Translate

söndag 30 december 2012

Årskrönika 2012

Så var det dags, gammalt skall bli nytt, och tidigare fisken skall sammanfattas och nya skall planeras in i kalendern.
På många sätt ett otroligt år, om vi till exempel börjar med det faktum att jag vid starten av 2012 sa att jag inte skulle behöva köpa några nya grejer till mitt flugfiske.
Nya kärlekar i mitt skåp är nu ett Winston IM6 och ett Loop Cross S1 i klasserna 4 och 5, och när sedan året led mot sitt slut så hade jag den stora turen att vinna ett nytt gäddspö, ett Vision Big Daddy. Så, jag tror ni håller med att det var ett löfte som man kan så här vid årets slut kan se att det sprack här ifrån till evigheten.

Men nog är det några tillfällen som jag ser tillbaka på med lite extra drag i mungiporna.
Som till exempel när jag efter att ha bytt spinnspö till flugspö i jakten på gäddorna fick min största gädda på mycket länge, på hela 7,8kg.
En kamp som gjorde att jag efter det aldrig släppte flugspöt till förmån för spinnspöt något mer.
Och jag slår härmed ett slag för att fler bör pröva detta fiske, huggen är otroliga.
På grunt vatten är det så häftigt att se när vattnet häver sig bakom flugan strax innan påslaget.
Flugan sitter oftast väldigt fint krokad vilket också gör att fisken är lätt att återutsätta naturligtvis, men kampen blir också därefter, inte alls ovanligt med hoppande gäddor.

Även fisket efter abborre gjordes endast med flugspöt i handen, också det ett fiske som jag starkt rekommenderar, och både när det gäller mitt och mina vänners fisken på gädda och abborre kan ni läsa mer om under fliken Gäddfiske här till vänster.

Men grymma hugg från gädda eller stim av abborre som jagar epoxydundret in till båten till trots, det är i fjällen, i öringen, harren och rödingens förlovande och vackra land som jag trivs allra bäst.
Den Jämtländska själen jag bär inom mig slår ut i full blom och låter strömmens ljud bli den musik jag behöver, dofterna och synintrycken mättar mina sinnen och vakande fisk försätter mig och min förmåga i en blandning av spänning och total avkoppling.
Flugspöt och kameran blir mitt livs dirigentpinne i ett stycke lågmäld inre musik.

Är det något som sticker ut lite mer än något annat så måste jag säga björnmötet vid Idsjöströmmen i vacker julikväll strax efter midsommar. Det är få förunnat att se en björn, och för mig som vandrat i dryga ett tiotal gånger i jämtlandsfjällen och även i Sarek så var detta mitt första möte, och på vilket sätt sen, i full jakt på den älg som flydde ut i strömmen där vi stod och fiskade på frossande harrar.

Vill man sen läsa mer om mitt och mina vänners äventyr i Jämtland så kan ni göra det på följande länkar.

Som sista grej så har jag satt ihop ett bildspel från det gångna året som jag tycker ganska väl sammanfattar vad jag upplevt under 2012.

 
 
Jag tackar alla som följt bloggen under året, och tack till alla
uppmuntrande mail, inlägg och kommentarer.
Nu återstår endast att önska er alla ett synnerligen
Gott Nytt Skitfiskeår 2013
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

lördag 29 december 2012

Gädda på premiären

Julen förbi och suget efter att få pröva mitt nya spö, som jag vann i Flugfiskei Nordens tävling blev idag allt för stort.
Men var skulle jag kunna finna öppet vatten?
Valet för mig och fluganberg föll på att hitta gäddorna i Väddö kanal, där hittade vi också lite öppet vatten.
Flugan åkte på och så var jag äntligen igång med att testsvinga, och det var bara att inse fakta, spöt är verkligen anpassat för att bära stora flugor på tung lina. Och valet att ta foamhandtaget ångrar jag inte en sekund, dels för att det inte är lika styvt som ett korkhandtag vilket gör det mycket skönare för handleden. Men också för att det faktiskt håller värmen på ett helt annat sätt än korken.
Mitt tidigare spö, också det ett Vision, ett 3Zone är hela 10 fot mot detta som bara är på 9 fot och även det gör spöt mera lämpat för och lättkastat med dessa tyngre flugor.
Man kan helt enkelt säga att jag är mer än nöjd med spöt och ser verkligen fram emot när båten åter ligger i havet och det är dags att jaga gädda i skärgården igen.  
 
Ingen vacker syn för ett sportfiskarhjärta

Kan det vara tomten som pulsar trött hem efter årets stora arbetsinsats?
 
Hur gick det nu då? Jo turen hängde i och jag lyckades kroka en vinterslö gäddspira, inte stor men lika fullt gjorde den mig minst lika glad. Hade ytterligare en följare och ett hugg, men som sagt premiären avklarad och spöt får med beröm godkänt och den lilla gäddan fick bli min bonus.
 
Liten javisst, men ack så kul ändå. Premiären avklarad med nya gäddspöt

Nu skall jag strax sätta mig ner och sammanfatta året som gått och svara på Sussi Stridh´s frågor.
En sak är dock skönt, redan nu är de första fiskeresorna bokade inför 2013.
I mitten av maj så åker vi ner till Tidan/Baltak för fiske under några dagar och strax efter midsommar så bär det som vanligt av upp till Idsjöströmmen.
Sen saknas bara lite datum för besöket hos en fiskebroder i norra Dalarna så är även den resan bokad.
Ja och så blir det ju minst en sväng till, till paradiset och dess öringströmmar.
2013 here i come.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
 
 

söndag 23 december 2012

Dan före dan

Återigen ett sådant där härligt år med många fina minnen som man så här i vintertid kan sitta och njuta av när man ser tillbaka.
Många spännande möten med nya och gamla fiskevänner runt om i vårt land och som planerna ser ut så kommer 2013 inte att bli ett sämre år.
 
 
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

söndag 16 december 2012

Tre män i lustiga hattar

En dag kom tre män i lustiga hattar till den lilla havsöringsviken för att välja ut den största och starkaste som skulle få följa med hem till julbordet på festligheter.
Alla dom mindre öringarna hoppade och snurrade men inte Herr Silver, han simmade ut bland tångruskorna och ställde sig för att tugga i sig en liten spigg på sitt favoritställe.
 
De tre männen dukade bordet fullt med läckerheter för att liksom locka den stora att vilja vara med och dela. Men inte........
 
Strandglögg och invigning av vinstkåsan från Fiskemagasinet

....han simmade ut till sitt favoritställe för att tugga spigg igen och han högg utan att se efter på vad och han högg rakt över ett svart/rött Ismo Zalsa.
Herr Silver började hoppa omkring, plaskande som om han blivit tokig.
Den ena herren i lustig hatt såg honom och skrek,
-Honom skall jag ha, bravo! Excelente! Magnifico! Esplenedido! Honom skall jag ha!

Tur att flugspöt fick vila idag 

Men ni vet ju hur det går i sagan, och så vitt jag vet så tuggar han spigg där i viken redan ikväll och han är såååååå lycklig.

Kvällsmys vid elden funkar riktigt bra en tredje advent

Snögubben tulla glögg medans vi var på fiske
 
 
En trevlig tur till havet så här i adventstider med Fluganberg och Granaten.
Vinden och vågorna gjorde det svårt med fisket, men som sagan säger lyckades jag lura en ganska fin fisk att hugga över mitt Ismo och hade faktiskt två följare också, men som kunde ha varit samma fisk.
Nu ställer jag hoppet till nästa lördag som sista chans innan julhelgen.
 
 
Som sista sak måste jag nämna att jag går i väntans tider.
Via Facebook så deltog jag i en tävling som Flugfiske i Norden hade tillsammans med Fishline och där jag hade den stora turen att bli den lycklige vinnaren till ett Vision Big Daddy.
En tidig julklapp till Daddy i huset, stort tack till Flugfiske i Norden och Fishline
 
 
 
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
 
 

lördag 8 december 2012

Mässmys i bilhallen

Från Fluga till Antispinn i Uppsala, en decembertradition som jag hoppas kommer att hålla i sig många år framöver.
Jag gillar det lite mindre formatet, mer tid över för möten med människor, helt enkelt ett mycket trevligt tillfälle att återse och träffa nya vänner.
Så tack till er som förgyllde min decemberdag, ni vet vilka ni är och till er jag inte fick chansen att träffa i år, vi ses väl nästa år vid samma tid.
 
Helge Jonsson håller föredrag i nya boken Hedeflugan

Glädjande med att det kom så mycket folk

Niklaus Bauer binder julglitter, godis för våra gröna madammer

Ozzy och Agda lyssnar på Johan Klingberg
 
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>