Translate

måndag 31 mars 2014

Test av LineTrap


Jag har haft förmånen att få testa en ny produkt sedan i höstas, som nu gjorde sin officiella entré för allmänheten under sportfiskemässan i Kista för någon vecka sedan. Och det är lika bra att jag säger det direkt, jag tycker att det är en mycket bra miljöprodukt som mer än väl fyller sitt syfte.

Detta är en produkt som jag tycker fyller ett tomt hål på marknaden.
Det finns liknande, oftast enklare, modeller på marknaden men de jag sett har jag upplevt som plastiga vilket gör att jag tror de lätt går sönder, Line Trap kan jag lova, kommer att hålla. Jag har spolat upp allt från tafsmaterial till långa linlängder i både nylon, spunna linor och flätlinor och den tar allt. Tidigare har jag haft en ficka i flugvästen där jag petat ner allt vad linstumpar heter men med Line Trap så slipper jag nu det ormboet, och hanteringen blir därmed mycket enklare.

Modellen jag har haft har varit storspolig, vilket gjort att jag haft den instoppad i fickan under fisket då jag inte vill ha en massa grejer hängande löst under fiskepassen. Men med den lilla upphängningsanordningen som var med så har det inte varit några problem att sen ta fram och använda den vid behov. På Sportfiskemässan visades även upp en lösning för att ha den i bältet.

Jag har pratat med Jonas om storleken och lämnat mitt önskemål om en modell som mer påminner om en spole för tafsmaterial, samma diameter som nuvarande modell men lite smalare, detta för att göra det enkelt för oss flugfiskare att ha med sig den, hängande på västen.





Tidigare när jag testat saker så har jag ju delat ut betyg i form av glada Rospiggar, och denna gång inget undantag.
Jag ger Line Trap 4 av 5 glada Rospiggar. 
Att den inte når upp till full pott hänger endast på storleken, som alltså ibland har betydelse. Hade den funnits i en något smalare utgåva så hade betyget nått hela vägen.
Priset är också ganska högt, men så är det enligt mig, en produkt som du köper en gång. Undrar just hur många gånger under samma period som du står som ägare för en Line Trap, som du kommer att byta flugspö, rulle, vadare och annat i din utrustning.
  
Det enda problemet med den som jag ser det är att, de som kommer att köpa denna produkt är inte de som idag "glömmer" sina linstumpar runt om längs våra sjöar och vattendrag, utan det är vi som inte bara plockar upp vårt egna skräp, utan också plockar efter andra som kommer att äga en Line Trap.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

fredag 28 mars 2014

På´t igen

Tog ledigt ett par timmar från jobbet för att njuta vårsolen utvadad till midjan i det stora blå. Efter ett ombyte, som gjort vilken brandman som helst avundsjuk, så satt jag i bilen på väg för att hämta upp Fluganberg som också ville svinga lite.

Dubbel

En av dagens lite bättre på väg tillbaka igen

Snabb titt, sen tillbaka

I väntan på det stora hugget

Fluganberg med dagens största

Tryck på det lilla kugghjulet, ställ in på 1080HD och sen starta om klippet

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

torsdag 27 mars 2014

Kallt, kallare, skitkallt.

Men gäddorna tyckte annorlunda.
Färdigpackad hemma, så det blev att kasta in jobbväskan, byta om i bästa Clark Kent stil och sen iväg. Fluganberg stod med böjt spö när Granaten och jag kom gåendes igenom skogen och precis när vi vadat i läge så var det Niclas tur och kröka spörygg. Niclas som annars smygit runt på land med kameran i högsta hugg, hade nu införskaffat ett par neoprenvadare och hade bytt lins mot korkhandtag istället. Drygt två riktigt kalla timmar senare så hade vi krokat och återutsatt närmare ett 20-tal gäddor även idag och det med lite större medelvikt än förra gången.


I see you

I love fly´s

Granaten med fast fisk

Utvadad blir avkrokningen enkel och skonsam

Fotografen med fast fisk

Bara återutsättningen kvar

Ikväll lyckades jag med konststycket att tappa en fluga vid ett hugg då leket
gick upp tyvärr, men där gäddan snällt högg igen efter drygt 10 minuter och jag kunde lossa BÅDA flugorna.

Mäster för kvällen med sina sex gäddor

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>


söndag 23 mars 2014

Finns i sjön?

Efter några dagar med mycket intryck, så kan man behöva landa och koppla av lite, så vi drog till salta vatten med flugspö och gäddglitter.
Ett 20-tal gäddor gjorde oss gott denna sköna dag, där solen värmde skönt ovan ytan men där det var desto kyligare under, då vattnet fortsatt håller bara dryga 3-4 grader.  

Fluganberg med egentillverkning

Fast fisk

 

Stilstudie - Fluganberg

Dubbeldrill

 
Kring 4 kg vägde denna dam.
Vi tog varsin sådan Fluganberg och jag

Stilstudie - Granaten


-Ska vi spela finns i sjön?

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>


Sportfiskemässan *2

Två dagar på Sportfiskemässan i Kista blev det, och två väldigt kul, trevliga och intressanta dagar. Många återträffar med gamla vänner och som alltid några nyfunna bekantskaper, så ingen nämnd ingen glömd men ett stort tack till alla er som gav mig lite av er tid och gjorde dessa två dagar så trevliga.

Dag 1:
Fredag och vi, jag, Granaten, Fluganberg och Blidö-Matte klev in i entrén i stort sett när portarna gick upp och med några V.I.P biljetter på fickan så visste vi att vi hade ända fram till åtta på kvällen på oss att hinna runt hela hallen och botanisera bland båtar, spön, kläder och tillbehör, lyssna på föredrag och en mängd andra saker som fanns med i planen.
Men nu är det ju så med planer, dom har en tendens att aldrig riktigt hålla, så också denna. När klockan slog 20:00 så hade vi inte hunnit igenom hela mässan, trots att vi verkligen försökt.

En vy jag skulle kunna stå ut med

Hantverk i mästarklass

En enligt många omstridd entré på mässan gjorde vår näringsminister Annie Lööf. Men om man frågar mig så ställer jag på på de positivas sida, för vem skall annars vara där, om inte hon, för att se och framför allt höra vad sportfisket skulle kunna göra och ge till svensk turistnäring till exempel, hur många arbetstillfällen gömmer sig till exempel bakom ordet sportfisketurism, vilken påverkan på miljön skulle en satsning på att uppfylla vattendirektivet kunna ge och så vidare. Nej enligt min mening så skulle hon inte kommit ensam, miljöminister Lena Ek och landbruksminister Eskil Erlandsson borde alla ha vandrat runt bland bland montrarna. Visst, hon är inte den politiker som ställt sig bakom det mest fördelaktiga besluten för Sveriges natur och miljö, men att låta henne sitta i orubbat bo på rosenbad och lugnt skriva under fler tokigheter är inte rätt väg. Information på plats är rätt väg, och med en utmärkt guide för dagen, Martin Falklind så tror jag att hon fick en rejäl dos med information, vettigheter och upplysningar förpackade i kunskap och trevligheter.
Och, i och med denna dag så är hon ju nu också medlem i både Sportfiskarna och Älvärddarna.


.....och visst ger hon väl Martin tummen upp!!

Ett gäng som också gjorde stort intryck på mig var de som klev upp på scen och inför alla närvarande berättade om livets tunga stunder, när smärtan tar över och gör dagarna så tuffa att det ibland känns som en den värsta av kraftansträngning bara att kliva ur sängen. Här ställde sig några modiga upp och berättade om sitt livs mörka stunder men samtidigt också om hur dom på olika sätt blivit hjälpta av och genom en gemensam passion, nämligen kärleken till fisket. 


I min plan fanns också inritat att jag skulle hinna gå på, och lyssna till Sportfiskarnas seminarium "Havsöring - på längden och tvären"

Nu hann jag inte vara där på hela föreläsningen men kom in precis lagom till fikat för att sedan vara med på den andra halvan som tog upp frågor som Hur mår Havsöringen i Stockholm - Tobias Fränstam, Framtidens havsöringsförvaltning - Henrik C Andersson och till sist en paneldiskussion kring ämnet.
En bitvis ganska dyster bild som målades upp för havsöringen i Stockholms län, men som jag tror till stora delar stämmer, utan att för den skull anse mig ha de kunskaper som krävs. 
Dock fanns idéer för hur vi tillsammans skall kunna göra saken bättre, och jag hoppas verkligen att Sportfiskarna nu tar ett stadigt tag i bollen och börjar arbetet med att sy ihop en grupp som sedan kan hitta gemensamma mål och arbetssätt kring hur vi i framtiden skall arbeta kring biotopvården i stort, men i detta fall havsöringen.

Det blev naturligtvis ett antal stopp hos mina vänner i Älvräddarmontern, där jag också fick chansen att knyta lite nya kontakter med gänget bakom Östersjölaxälvar i samverkan. 



Bilden är från dag två när Christer traktera trummorna


Det är näst intill omöjligt som sagt att kunna återge allt som hände under dagarna med detta var en litet plock och som jag kände att jag ville trycka lite extra på.
Vi trodde nu att mässan var över för vår del, men på Sportfiskarnas seminarium fick vi reda på att man ville att vi skulle komma tillbaka dagen därpå för att emottaga ett stipendium för vårt arbete med Skeboån. Det skulle bli utdelning på stora scenen vid 17-tiden.
Mycket glada, lite överraskade och stolta så tackade vi ju naturligtvis ja till detta.

Dag 2:
Lördagen inleddes med att vi först åkte till Uppsala för att tillsammans med ett gäng, som liksom oss arbetar med att biotopvårda ett vattendrag, lyssna på och lära oss mer om vattenlevande insekterna, dess liv och hur vi på olika sätt kan påverka förekomsten av dessa genom att biotopvårda ett vattendrag på rätt sätt. Martin Lignell visade oss på olika sätt att ta reda på förekomsten av en insektsart och under vilka perioder de är som mest aktiva. Hans studier i ett vattendrag i närheten av Uppsala var väldigt intressanta och något som vi skulle kunna föra över till vårt arbete med Skeboån.
Läs mer här: Skeboåns Sportfiske

När kursen var över, så satte Granaten och jag kurs mot Stockholm, tyvärr kunde inte Fluganberg medverka, för att vid 17-tiden vara redo att kliva upp på stora scenen och mottaga en check från Sportfiskarna. Med oss fanns Anneli som fick bli vår medföljande press för dagen.
Vi hann göra några montrar på Sportfiskemässan innan det var dags, och i ärlighetens namn så var vi ganska nervösa, för ni vet ju hur det är, med vadarna på ute vid något vatten så är man en aningens mer avslappnad än att kliva upp i dessa sammanhang. 
Men upp kom vi och med en lite vitare ton i ansiktet men med en enorm stolthet och ödmjukhet inför att få möjligheten att lära sig mer om och arbeta med naturen, mottog vi en check på hela 15000:- av Sportfiskarna. Och på lite stappliga ben kunde jag också säga några rader om vårt arbete för de som kommit och för att lyssna. Ett stort tack till Sportfiskarna för att ni sett oss och tror på vårt arbete.

 



¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>



tisdag 18 mars 2014

Mellan snöovädren

Tog ut en timme ledigt från jobbet, hem snabbt och packa ihop och sen iväg till gäddviken.
Men jag måste tillstå att turen från föregående inlägg här på bloggen var en aningens behagligare.
Fem köldstela gäddor tog tillslut flugan, ingen större, utan som störst blev en sälattackerad 2 kilos fisk.

Redo.

Bilden från samma plats som föregående inlägg. 
Nog såg det skönare ut då?

Sugen att vada?
Vattnet höll strax över 3 grader.
Flerlagersprincipen räckte tyvärr inte hela vägen idag.

Lite småsprattel var hemma i alla fall, men oj så köldstela.

Fluga - yummi.

Rast vila i standkanten för köldstela lår 

Urkul Utter kul

Utterskutt

Nu blir det att kura inomhus igen någon dag, då mer snö är utlovat i Roslagen.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

torsdag 13 mars 2014

Gäddpremiär - äntligen

Premiär är ändå premiär, även om kvällens tur blev en ”snabbis” direkt efter jobbet.
Hemma låg grejerna klara innanför dörren och en halvtimme efter att jag passerade grindarna stod jag vid bilen och drog på mig vadarna. Granaten kom strax efter och tillsammans gick vi ner mot gäddviken.


Lite kvar på vårrustningen

Det är en härlig känsla att låta fluglinan löpa ut genom spöringarna och sen sakta börja ta hem den glittrande flugan igen. Väntan på hugget, doften från havet och ormvråkarnas kärleksgnabb gör att kylan inte känns lika påtaglig även om vattnet ännu bara håller strax under 4 grader.
Det tog några kast innan de första huggen kom, liten var den men ack så efterlängtad.


Det blev ytterligare några stycken och några missade innan jag vadade iland och gav mig av hemåt där äldsta sonen sett till att jag kunde sätta mig till middagsdukat bord.


Granaten, som är en helyllekille på många sätt fiskade på det absolut vänligaste sättet man kan. För i ett av kasten så for, vad han trodde var bara stjärtdelen på hans spinnfluga iväg, och i den tron levde han ett tag, gäddorna högg och högg men ingen fastnade och vid närmare titt så tog även kroken samma väg som stjärtdelen.
Säsongen är igång och vi räknade ett drygt 10 tal kontakter på någon timme.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

söndag 2 mars 2014

Fi(s)ka

Var med vi starten av vasaloppet, men sen packade jag grejerna och åkte ut till kusten, där Fluganberg och Granaten mötte upp.
Flugspö och test av den nya linkrogen och lite nya flugor och en förhoppning om att kanske skulle en silvrig vara på hugget.
Nu hade dom tydligen mat och sov klockan inställd på sova, för den minsta kontakt i de grådisiga vädret. Linkrogen blev dock väl testad, eller jag och linkrogen fick testa oss tillsammans.
Lite ny teknik och lite mer att tänka på, men vi enades om att vi nog bör bli ett par, värre dock var att min Vision Wibelina som jag upplevt som stel och knölig vid kusten fick idag ytterligare en chans.
Jag hade en idé om att det kanske var för att den blev liggande nästan hela tiden i vattnet tidigare då jag inte hade någon linkrog, som gjorde den stel och svår att kasta, och att linkrogen skulle på något sätt rädda den lite. Tyvärr blev det inte så.
Igår kväll tog jag fram den och spolade på den på rullen, gjorde rent den och väl ute vid vattnet så fick den ett extremt rullminne, så illa att det gjorde det svårt att kasta periodvis.
Skall sägas att jag kastat med den under sommarhalvåret och inte alls upplevt den på detta viset.
Så helt klart är, Linkorgen/Patrik vs. Vision Wibe 1-0. Nu blir det att jaga en ny kustlina till nästa säsong.
 
Badstrand, men inga badbyxor.
Till saken hör att till vänster i bilden så går det normalt att kroka öring på grunt vatten, men idag var det inte bara grunt, utan torrt.
 
Bort med ett S och det blir Fika istället, en mycket viktiga detalj vid våra turer.

Fluganberg in action
 
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>