Translate

torsdag 30 april 2015

45;an

Det har kallats det mest kända talet någonsin, ett retoriskt mästerverk säger en del, Martin Luther King´s berömda ”I have a dream
Nu heter jag inte King i efternamn, och inte slänger jag mig med retoriska mästerverk heller, men även jag bär på en dröm, och skulle jag berätta om den, så skulle jag helt enkelt sno Martins inledning, ”jag har en dröm

Martin höll sitt tal den 28 augusti 1963 vid Lincolnmonumentet i Washington och än idag, 52 år efter att han myntade de bevingade orden så har, sorgligt nog, inte hans dröm gått helt i uppfyllelse.
Min däremot är fullt nåbar och det enda som står mellan mig och min dröm är tiden.
Enligt Eniro så är den 167,3 mil lång på den Svenska sidan och skall ta cirka ett dygn att färdas från punkt A till punkt B om man färdas i ett sträck. Trots de nästan 170 milen så är det de första 120 milen som lockar mig mest.
Vad jag talar om?
Jag talar om Europaväg 45, eller 45;an som den kallas i folkmun.
Den tar sin början i Karesuando och ringlar sig sen genom hela Sverige för att sluta på en kajkant i Göteborg.
Men efter en båtfärd över till Fredrikshavn i Danmark så fortsätter den och gör inte sitt definitiva stopp förrän i Gela på Sicilien, en total sträcka på nästan 500mil.
Men som sagt, de är de första 120 milen som får mig att drömma, från Karesuando till Mora. Lyssna på det här, Soppero, Vittangi, Jokkmokk, Arvidsjaur, Vilhelmina, Strömsund, Åsarna bara för att nämna några. Tittar man sen närmare på kartan, så framträder ännu vackrare ortsnamn.

Jag har burit på denna dröm länge, men saker och ting kommer emellan, sådant som kallas livet, med hus, jobb, familj och en mängd andra saker.  Men nu, vid snart 50 års ålder, så börjar tiden sakta återvända och då har denna dröm återigen klättrat på min ”bucket list”.
Drömmen är lika enkel som genial i mina ögon, att fiska mig fram längs 45;an!
För om ortsnamnen är vackra längs vägen, så vill jag nu att du som läser tar fram en karta, tex Eniro, och sen zoomar du in riktigt nära och följer sen hela den sträckning som jag nyss nämnt.
Säg sen inte att du inte hittar vatten, sjöar, älvar och åar, där du inte skulle vilja lägga ut din fluga.

Hur har jag då tänkt mig det hela?
Enkelt beskrivet, starta bilen i Karesuando och åka söderut, där det ser fint ut, stanna.
Allt fiske skall bedrivas med flugspö, sover gör jag där stunden och naturen så medger, tanken är tält och/eller dra en liten husvagn.
Naturligtvis så måste en sådan här resa planeras i stora drag, men hela idén bygger på att jag skall kunna stanna just där och då.
Det finns naturligtvis platser längs vägen som jag redan idag känner att jag skulle vilja besöka, men grundtanken är att jag inte får avvika från 45;an mer än max 5 mil.
Så längs vägen kommer det att finnas planerade stopp men i övrigt så får det bli just där och då som det avgörs om jag skall stanna eller inte.
För nog har väl ni, precis som jag, i sidorutan sett små fina vattendrag och tänkt, där skulle man stanna någon gång och pröva, allt medan bilen ni färdas i rullar vidare mot ert egentliga mål.
Den här resan skulle bli den resan, där jag skulle stanna istället för att åka vidare.

Naturligtvis vill jag ju inte göra resan helt solo. Det vore kul om någon ville göra mig sällskap såklart längs vägen, någon att dela upplevelsen med, för jag är helt säker på att en upplevelse skulle det bli.

Som ett litet mellanstick så utnämner jag redan nu den ”fulaste” delen av vägen till den mellan Porjus och ner till Aspudden, en sträcka på drygt 2 mil där vägen passerar Porjusdammen, Harsprånget och kraftverket Ligga, strax intill det lilla samhället Aspudden. En upplevelse på sitt egna sätt.

Siktet är inställt på strömmande vatten, allt från bäck till älv och det är lika bra att säga det direkt, det här är ingen resa där jag jagar drömfisken. Nej, den här resan är helt och hållet uppbyggd på upplevelsen, möten med människor, fisken på vackra platser och skiftande arter. Så en kopp kaffe på strandkanten med en gammal eller nyvunnen vän är lika mycket värd som fisket isig.
Min plan, för att ta det första stegen mot målet är att sätta upp en karta på väggen, som sen förses med nålar för de platser som jag redan nu känner att jag vill besöka. Och får jag sen resesällskap så har även den personen säkert önskemål som också måste prickas in. Naturligtvis så har jag tänkt dokumentera allt, från planering till genomförandet. 
Arbetsnamnet, En flugfiskeresa längs väg 45. Originellt va?
Kanske engelska, With F
ly along the E45 eller A fly fishing trip along Route 45, det känns som att jag nog får jobba på det där med arbetsnamnet.

För några år sedan så mötte jag en underbar Dansk äldre herre vid Storån i Jämtland, han färdades i en militärgrön Jeep och en lika grön äldre husvagn. När det var så dags på året så åkte hans fru till Frankrike på matresor medan han lastade sitt ekipage och drog norr ut i Sverige på fiske.
I husvagnen så fanns en sittgrupp, som var omgjord till flugbindarhörna och i andra änden sovplats. Utanför ett litet bord och två stolar, plats för kaffefrämmande helt enkelt.
Han får vara min förebild, en man som levde enkelt men upplevde kungligt.  

Hela resan kommer att omfatta nästan 300 mil. För först skall jag ju upp till Karesuando, sen ner till Mora för att sen åka de sista 30 milen tillbaka till Roslagen igen.
Som vanligt så kommer ju bensinbolagen att höja priset lagom till semestertid, så man kan räkna med att bara bensinen kommer att gå loss på mellan 5-6 tusen kronor, minst.
Elbil känns inte som ett alternativ av flera skäl, ett är ju att elen visserligen produceras i norr, men uttagen sitter i söder. Cykel känns inte heller som ett alternativ. Nej, det får bli med bil helt enkelt.

Tanken har slagit mig att man kanske skulle kunna lägga upp hela resan med sponsorshjälp, göra lite officiella framträdanden längs vägen osv, där jag, om Telia gjort sitt jobb, kan uppdatera en blogg eller liknande med reserapporter löpande. Men så här tidigt i planeringen så är allt bara lösa idéer.
Vad jag däremot vet är att, runt om i Sverige har jag genom åren fått vänner via vårt gemensamma intresse för vatten och för fisket. Vänner som jag nu bara träffar i samband med mässor och liknande eller har kontakt med via olika forum på nätet. Kanske är det nu som vi äntligen får möjlighet att träffas och dela en panna kokkaffe där vi verkligen hör hemma, vid ett fiskevatten.


Om två år fyller jag 50 år. Det är inte det att jag börjar få bråttom eller känner mig stressad, men just det året, när siffran fyra byts, mot en femma så är min plan att vara så mycket jag kan i mitt kära Västra Jämtland.
Då vill jag umgås med vännerna där uppe och fiska våren, sommaren och hösten.
Så just det året är inte detta genomförbart, utan det måste i så fall ske före eller efter, och före låter bra tycker jag om allt är planlagt tills dess.

Mina planer är inte så långt gångna. Egentligen är det bara det här som är skrivet plus att jag just nu sitter djupt försjunken i kartor, fisketips och annat längs den sträckan jag pratat om.
Men bara tanken på detta äventyr får mig att känna att resan kanske tagit sin början i någon form.
- Leva enkelt, uppleva kungligt, det är så det måste bli.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

tisdag 28 april 2015

Roslags Pike 2015

Helgens Roslags Pike var en hit för oss i Team Rospiggen och våra flugor i ungefär 2 timmar, sen gjorde den tilltagande vinden livet surt för oss.
Men starten var bra!

Vi träffades i hamnen strax före 06:00 och började lasta. Fjärdarna låg i det närmaste stilla och solen gjorde sitt bästa för att värma oss i den nollgradiga morgonkylan.
Kaptensmöte i Grisslehamn och många glada återseenden samtal på bryggan innan det var dags för start. Klockan 08:00 blåstes det i hornet och ”lilla roslagsloppet” kunde ta sin början allt under överinseende av kustbevakningen som för dagen placerat en kryssare i området för bevakning av fredade områden, fortkörning och alkohol. Mycket bra om ni frågar mig!



Lämnar hamnen strax efter 06:00

 
Starten går
(Foto Niclas Andersson)

Vi hade inte legat lång stund innan Granaten krokade en riktigt rund gäddmadam på hela 98cm. Att det inte blev mer foto än det där hon ligger i måttbrädan beror enbart på viljan att få henne i vattnet så fort som möjligt. Så efter en 15 sekunders visit i båten simmade hon iväg igen och vi var igång. I samma område lyckades vi sedan kroka ytterligare ett antal mindre gäddor, som alla låg precis under de magiska 70cm sträcket, innan kaffesuget blev för stort.



Granatens 98cm

Vinden tilltog och vi beslöt oss för att söka vindkant på annan plats. Detta tog oss ut på ett sökande som kändes ändlöst. Den sydostliga vinden tilltog bara mer och mer och med 12-15 meter fluglina i luften och en glitterfluga på nästan 30cm blev det på sina ställen nästan farligt när vindbyar på 10-12m/s tog tag i grejerna. Resten av dagen blev en kamp för oss och med ett trasigt flugspö som resultat, men med alla kroppsdelar intakta, beslöt vi oss för att bryta tävlingen redan vid 15-tiden och gå mot Grisslehamn. Vi hade då haft flera kontakter och mätbara följare utan att lyckas kroka dem.


Ombyggd Berkley spöhållare.
Dom har bara för 6 spön, men de fick inte plats 
så det blev att bygga om den för fyra

Team Rospiggen Fiske
(Foto Niclas Andersson)

Kommer detta på något sätt göra att jag ändrar min utrustning.
Nix, Pike on Fly är min grej och det är på dessa grejer jag vill kroka mina gäddor.
Så skam den som ger sig, vi kommer tillbaka nästa år igen.

Hur gick det då i tävlingen?

De tre längsta gäddorna som togs:

1:a 113 cm Jimmy Carlsson från Pike Freaks (nytt rekord för tävlingen)
2.a 110 cm Jonathan i Team Pike´n Roll
3:e 107 cm Göran Hjelm från Team Dragon

Längsta gäddan i damklassen:


Anna-Lena Tsang 
från Team Gagball, med en gädda
på 87cm.

Årets pall blev riktigt jämn:


1:a Team Dragon 499 cm
2:a Söders Sportfiske 497 cm
3:e Team Skeppa Sportfiske 471cm


Segrade i Juniorklassen gjorde:

Måsens Fiske med sina 80cm


Hela resultatlistan: (med oss på en 29;e plats)
Dragon Gtc 499
Söders Sportfiske 497
Skeppa Sportfiske 471

Invictus 465
Pike Freaks 448
Team TP 430
Tail /Ribatex 414
Fishingteam Scotchkoff 407
Svål & Sidfläsk 402
Åkerlind 398
Pfc 390
Fiske Dan 382
Huntyard & Berras 379
Sportfiskepoolen/Lindmans tail 375
Hipp Hopp 340
Sharkbait 334
Zissou/esox gear 245
Pfc 2 242
Svål 217
Pike n´ Roll 209
Pike performers 173
Roslagsfiskarna 160
Linusson 159
Mojoboat åland 159
Black Pike Dawn 159
Cageman 143
Top Predator swe/RnR baits 141
Team Hauki 102
Rospiggen Fiske 98
Skymningsfiskarna 98
CJ fishing Team 96
Jiggar.nu Gul 95
Roden 90
Gagball 87
ELFT 84
Gäddtokiga 81
Måsens Fiske 80
Top Predator Finland 78
Big Lures=Big Pikes 77
Manfield 76
Borrtjänst 75
Smugglarna 73
Yxholmen 71
Luering 71
Sgk 70
Holy Diver 70
North 70
Black Fish 0
Stoner Lures 0
Team Hnn 0
Pike Kastarna 0
Jormungand 0
Team Fjäll 0
Hackel Very Thin 0
Team Arnö 0
Fiskmat 0
Roslagsfiske 0
Minttu 0
Trästa 0
Top Position 0
The Mighty Pike 0
G sportfiske 0
Jw Pikers 0
Team TH 101 0
Botten App 0
Whiskeypimplarna 0
Team illex Sportfiskeboden/Västerås 0
Pigsmilepike 0
RGAB 0
Team Singö 0
Pike Vision 0
Team Mac 0
ABU 0
Team Gäddtokiga 0
Lindahls Fishing 0
Sizematters 0

Stort grattis till alla vinnarna från oss i Team Rospiggen Fiske 
och ett stort tack till gänget i Team Hauki med Jari Halkonen i spetsen som återigen ordnat med en bra tävling.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

onsdag 22 april 2015

Roslags Pike 2015

På lördag den 25;e April är det dags igen.
Starten går kl 08:00 i Grisslehamn och i mål är vi kl 16:00.
I vårt Team så gäller samma som tidigare år, Pike on Fly.

"Nytt för i år är att det går att följa tävlingen via Facebook"


Tidigare inlägg med deltagarlista:
Roslags Pike 2015

Tight Lines till alla deltagande Team
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

tisdag 14 april 2015

Kylslaget i Roslagen

Yummi.....


...tyckte några gäddor ikväll i alla fall, även om kyla, regn och blåst gjorde
både dom och oss köldstela.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>



lördag 11 april 2015

Västeråsarna äntligen här

Esa och Ola från Västerås kom till Roslagen idag för lite Pike on Fly.
Besöket har planerats länge och väl, och nu blev det äntligen av.
Ett 25-tal landade gäddor, överflygning av både tranor och örn, trevliga vänner, kokkaffe och ljumma vårvindarna, vad mer att begära.
Energinivå 100%.

En av sju, denna på fuskflugan, Grön/Guld

Ola med fast fisk, med Esa i förgrunden

Granaten var den som lyckades bäst under dagen med sina åtta

Granaten med en av alla de han fick

Esa väntar in kaffet medan Ola testar ny lina

Väl hemma igen möttes jag av stopp i avloppet.
Energinivå 50%.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

tisdag 7 april 2015

Pike on Fly premiär

En premiär är en premiär och nu är den gjord.
Granaten var den enda av oss som fick lyfta något lite större, annars var det mycket smått. Fick trevligt besök av en god vän från Fogdö.
11 landade på oss tre, innan kylan i vattnet fick lager på lager principen att kollapsa totalt.

Första, och förhoppningsvis inte sista för året

Fluganberg och Karlsson i samspråk under "kvällspromenaden"

Granaten "huttrar" fram vakringar


Nu é frågan kom han vadande hit eller i bil

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>