Translate

torsdag 16 februari 2017

Sveriges mesta fisk

I samarbete med FreeWater Pictures så har Sportfiskarna återigen producerat en väldigt fin film.
Igår var det premiär på Filmhuset i Stockholm.

Sedan tidigare så har man gjort filmer om Gäddor och Havsöringar, igår var det dags att visa upp Sveriges mesta fisk, abborren. Inledningen, vacker stillsam musik, skrattande barn och en spade som körs ner i jorden i jakten på mask. Det går en ilning genom kroppen, jag ser mig själv tillsammans med mor, far och syrran en tidig morgon vid Fagerö kanal. Vi åkte ofta ut tidigt tidigt på morgonen för att titta på djur. Farsan hade super8;a kameran i knät och vi rullade sakta genom skogen i jakten på älg och rådjur. Ett fint minne och många härliga upplevelser, men om vi inte hade avslutat vid Fagerön med choklad och macka så hade nog lockelsen varit mindre. Älgar och rådjur i all ära, det var metspöt och en burk mask som fick mig att med kudden kvar ta mig ut till bilen i mörkret.

Filmen rullar vidare och ganska snart är vi tillsammans med Tobias och Lars ute vid vattnet i jakten på abborren. Fina fiskebilder blandas med budskapet om hur viktigt det är att vi värnar all fisk. De berättar med att skapa rätt förutsättningarna för abborren genom olika fiskevårdande insatser.
Det är en riktigt bra film, snyggt filmad och den förmedlar ett viktigt budskap.
Vi kan inte och ska inte ta abborren för given, även den lider hårt av förändringarna som vi människor skapat i form av vandringshinder till exempel.

Tidigare har detta samarbete lett till filmerna:
En miljon Gäddor och Silverskatten också det riktigt bra filmer.

Länk till Freewater Pictures

Länk till Sportfiskarna's Youtube kanal
(där filmen kommer att publiceras inom kort)

Fler medlemmar ökar både inflytandet och möjligheterna att göra mer för arbeten för fiskbestånden och vattenmiljön, så ditt medlemskap gör skillnad.
Fler medlemmar ger direkt återkoppling i form av fler insatser för våra fiskar.

Idag är man uppe i drygt 56000 medlemmar vilket är väldigt bra.
Men fler behövs och med tanke på att vi är närmare 2 miljoner människor som någon gång varje år fiskar så kan jag ändå tycka att vi sportfiskare kan göra mer.


Länk: Bli medlem du också
   
 
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>    
  

onsdag 15 februari 2017

Syrlighet och heder mot samma mål

Syrlighet i all ära, men ibland kan de ge upphov till konstruktivitet. Detta hände glädjande nog mig igår. Anledningen, den pågående situationen i Åresjön och det faktum att det till och med lett till ett inslag på riksnyheterna. 

Jag med mitt grundmurade intresse för området var inte sen att dela detta inslag i sociala medier med texten.

- Vi har redan blivit bättre tror jag, säger kommunalrådet Peter Bergman (S)
Tror!!??
Du har betalt för att veta.
Blunda ska ni göra endast när ni sover.


Okej, det kanske inte var mina mest begåvade rader men samtidigt ett uttryck för det jag känner kring den misskötsel som pågår runt om i hela landet av våra vatten, hav, sjöar, älvar, åar och bäckar.
Jag har egentligen ingen aning om vilket jobb Peter gör i dessa frågor när hans kommun inte syns i nyhetsmedierna. Vad jag däremot vet är vilket jobb jag själv gör för att på något sätt påverka livet i våra vatten till det bättre. 
Där av att jag tyckte mig kunna ta till orda.
Nåväl, detta hade kunnat bli ännu en "spottloska" i det sociala medieflödet som redan en timme senare fallit i glömska hos de som scrollar sig igenom vardagen.
Så kanske det också blev för en del, men inte för mig.
För Peter såg detta och kommenterade i mitt flöde som det så vackert heter och det är här som detta tar en vändning till det positiva. 
För hur än illa läget är för Åresjön och hur illa jag än må ha uttryckt mig så visar detta på någonting som jag hyser stor respekt inför, faktumet att Peter tog sig tid att kommentera.
Jag vet inte utifrån vilka känslor han svarade, måhända i lite ilska över mina ordval men han svarade. Här hade jag ju kunnat ånga på med diverse spydigheter och syniska uttryck, för att vinna ytterligare några hätska poänger i de sociala media bruset, men så fungerar inte jag. 
Peters tid, min tid, Åresjöns tid förtjänade ett bättre öde. Att sitta på varsin kammare och uppfinna spydigheter är inte sättet att komma till lösningar. Möjligen väcka intresse och debatt.

I mitt arbete med Skeboån så har hela tiden fokus legat på samarbeten. Hitta vägarna fram till målet att Skeboån återigen skall kunna betraktas som ett levande vattendrag. Jag och mina vänner i projektet har inte alltid gått den utstakade vägen, vi har ifrågasatt och vi har tagit till delvis nya grepp för att vara ett biotopvårdsprojekt i Stockholms län. Det handlar inte om några omvälvande och världsunika sätt, men ändå, lite nya former. Vi har sytt trådar mellan olika aktörer och försökt hitta former för samarbeten som kanske inte alltid sett som de mest uppenbara. Ibland tar det tid, men så handlar det ju i botten om arbete med naturen och då måste saker och ting få ta tid, hur än bråttom det kanske är vid första anblicken.

Länk till Skeboåns Sportfiske

Hur Peter arbetar och kommer att arbeta med frågorna vet jag inte men att han tog sig tiden att kommentera mitt inlägg visar ändå i mitt tycke på, att han gör det till stora delar utan skygglappar. Han hade precis som många andra i hans position kunnat blunda för syrligheten, scrollat och konstaterat att nu syns det inte mer.

Jag vill minnas att det i hela Indalsälvens finns över 40 kraftverk och dammar, med det i minnet så är området ovan Ristafallet synnerligen viktigt att vårda och bevara. Åresjön kommer inte att bli frisk och väl fungerande genom några musklick från varken Peters eller min sida, det kommer att ta tid. Men jag hoppas verkligen att Peter är mannen att påbörja arbetet med att sy trådarna för en bättre framtid för sjön.
Jag vet också att man på Länsstyrelsen i Jämtland har några riktigt duktiga resurser som precis som jag brinner för våra vatten så jag är inte ett dugg orolig för de trådarna.

Är du som läser det här företagare på orten, representant för ett fiskevårdsområde i området, intresserad privatperson eller på annat sätt inbegripen i Åre och dess framtid så kanske du skall ställa dig frågan, 

- Vad kan jag bidra med?

Kanske kan just din insats, ditt första steg leda till att fler följer efter.
Idag till exempel, på min lunch ute i Hallstavik, så kom vår lokala längdskidklubb och frågade om inte vi kunde hitta några former för samarbeten kring vårt arbete med Skeboån. Det är biotopvård på vårt sätt det.
Idag pratas det mycket om våra skyldigheter och våra rättigheter i samhället, allt för sällan nämns något om våra möjligheter.

All heder Peter Bergman för att du tog dig tid och all lycka i det fortsatta arbetet.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>