Translate

lördag 5 maj 2012

Letade gädda fann öring

Ja, så kan man faktiskt enklast beskriva denna dags fiske.
Äldsta sonen hade hunnit vakna när jag stod packad och klar i hallen för några timmar alena på sjön.
Gråväder men i stort sett vindstilla. Sms från vänner i norr raporterade snö i mängder.
Första stoppet fick bli där vi såg ägretthägern förra helgen, fast idag syntes ingen vit häger, bara mängder av de vanliga gråa. In i viken drev jag för att inte störa om han nu skulle sitta i viken någonstans men ut blev det värre, vattnet hade sjunkit ytterligare så färden ur viken blev en lerig historia.


Murklan skottar lera och dy

Det blev faktiskt så pass lerigt att varningssummern gick igång för dålig kylning och det blev till att paddla en stund tills vattnet blev lite djupare och jag kunde sänka motorn och få tillbaka kylningen.
For iväg en bit och testade en gäddvik som brukar kunna ge fisk så här på våren och det blev hugg redan i tredje eller fjärde kastet, tung och släpig så kom en dryga 2 kg tung braxen in mot båten.
Han hade huggit på den bakre trekroken på min Zalt. Gräsätare?
Körde på en stund och fick till min förvåning se en silverfärgad torped göra ett luftsprång på kastavstånd från båten, ingen tid att byta drag utan iväg med Zalt Zammen mot öringen, som tar!!
Efter bara några meters vevande så blir det tvärtsopp i grejerna, en rusning i sidled över den grunda bottnen, ett luftsprång och sedan kom den skapligt snällt in mot båten.
Kanske kring 1-1,5kg och med en 17cm Zalt hängande i bara en krok i mungipan.
Håv?
Nej, den låg snyggt ihopvikt längst bak i båten och när sedan öringen börjar rulla intill båten så släpper även den sista kroken och den lämnar bara en virvel kvar.


Hade någon enstaka stöt av gädda, men ingen fart på dom alls, eller i alla fall inte ute på frivattnet.
I vassarna däremot var det full fart och här och där så blev det stora plogvallar av ilskna gäddor i full färd med lekbestyren.

Inte dom bästa av vänner

I samma stund som solen kom fram tilltog även vinden så jag åkte sakta hemåt mot hamnen igen, liksom bara för att få njuta lite extra.
Väntar nu på morgondagen och hoppas kanske på ytterligare en sjötur.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>


Inga kommentarer: