Translate

fredag 4 oktober 2013

* Ä N T L I G E N *

Jag kommer nu att använda mig av en Gert Fylking.
-Äntligen!!!!!!
 
Eller vad säger ni, om ni tittar på bilderna här nedan som jag fick skickade till mig från John Bergstedt i veckan, och som visar på en höstvacker Storån i västra Jämtland, men inte bara det, utan där ståndplatssten och lekgrus lagts ut i den övre delen av strömmen.
 


Ni som följt mig genom åren i bloggform, vet med vilken kärlek och omsorg jag följer detta vattendrags liv och rörelse.
Jag har i inlägg efter inlägg, med en dåres envishet, pratat om åtgärder jag anser borde göras, och hoppats att någon skall göra i denna å.
Exempelvis:
http://rospiggenfiske.blogspot.se/2011/07/sa-har-tanker-jag-kring-storan.html
eller
http://rospiggenfiske.blogspot.se/2011/11/lite-paverkan-eller-dod.html
för att bara ta några.
Så ni kan väl nästan ana med vilka känslor jag då läste det mail som John skickade till mig.

Jag har sökt kontakt med länsstyrelsen i Jämtland för att få reda på mer och återkommer naturligtvis med mera kring detta.
Men någon har insett vilken juvel detta är, med strömfiske efter alla tre, Harren Öringen och Rödingen, och denne någon hoppas jag inte har gjort sin sista insats, utan att detta är den första av flera kommande.
Så, Ottsjö Fiskevårdsområde ta er nu en funderare på minimåtten på både harr och öring, som i mitt tycke är för lågt.
Införande av ett fångstfönster kanske och framför allt, låt mig slippa se maskmetarna utmed ån.
Med en liten höjning av kortpriset så kanske man till och med kan avlöna en eller flera kontrollanter kring den och många andra vatten i området, och på så sätt skrämma bort de som inte följer reglerna men samtidigt locka fler av sådana sportfiskare som ni vill skall besöka området.

Stort tack till John för bilderna och mailen.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
 

5 kommentarer:

Lunkan sa...

Japp, äntligen. Ån är väl värd detta och mer för den delen.
Fångstbegränsning med BÅDE minimi och maximimått är vägen att gå.
För varför får vi slå ihjäl de stora (viktiga) och få fiskarna men inte de små som det finns många av?

Eslind sa...

japp, tick höra på jobbet för någon dag sedan att arbetet var igång! Sedan kan man ju alltid diskutera kortavgiften, 860:- betalar jag för årskortet, och det finns ett 50 tal fiskekort i åre kommun utöver ottsjös

Patrik sa...

Jag tror som du Lunkan. Och hoppas att detta inte är det sista "spadtaget" i vattendraget.

Jag är med dig Anders, vad jag menar är bara att, om det idag inte finns folk som är intresserade av att ha koll på reglera och därmed vattendragets skötsel och på så sätt locka dit "rätt" typ av fiskare, och det på helt ideell basis så kanske det är den vägen man måste gå, och DÅ kan jag tänka mig någon krona till på kortet.
Däremot så ställer jag själv mer än gärna upp GRATIS när jag är i dalen. Så en väg att gå kan vara att ställa frågan till oss som finns vid vattnet och värnar det, om vi kan tänka oss att hänga på oss en bricka.

I ett sådant här arbete så hoppas jag att det kommer att komma en mängd idéer, bra och dåliga och som sedan kan ge något bra i slutet. Huvudsaken är ATT det kommer idéer.
Jag önskar bara att jag bott närmare och kunnat gå på mötet och liknande för att på så sätt kunnat påverka mer. Svårt nu, både geografiskt men också utifrån det faktum att vem är jag att tycka här nere i Roslagen.

Värdet av ån inser jag dock och det är en spillra av någonting otroligt fint från gångna dagar som faktiskt finns kvar där.

Patrik sa...

Jag kanske skall vara tydligare ändå, det jag menar är inte en höjning tex på veckokort och årskort exempelvis, utan på de dagkort som säljs, för det är oftast där som masken ligger i väskan. I alla fall är det mina erfarenheter efter snart 35 år som fiskare i ån.
Vilket jag också tror gäller generellt för många vatten. Detta plus det faktum att det också måste bli bättre information från de som säljer korten.
Inte bara att ge ut en broschyr, utan att prata om värna och prata om varan.
Vilket skulle kunna vara uppgiften för den eller dom som går längs ån och kontrollerar.

Sen är du också inne på en viktig punkt Anders, nämligen antalet kort inom ett område.
Var nyss i dalarna och fiskade för 120:-/tre dygn och det i ett område som man omöjligt hade hunnit igenom under en sommar om man så fiskat dygnet runt.

Eslind sa...

Kan hänga på mig en bricka, man är ju gammal ordningsvakt!