Translate

torsdag 5 februari 2015

Damnation & Kampen om Älvarna


11 november 1918 inleddes vapenvilan som skulle leda fram till slutet på FÖRSTA världskriget. Mycket har hänt den dess, eller som man brukar säga, mycket vatten har runnit under broarna sen dess.
Samma år, alltså 1918 så skrevs den lag som än idag är gällande lagstiftning kring vår vattenkraft i landet.
Här kan man på fler än ett sätt säga, att det Inte har runnit så mycket vatten under broarna sedan dess.

I måndags så tog jag, Granaten och Fluganberg bussen från Norrtälje in till Stockholm för att vara med på Älvräddarnas visning av filmerna "Damnation" och "Kampen om Älvarna" Det är ju inte så ofta som det dyker upp sådana här arrangemang i våra trakter, så valet var enkelt när det så gjordes. Ute var det allt annat än trevligt väder och hemfärden blev lång och försiktig och slutade inte förrän klockan 01:30 då jag la huvudet på kudden.
Inne i salongen och under minglen var det dock mycket trevligt. Kul att återse många vänner som man annars bara har kontakt med via sociala medier, så vi hoppas väl att detta inte var sista gången med liknande arrangemang. 


Vi satte oss tidigt, men ganska snart så var Bio Rio´s salong fylld av både folk och förväntan. Och det är lika bra att jag säger det direkt, ingen av filmerna gjorde oss besökare besvikna.
Vi började med att titta på Travis RummelMatt Stoecker´s "Damnation".
En mycket välgjord film som tog oss med på en resa kring dammar och kraftverk i USA och möjligheterna att riva ut de som gjort sitt. I USA finns idag omkring 75000 dammar/kraftverk och ett mindre upplyftande fakta är att det sen Thomas Edison uppfann glödlampan kring 1879 i stort sett byggts ett kraftverk eller damm om dagen, ett om dagen alltså!!!



Efter filmen så kopplades Travis Rummel upp via länk och John Schütte som var kvällens konferencier kunde ställa lite frågor kring filmen.
En trailer till filmen hittar ni här via länken - Damnation.

En rejäl bensträckare och mingelstund senare så tog vi åter plats i salongen och nu tog Christer Borg, Älvräddarnas ordförande till orda och presenterade filmen "Kampen om Älvarna"
Också det en mycket saklig och välgjord film som tog oss med på en resa genom Sverige i både nutid och dåtid och stort som smått.
En trailer till den filmen hittar ni här via länken - Kampen om Älvarna.

Filmen ställer också frågan, om det är möjligt att göra samma sak i Sverige, som just nu pågår i USA, att faktiskt riva ut de dammar som inte är lönsamma ur kraftproduktionens synvinkel och där kostnaden för att miljöanpassa dessa skulle bli för stor.
Frågan har egentligen bara ett svar, klart det går, därmed inte sagt att det första spadtaget kanske skall göras i Trängslet eller Porjus. Nej, det stora jättarna fyller en allt för viktig funktion och bör finnas kvar, där kanske målet istället skall vara att så långt det är möjligt miljöanpassa dessa. Däremot de små kraftverken och dammarna, som är långt många fler och där vissa drivs som rena hobbyprojekt, dessa utgör ett stort hot i våra vattendrag och här bör man överväga dess vara eller inte vara.
I en artikel i MiljöAktuellt föreslår Christer Borg att det bör inrättas en utrivningsfond i syfte att lägga ned och riva ut de små kraftverken.
Christer menar att många ägare till de minsta kraftverken kommer att få ekonomiska bekymmer om förslagen genomförs. Detta kan vara vägen att ta för dem som inte kan möta kraven på nya fiskvägar och annat.
Läs hela artikeln på MiljöAktuellt´s sida - Inrätta utrivningsfond



Kvällen avslutades med en kort frågestund på scen med bl.a. Älvräddarna, Vattenfall och Sportfiskarna.Med under kvällen fanns också representanter från WWF, Naturskyddsföreningen, Sportfiskarna, Tranås Energi, Kammarkollegiet, Energimyndigheten och riksdagsledamöter.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>


Inga kommentarer: