Translate

måndag 21 mars 2016

Sportfiskemässan 2016

Klockan är halv fem, i högtalarna meddelas att mässan nu övergått till att anses som en byggarbetsplats. Jörgens kaffemaskin har tystnat och i gångarna far truckar fram för att plocka bort alla spår av vad som bara för någon timme sedan var en upplevelse i glädje, folkligt och en jäkla massa prat om allt som hör till vår underbara hobby.

Jag har tillbringat tre dagar i Älvräddarnas monter och gjort det jag kan för att bemöta våra besökare med allt från kunskap, hjälp och råd, gott kaffe och glädje och jag tror att vi lyckades. Mitt mål med dagarna var att öka på kunskapen om det arbete vi och många med oss gör ute i landet, för våra fiskar och det liv som är beroende av våra sjöar och vattendrag. Jag ville själv höra från er, hur det egentligen ser ut där ute i era trakter och omgivningar, vilka problem finns, vad kan bli bättre. Då Älvräddarna inte är någon sportfiskeförening, hur är era tankar om koppling mellan biotopvård och sportfiske. Till sist, jag ville förvärva nya vänner och medlemmar till det otroliga arbete som Älvräddarna med Christer Borg i spetsen gör.


Christer Borg, Jari Toivanen, Rasmus Gustafsson, Esa Fahlén 
och jag själv mötte upp er i montern.

Det tutar till bakom ryggen på mig, tydligen står jag på en av mattorna i gången som nu skall plockas bort. Tankarna snurrar runt, intrycken är många och en fråga snurrar värre än det andra, 
- Hur kan vi ytterligare lyfta frågan om vikten av biotopvårdsarbetet? 
Hur kan vi göra den än mer publik, ballare, något som många fler vill syssla med i både liten och stor skala, vad kan vi göra tillsammans, kan det till och med bli ett varumärke.
Älvräddarmontern är ganska snart nedplockad och vi lämnar alla lokalen strax innan fem. Årets sportfiskemässa är över, kanske det säkraste av alla vårtecken. På min väg hem mot Roslagen igen så vräker snön ner.

Det är lika bra att jag säger det direkt, jag hann inte runt på mässan för att se på alla nya prylar. Jag försökte ta en ny väg varje dag vid lunch för att i alla fall se lite. Så jag kommer inte heller att ha några häftiga bilder att visa upp på det allra senaste inom alla varianter vi företar oss för att locka våra fiskar till att hugga. Min ambition var och är istället att få fler av dem, få dem att kunna växa sig ännu större så att, när väl ditt bete, i vilken form det än tar sig, landar i vattnet så står där en fisk värdig sitt namn beredd att hugga. För så är det, om ingenting görs så löper en hel del av våra häftigaste fiskar en stor risk att sakta försvinna och sportfiskemässan blir en resemässa, där vi bokar och planerar vårt fiske på annan plats på detta klot.
Nu skall jag direkt säga att mycket arbete pågår och görs och några av de som arbetar hårt för detta, Älvräddarna och Sportfiskarna. Organisationer som växer hela tiden.


Full fart i montern under lördagen

För bara 10-15 år sedan hörde man knappt något om detta, vissa ord var inte ens uppfunna, som tex gäddfabriker. Idag kan man läsa lite här och var om arbetsinsatser för lax och havsöring, gädda och abborre, asp och ål och så vidare. Så saker händer. Kommuner har fått upp ögonen för ord som ekoturism och sportfisketurism och insett att här finns pengar att hämta och speciellt till glesbygd, inlandet och skärgårdskommuner. Så saker händer. Men jag skulle vilja gå ett steg till, jag skulle vilja att medvetandet finns med hos alla oss som sportfiskar. Jag skrev om det tidigare här på bloggen och kalla det det inlägget för ’6 miljoner timmar’. Bland annat skrev jag så här, 
Tänk om vi alla nästan två miljoner som sportfiskar i detta land skulle lägga, säg tre timmar under ett år på fiskevården. 6 miljoner arbetstimmar i fiskevårdens tjänst. För den enskilde 3 timmar utomhus, där korkhandtaget bytts mot en lie, spade eller vad man nu väljer, Vad jag menar är, att man behöver inte bli djupt involverad i olika projekt eller liknande, utan den lilla handlingen kan ge stor effekt.
Tänk er själva, 6 miljoner arbetade timmar i fiskevården och sportfiskets tjänst och det helt gratis. Vi lämnar våra prylar hemma för någon timme och gör tillsammans fiskevården till det hetaste som finns. 

Jag skulle vilja se en utmaning. Alla ni profiler inom vår älskade hobby, som många ser upp till och som följs i en mängd olika sociala forum. Jag skulle vilja att med start nu våren 2016, att ni lägger upp minst en eller gärna flera bilder på när ni kastar lekgrus, välter sten, återplanterar träd i strandzoner, röjer en bäck. 
Ta kontakt med den lokala fiskevårdsföreningen och fråga vad ni skulle kunna lägga era 3 timmar eller gärna fler.
Jag meddelar också härmed att Skeboåns Sportfiske gladeligen tar emot er för en dag. Ni kommer hit, vi jobbar på under en dag för ån, för havsöringen och gäddan och alla de andra i ån som vi sedan fiskar på i Roslagens skärgård, vi käkar lunch i det gröna och jag kan till och med se till att här finns ett gäng unga som gamla som inget hellre vill än att få träffa er och få prata fiske, och var gör vi det bäst, om inte när vi tillsammans tryggar våra fiskars framtid. 
Så? Vem blir först med att anmäla sig till en dag hos oss? 
Kontakta mig på skeboanssportfiske@hotmail.com eller ring mig på 070-246 15 68.
Kanske någon ur årets Fly vs Jerk, som precis som vi alla andra jagar både mängden och den stora fisken blir först att anmäla sig.


Vinnarna presenteras av Johan Ruhe i årets Fly vs Jerk

Snön följer mig hela vägen hem. Sportfiskemässan, ett säkert vårtecken, jo jag tackar. 
I mina tankar kommer jag hela tiden tillbaka till alla möten med både gamla och nya vänner och till det som jag så starkt förknippar med sportfisket nämligen det goda samtalet. Där skillnaden mellan att se sin flugrulle tömmas på både fluglina och backing och paniken som då infinner sig till att sitta lutad mot en krokig björk tillsammans med en sprakande eld en panna kokkaffe och en god vän intill sig är milsvid. I Älvräddarnas monter försökte vi ge besökaren samtalet tid och på scenen pumpade AC/DC när teamen i årets Fly vs Jerk presenterades. Det bästa för mässans besökare av två världar, biotopvård och det hetaste inom sportfiskesverige samlat inom bara några kvadratmeter. Båda behövs och båda måste inse att ingen klarar sig utan den andra.

I Älvräddarnas monter fanns förutom vi, Jonas Långmark med sin geniala uppfinning Line Trap, Leif Milling en underbar man både bakom och framför kameran och Jörgen med mässans absolut godaste kaffe
Dessutom så fanns Christoffer Rodell och Simon Nyström’s handgjorda armband att köpa. Det lilla företaget Mickey Finn UF med den stora idén skulle jag säga. Två naturintresserade killar från Katedralskolan som tillsammans valt att arbeta för den svenska naturen med fokus på vatten. Deras huvudsakliga mål är att bidra till en förbättring av Östersjön och övriga vatten i Sverige. Deras idé är lika bra som den är genial, de tillverkar armband av gamla fiskenät från Östersjön med spännen i form av en fiskekrok.
De som gör deras idé unik är att de själva så här långt fiskar upp s.k spöknät från östersjön, återvinner blyet från nätens undertern behåller sedan under- och överternen som blir armbanden och resten skickas på destruktion. 25% av de totala försäljningsintäkterna går sedan till organisationer som arbetar aktivt med denna fråga. I det här fallet 12,5% var till Älvräddarna och Sportfiskarna. All heder åt killarna och deras insatser och arbete. Jag föste ihop dem med Stockholms läns fiskekonsulent för deras problem nu är att få tag på nät. Så här långt har de själva plockat upp nät från bottnen, men med lite stöd från Länsstyrelsen så kanske vi alla sedan kan köpa detta läckra armband. 
Mer sådant här tack!!


Martin Falklind- Fiskejournalen visar glatt vad han tyckte om idén 
med att göra armband av spöknäten.

Christer Borg, vår ordförande fanns med under helgen och gjorde en mängd framträdande både på stora scenen, i radion och hos Janne och gänget bakom FishEco och deras livesändningar. Kolla även in deras andra intressanta livesändningar.


Christer och Janne samtalar om Älvräddarna och vårt arbete

Bara runt hörnet från vår monter fanns Sveriges idag enda kraftbolag med miljövänlig vattenkraft, Tranås Energi. Och efter att jag suttit fast i ett bundet avtal så kunde jag nu äntligen teckna ett riktigt miljö- och vattenvänligt elavtal. Känn på den ni. Kan inget annat säga än byt bort det ni har. För en sportfiskare, naturmänniska eller om du bara är miljömedveten borde det inte finnas något annat alternativ.


Elin Karlsson en av de trevliga människor du möter i din kontakt med Tranås Energi


Jag slår igen bildörren bakom mig, det ringer fortfarande lite i huvudet och öronen från dagarna i hallen. Snart, mycket snart så släpper isen sitt grepp och jag kan på allvar börja med den bästa av alla hobbys, att fiska. Men också med det roliga och intressanta i att vårda våra vattendrag, detta i vårt eget projekt - Skeboåns Sportfiske.



Stort tack till er alla som besökte oss i montern.
Ni gjorde våra dagar riktigt trevliga och igenom ert medlemskap blir vi ännu starkare.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
Tight Lines



Inga kommentarer: