Translate

söndag 29 april 2012

Udda besökare, öring och gäddor

Äntligen!!!
Går knappt att sätta ord på känslan som kommer i kroppen när vi lämnade hamnen och jag fick ge mer gas på motorn, äntligen "seabourne again".
Nordanvinden gjorde att jacka och mössa fick sitta på ordentligt under åkningen, men väl inne i vikarna så åkte sånt av snabbt.
Skärgården har inte vaknat, stod att läsa på en turistinformations sida på nätet. Men det är precis tvärtom, överallt hälsas det och dansas. Doppingar, måsar, tärnor, svanar ja alla är dom igång med årets stora händelse, att finna sig en partner om det inte är ett livslångt förhållande och sedan påbörja bobyggandet. Vissa har kommit längre än andra och kan nu ta det lilla lugna och bara invänta en mera hektisk tid. 

Lugn och ro hos mamma svan

En mera udda påhälsning i på våra breddgrader var den ägretthäger vi stötte på i en grund vik.
Lika försiktig som sina mer vanliga släktingar lät den oss inte komma närma.
Jag fick i alla fall en lite skakig bild med full zoom, därav den lite suddiga urklippta bilden nedan.

Ägretthäger

Något suddig bild, men duger ändå som bevis

Flera som redan boat klart och nu kan njuta skärgårdssolen

Fisket då?
Jo då, även det blev en något udda företeelse. För nästan det första som händer oss är att djupt inne i en grund gäddvik så har Fluganberg följare, inte bara en gång utan två gånger och det av olika fiskar.
Och inte vilken fisk som helst, utan havsöringar följde hans wobbler in till båten och vände sedan tillbaka in bland vassarna.
Satte lite fart på öringnerverna hos oss måste vi väl tillstå.
När väl öringdelen var avklarad så blev det lite fika innan vi gav oss ikast med gäddorna i viken, som var många, eller kanske man till och med kan säga massor. Sakta tog vi oss långt in i viken på bara meterdjupt vatten, och överallt blev det bara stora moln kvar efter gäddorna.
När vi hittade en fiskbar plats så slutade hela premiärturen med sju krokade gäddor, dock ingen större, utan 2,5kg fick bli dagens största.
Fast vi måste nog tillbaka dit igen, då med flugspöna.




Lungorna fick åter fyllas med skärgårdsluft, ansiktet bränner så där härligt efter en dag på sjön och vi gäspa båda belåtet efter vår tur.
Nacken börjar återfå sin hållning, nu fattas bara att flugfiskeaxlarna också skall falla på plats, men dit kommer vi också, var så säkra.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>


lördag 28 april 2012

Opas och julpynt

Ni som följer bloggen kunde i höstas läsa om mina vadare Vision Gillie som bara efter några fiskeresor gav upp och började läcka. Det blev sedan en historia av det där det ett tag såg ut som att jag inte skulle få någon ersättning för dessa. Nu blev det som tur var inte så, utan Vision gav till slut med sig och kom med förslaget att byta dom trasiga mot andra vadare.
Så i torsdags var jag in till Sundbybergs Sportfiske och hämtade mina nya vadare, Vision Opas denna gång. Precis som Gillie så satt dessa vadare skönt och det skall bli spännande att krypa ner i dom och få testa ordentligt på vår resa runt i Jämtland nu efter midsommar.


Besöket hos killarna i Sundbyberg var som vanligt trevligt. Christian hade stuckit till Bornholm på trolling men kvar i butiken var Patrik, och det i nya lokaler.
-Fortfarande finns en del att göra, säger Patrik.
Men oj vilken skillnad, luftigt, överskådligt och som vanligt välsorterat tycker jag.
Mitt tips, är ni i trakterna och vill besök killarna i butiken, ni kommer inte att bli besvikna.
När jag ändå var där, så fick det bli lite silverringar för flugtafsarna, vilket skall bli första gången jag testar. Hittade också några Bomberwobbler i vad jag tror kan vara gångbara färger plus en liten Swimwizz i en något udda färg, men varje år så försöker jag hitta något kul som kanske kommer att överraska, så vi får väl se.
Det blev också lite tidig start på julfirandet i form av lite gäddglitter.
Det skall blir absolut första gången som jag på riktigt testar detta med gäddflugfiske.
Spöt står klart hemma, ett 10 fots Vision 3ZONE klass 8 och med glittret så är det bara att tillsätta vatten. Om sedan gäddorna hugger får vi se.
Idag är det sjösättning av båten och sedan är säsongen 2012 i skärgården igång på riktigt.
Just ja, vill ni läsa om Christians tur till Bornholm så kan ni följa honom på deras blogg, tydligen så har det landats lite silver vid trollingturerna.
(Länk Här)
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º> 

söndag 22 april 2012

Morgonstund har guld(huvud) i mun

Någon kopp kaffe och stilla flugbindning på morgonen gav lite påfyllning i asken, bland annat dessa två. Ingen av dom har begåvats med något namn.
Den oranga har visat sig gångbar på Storåns rödingar och den undre var något som kom fram nu idag, och som skall prövas på harren till sommaren.



Fortsatte nu på eftermiddagen vid bindbordet.

Burre Guldskalle

Ingen namn, men kopparnymf med grön foam som ryggblåsa

Till sist en oliv variant på den tidigare lila.

Sist men inte minst, en PB cdc Brynäs.
Dressen är den rätta och guldhjälmen sitter på

Fisket har det blivit lite si och så med tyvärr, lite annat som kräver mitt fulla deltagande och det kan var det som också gör att båten ligger fortsatt kvar på land.
Men till veckan så skall hon i och förhoppningsvis så kan det bli någon tur till helgen. Får man tro väderspåmännen så kommer även värmen till kommande helg.
Vi får väl se hur det blir med det, Roslagen har annars var snötäckt i omgångar nu de senaste veckorna.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

fredag 20 april 2012

Tidan levererar

Mårtensson & Co, har varit i Tidan/Baltak för någon dags fiske.
Rapporterna säger skaplig dagsländekläckning mitt på dagen och fina regnbågar, ett flertal kring och över 1,5kg.
När kvällen kom så landades även en fin öring på fina 1,9kg!!
Grattis säger jag lite avundsjukt från ett Roslagen dränkt i tungt vatten (läs blötsnö)
Några mms bilder hann det också komma.



¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

onsdag 11 april 2012

Elkhair Caddis variant

Kvällen har ägnats åt lite flugbindning tillsammans med Granaten och Fluganberg.
Just nu är det cdc materialet som jag försöker lära mig mer om.
En av kvällens skapelser ses här nedan, en variant på elkhaircaddis, fast denna har en cdc vinge liggande ovanpå hjorthåren.
För oss har denna typ av fluga gått riktigt bra på både harr och öring under våra tidiga resor till jämtland.
Så även i år?? vi får se.



¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

måndag 9 april 2012

Grundstötning och liten gädda

På påskdagen gick det 114 meter långa lastfartyget Alteland på grund i Ormösundet strax norr om Hallstavik, så när vi nu äntligen skulle ta oss ut för lite fiske så var första stoppet givet.

Farleden är den till vänster i bild, så giren borde ha varit
kraftig för att komma in bakom fyrgrundet

Som tur är, inga läckage från båten i nuläget.

Övervakning

Ja, som sagt, äntligen lite kork i handen igen. Det var allt för längesedan och anledningarna är många
men i mitt fall så handlar det om prioriteringar och ett försök till att få ner hastigheten en del med "rast vila på stället".
Ingen jätte fart på gäddorna än, som säkert står kvar på djupkanterna i väntan på leken och när väl den kommer igång så låter vi de gröna få vara ifred. 

Snöblandat

Fluganberg med dagens landade lilling

Jag hade ingen större tur med mig, utan slutade på noll landade, visserligen en som ryckte lite i grejerna att tag men sedan klev av och så la jag kvar en Bomber på botten. Fluganberg krokade en liten när vi var på väg hemåt igen och det är ju alltid något.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>