Translate

lördag 27 april 2013

Roslags Pike 2013

Sjösatte igår och idag gick så äntligen startskottet för årets skärgårdssäsong, och vilken start.
Dagen började redan strax före fem imorse och precis när jag avslutat en kopp kaffe så kom också Fluganberg och Granaten ner till hamnen.
Premiärtur på havet men också premiär för oss som tävlingsteam.
Vi hade nämligen anmält oss till Roslags Pike 2013, en tävlingen som gick av stapeln för första gången men som vi hoppas härmed blir en återkommande tradition.
Killarna i Team Hauki som stod som arrangörer hade gjort ett fint arrangemang och när sen vädret blev som det blev, så fanns egentligen ingenting att klaga på, eller? 
 
Morgonkaffet i det fria
 
 
Granaten och Fluganberg går igenom reglerna innan samlingen

Starten har gått
Starten gick klockan 08:00 och ganska snabbt efter sunden in mot Grisslehamn så spred sig båtarna över hela området. Vårt första stopp blev en isfri lekvik, som vi trodde en del på innan vi åkte in, och några försiktiga stötar i min fluga var allt vi kände och snart blev det plats byte.

 
Inte alla vikar och sund var farbara, men på eftermiddagen var isen borta även här.

Vissa passager var fortfarande isbelagda med en tunn skorpa som senare på eftermiddagen var helt borta den också. Men nog knastrade det bra i båten när vi med paddeln som hjälp i fören tog oss igenom isen.
Vi nötte på riktigt hårt, och ni vet hur det är, när fikat åker fram så händer det.
Med smulorna kvar runt munnen så landade jag min första gädda för dagen, en romstinn hona på cirka 73cm.
"här glider kingen in"

Naturligtvis så var många av de vi såg samma fåglar, men ett tjugotal gånger så gled Havsörnarna, kungarna av skärgården, fram över oss på låg höjd.
Ytterligare några stötar från gäddorna för båda Granaten och Fluganberg innan Granaten tillslut ropade fast fisk.
Tyvärr inte fast så länge.

 
Fika paus och strax därefter så högg min gädda, kring 73cm över en vit glitterfluga

Ytterligare en fisk var med upp i vattenytan för Granaten, men sen var det dörr igen.
På det stora hela så var fisken väldigt seg, och den jag lyckades kroka hade mängder av iglar på sig.
De blev bara en krokad fisk för oss, men en otroligt skön dag på sjön, så skön att lunchen kom med hem igen, då den "glömdes bort" i jakten på gröna madamer.

Tävlingen avslutades med att det bjöds på mat innan prisutdelningen

Väl i hamn igen så bjöds det på mat innan prisutdelningen.
Och som jag sa i början, grabbarna i Team Hauki hade gjort ett kanonfint arrangemang, så håll utkik nästa år efter Roslags Pike och anmäler er. I år, detta premiär år så var vi 14 båtar som deltog och den som kom längst ifrån var Team Blandved som åkt 35 mil för att få vara med.
Vilken plats vi fick i tävlingen vet jag inte, men i båten så slog fluga återigen Jerk, Wobbler och Skeddrag. Men det är klart, allt för kaxig får man inte bli, Granaten tappade ju två på skeden och Fluganberg hade både påslag och fisk efter på Jerken, så snart står man där i aktern och får äta upp vad man tidigare sagt. Men tills dess så får jag väl "pipa" lite i alla fall.

Prispallen, från vänster
1;a plats Team Hipp Hopp
2;a Team Lundblad
3;e Team Blandved
Och längst ut till höger, Team Hauki.

På vägen hem så gjorde vi ett stopp i lekbäcken, så här års oftast fylld av både vitfisk och abborre och ibland en och annan gädda. Och ingen undantag i år.
Abborrar i halvkilosklassen trängdes med mindre och massor med mört och löj.
Ett skådespel värt att se bara det, så upptagna med sitt att det gick att handplocka dom för en snabb titt innan återutsättning. Hoppas nu att bäcken får vara ifred och att ingen gör som grabbarna jag jagade bort för några år sedan, som också dom gick och "plockade" abborre, fast med håv.
Och dom abborrarna låg i en plastpåse vid bäckens strand.
 
 
Handplockade Abborrar
 
 
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
 
 

Inga kommentarer: