Translate

onsdag 15 maj 2013

Tungt och färglatt eller smått och torrt, det var frågan.

Killen i mössan gjorde några överljudsviftningar med armarna innan det oundvikliga plasket.
Parningsropen övergick nu till att istället sätta ljud på hur kallt vattnet fortfarande faktiskt är.


Då var säsongen äntligen igång, och vår uppstart gjordes i Tidan/Baltak några kilometer utanför Tidaholm. En åkning på dryga 45 mil söderut vilket vi trodde skulle medföra att vi fick möta en längre kommen vår, men så blev det inte. Björkarna som här hemma nu har fått blad stora som femkronor hade nere kring Tidan kämpat sig fram som små musöron.
När vi packat in våra grejor i stugan så tog vi en promenad ner till den gamla stenbron i Baltak för att titta på vattennivå och se om det möjligen fanns något insektsliv. Vattennivån var låg och några bevingade vänner såg vi inte till. Kanske skulle chansen att fiska torrfluga eller mindre nymfer glida oss ut händerna.
Klockan ringer 05:45, första fiskedagen och gårdagens gråväder var som bortblåst. Visserligen så var det ingen värme i luften, men luften var klar och himlen blå.
Sneglar lite på nymfer och torrflugor men valet denna första dag föll på en mörk stor fluga med guldskalle.
-Plopp plopp, lät det när detta monster slå i ytfilmen och snabbt sjunker ner genom åns virvlar.
Några plopp senare så drar det till i linan och årets första regnbåge är korkad, eller?
När fisken glider in mot strömkanten så ser jag några röda prickar mot gyllengul bakgrund, en liten öring har tagit min fluga och jag kan inte annat än le lite extra.

 

Bältebärgabron   -   Fluganberg med en grann Tidanöring

All öring återutsattes, oavsett storlek

Vi fiskade oss ner till Bätebergabron och ruinpoolen innan vi vände åter mot stugan för lunch.
Då hade Fluganberg lagt grunden till kvällens middag med en regnbåge kring kilot, så nu var det upp till oss andra att kroka en båge till, till det väntande vita vinet och foliepaketen.
Lunch och kafferasten intogs i solen på stugverandan och sen en vända in till Tidaholm för att handla ingredienser till kvällens fiskmiddag.
Eftermiddagsfisket var inte gammalt då det var min tur att kroka en regnbåge på 1,7kg som naturligtvis fick bli fisk två till kvällen.

 
Bloggar´n själv med middagsbåge   -   Granaten testar hålorna vid Baltakbron.

Middagen blev precis så god som ni kan föreställa er, Regnbåge insvept i folie med smör och lite olja, några lökskivor och en Rospiggens specialkrydda, därtill kokt potatis och en kall sås med lök dill och cremé fresh.

Kvällsfisket lovade gott, enstaka Åsländor svepte fram över vattnet, dock inte så många att fisken såg dem som föda, men nymferna plockades om man träffade rätt med kastet.
Väl nere vid ruinpoolen så trodde jag att allt vad fiske hette gick om intet, då två yngre förmågor gjorde allt för att imponera på två tonårstjejerna på den andra stranden genom att hoppa runt på stenar och grenar, viftandes med armar och tjoandes i diverse målbrottstoner.
Nu gick det som det alltid gör för oss pojkar i den åldern, när vi fulla av testosteron försöker locka vår hona till reviret, åt helvete helt enkelt.
Killen i mössan gjorde några överljudsviftningar med armarna innan det oundvikliga plasket.
Parningsropen övergick nu till att istället sätta ljud på hur kallt vattnet fortfarande faktiskt är och "honorna" lämnade genast spelplatsen.
Nu var inte överraskningarna färdiga där, för samtidigt som den något blöta yngre "hanen" kravlat sig upp på land igen, tömt mössan på vatten och påbörjat en ganska kylslagen vandring hemåt så dyker ytterligare två yngre förmågor upp på stranden, spanar och får syn på en lätt uppgiven Rospigg på andra stranden, gör ett snabbt start/stopp, som fått Sveriges trekronor att höja på ögonbrynen, och försvinner tillbaka samma väg som de kom, i handen bar de båda var sitt haspelspö, vilket kanske förklarar varför de så snabbt lämnade den tilltänkta brottsplatsen.
Kvar på stranden lämnade de mig, som sjunkit ner för att i kvällsljuset spana efter försiktiga nymfvak men istället fått ett smakprov på vad Tidaholms ungdomar gör en helt vanlig måndagkväll.

En stund senare så syntes ändå de första försiktiga ringarna på vattnet, jag lade ut min nymf mot nacken och i ett ljudligt plask steg regnbågen upp och tog den.
Lycka!
Regnbågen, den återutsattes igen.

 
Fluganberg vi Baltakbron   -   Granaten som testar en fin nacke

 
En gren kommer lastad   -   Skunkkalla, en ny bekantskap för mig

En ganska målande bild av de flugval som de flesta väljer vid fisket i Tidan så här års måste vara de trädgrenar som hängde ut över ån på flera ställen. Det hade kunnat gå att plocka ihop en riktigt stor och färgglad ask med diverse zonker och streamers om man hade velat.
Nu fick dessa hänga kvar som ett monument istället.

Dag två, och återigen en tidig morgon. Lika klar och solig som dagens innan, dock lite kyligare vindar och i fjärran hotande regnmoln, men som för oss kanske kunde medföra att kläckningen skulle komma igång och att årets första torrflugor skulle kunna knytas på tafsen.
Blidö-Matte som funderat på att testa sin tidigare opererade axel för första gången valde återigen att ta sin kamera på axeln och vandra längs ån, medans vi andra hoppade i vadarna och påbörjade dagens första fiske.
Jag behöll nymfen från igår och hoppades att fisken hade gott minne, tog också några mindre öringar och hade flera kontakter med riktigt fina regnbågar utan att lyckas landa någon av dem.
Redan under morgonens första stund så fick jag drilla en stor fin regnbåge på cirka 2-2,5kg innan den släppte. Bättre gick det då för Fluganberg, som fick bli den som ensam stod för fångsten av båda fiskarna till resans andra fiskmiddag.
Regnbåge nummer två för dagen för honom var en stridbar och rund sak på hela 2,4kg.
Behöver jag säga, att med drygt 3,5kg regnbåge som grundingrediens, behövde vi inte gå hungriga från bordet den kvällen.

Men nu förekom jag dagens höjdpunkt, kanske till och med resans höjdpunkt lite grann.
För precis innan regnet så kom de första åsländorna svepande fram över vattnet och några inte helt klara stod fortfarande kvar på ytan och här och var började de försvinna till ljudet från smackande öringar och regnbågar.
Valet stod mellan en olivfärgad torrfluga eller en nymf, jag valde den senare, en beställd variant på superpuppa, bunden av min fiskebroder i Järpen, fettade in den för att den skulle flyta högt och redan i andra kastet så steg öringen.
Inom en halvtimme så krokade jag ytterligare 3 öringar innan kläckningen försvann till ackompanjerad av tilltagande vind och mörka moln.
En av Tyskarna som varit mitt sällskap vid poolen och som fortsatt sitt dunkande med ploppande zonker kunde nu inte hålla sig och kom över för att se vad jag hade på tafsen.
Han fiskekompis stod lite längre upp i strömmen och med höga rop förkunnande mitt besök på engelska till sin kompis,
-He is fishing dryfly!
-Was?
-He fishing dryfly! ropade han förvånat igen.
Varför han valde engelskan när han ropade sin kompis vet jag inte.
Temperaturen måste ha sjunkit ett par grader då de tunga regnmoln svepte in, och vi bröt fisket för lunch i stugan och när sen det korta regnet avtog kunde vi sittande vid bordet sen se hur svalorna svepte fram över strömmen och frossade på sländorna tillsammans med flugsnapparna och sädesärlor.

Återigen ett besök i Tidaholm för att skaffa tillbehören till middagen innan vi gjorde oss färdiga för eftermiddagsfisket.
Till lycka för mig så lät jag min nymf sitta kvar och i snabb följd så krokade jag resans öring nummer sex och sju i strömmarna nedanför stugan.
  
Superpuppa a la Järpen är gott för Tidans öringar.

 
Fluganberg vid ruinpoolen   -   Fler som vill vara med när Granaten fiskar

Och ungefär samtidigt som Sverige kunde gå ikapp och tillslut om Danmark i hockey-VM  så tappade jag av tre fina regnbågar vid en av nackarna i Tidans strömmar.
Fisket bröts lite tidigare än kvällen innan och vi var tillbaka vid stugan lagom för att se Sverige göra 4-2 på Danmark och därmed säkra en på förhand kassaskåpssäker seger, enligt alla specialister.
Att välja hockey framför flugspöt var aldrig något alternativ.

Årets första flugfiskeresa var och är därmed avslutad. Nu väntar lite strömmingsfiske och lite gäddfiske på mig här hemma innan det om en dryg månad är dags igen, då tillsammans med Idsjöströmmens harrar och västra Jämtlands gyllengula öringar.

Kvällsmys i Tidan



¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>


3 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha,en får gratulera till lyckat fiske.
Trodde din special puppa var svart och röd?
Mvh
Patrik

Anonym sa...

Stigs magiska Superpuppa skall det va!

Tight lines!

Anders

Patrik sa...

Jo då Patrik, när det gäller Harren så gäller fortsatt superpuppa speciale i svart och rött :)

Jo, han kan binda den gode Stig.
Nu med en ny kombo när det gäller superpuppan och färgval ;)
Detsamma Anders, Tight Lines