Translate

torsdag 4 juli 2013

Idsjöströmmen

Klockan har redan passerat halv tolv på tisdagsnatten när vi svänger ner för den lilla grusbacken och parkerar bilarna bakom vindskyddet vid Idsjöströmmens strand.
Natten är ljummen och ute i strömmen vakar harren redan intensivt i heta nattsländevak.
Det är inte utan att det suger lite i kastarmen, men vi får hålla oss tills det är våran tur dagen efter. 
 
Efter en skapligt god natts sömn i tältet så vaknar vi upp till årets första harrfiskedag. Det är alltid lite spännande, hela vintern har just denna dag funnits i tankarna och nu är vi framme vid målet.
Frukosten intas, hela tiden under samspråk kring flug- och platsval.
Enstaka regndroppar far igenom luften, men vädersajterna gör allt för att lugna oss, men oj så fel det skulle visa sig att dom hade dessa dagar.
Vinden och regnet tilltar och spövalet faller därför på Cross S1;an och sen är vi igång. Lite småharrar faller för frestelsen när jag vadar längs den norra kanten ner mot lillselet, men i övrigt väldigt sparsamt med hugg. Det är först när jag kommer ner mot Jönsholmen som några bättre harrar tar min fluga. Jag vadar över strömmen mot vindskyddet och krokar en lite bättre harr som Blidö-Matte tar lite bilder på.
 
Foto: Blidö-Matte
Rospiggen själv drillar harr i strömmen
 
Vindskyddet uppe vid vägbron är verkligen en mötesplats där många nya trevliga kontakter knyts, inget undantag detta år. Vi träffades redan förra året, men i år fick vi några fiskedagar och framför allt nätter tillsammans med Elving och grabbarna, mycket trevligt gäng som vi hade goa stunder med både i strömmen men framför allt i vindskyddet. 
 
Elving och grabbarna under en av sina läckra måltider

Rast/vila vid vindskyddet

Nattfisket i Idsjöströmmen för den som inte upplevt det kan väl enklast sammanfattas med ett ord, huggsexa. Vi trodde dock att det kanske skulle vara lite sämre i år då regnet inte ville ge sig, men vi fick lyckligtvis fel. Enkelt kan man väl säga att det går till så här, man fiskar lite på förmiddagen, kanske en stund på eftermiddagen, men helst låter man strömmen vila samtidigt som man själv umgås med trevliga människor, äter och dricker gott, och om vädret tillåter tar en promenad upp på bron för att se skådespelet när slända efter slända tillslut bildar stora moln av vingprydd harrföda.
Därefter grillar man sig en kvällskorv innan man slutligen fram emot elva halvtolv knyter på en Mullbänken på tafsen, fettar in den en aningen och sen vadar i läge. Vad som sedan följer är närmast att beskriva som rena huggsexan och det är nästan svårt att inte kasta på vak. Jag tror faktiskt att man skulle kunna blunda och ändå träffa vakande fisk vid utlägget.
Detta året var inget undantag som sagt även om harren inte höll samma storlek för mig som förra året så kunde jag ändå räkna in en trippel kring 50 och strax däröver efter första nattens fiske.
Dessutom, mindre kul dock, hela fem kontakter med gädda, den största kring 3kg som högg en 40+ harr rakt över och sen rusade nedströms för att få behålla sin middag, och med 0,16 som tafs och ett klass fem spö så är det bara att springa efter och hoppas grejerna håller.
Den gäddan undkom, men det fanns andra som inte gjorde det under våra dagar.

Dag två i strömmen kan enklast sammanfattas som blöt. Riktigt blöt.
Så pass blöt faktiskt så att tältet övergavs inför natt tre till förmån för Kullagården.
Tältet höll regnet bra uppifrån, men underifrån tryckte vattnet in i Blidö-Mattes Akkatält så att liggunderlag och sovsäckar var riktigt sura.
Maud hade dock plats åt oss och när nattens fiske var över dag två så styrde vi kosan upp mot Kullagården och en varm dusch och lite torra bäddar.

Frukost vid strömmen

Regnet höll i sig nästan hela dagen och fisket blev därefter. Vi passade på de korta stunder när det var lite uppehåll, och vi hade turen att lagom till kvällsfisket så gav sig tillslut regnet och vi fick några timmars kanonfiske. Vi bröt dock lite tidigare för att hinna plocka in oss på Kullgården så att vi skulle störa så lite som möjligt innan de andra fiskarna skulle komma hem.

Sista dagens fiske i strömmen bjöd ändå på lite bättre väder och nu dammade både Fluganberg och Blidö-Matte av sina bambuspön, själv så bytte jag också spö, från Loopen till Winston IM6 klass 4;an och kunde sen gå och njuta hela dagen i riktigt behagligt väder. Granaten och jag hade också bestämt oss för att filma strömmens harrar, vilket vi la ner större delen av dagens tid på.
Här nedan följer några korta klipp från allt vi filmade.

Kort videoklipp på strömmens harrar
(kommer i bättre upplösning senare)
 
Storharren vid bron
(kommer i bättre upplösning senare)
 

Bambu vs Winston
Ja ja, jag vet vad ni tänker, men Winston spöt är en ren njutning det också.
Här nedan följer lite bilder från dagen.

Småharr i solskenet och Fluganberg och Lars-Åke

Granaten och Blidö-Matte
  
Fluganberg krokar fin harr på dagen och Granaten smyger med filmkameran
 
Kvällen bjöd åter på trevligt sällskap i strömmen av Elving och grabbarna plus kanonfiske på harr som också dom måste ha njutit av det fina vädret, då de kom igång och hugga långt tidigare än vanligt. Återigen mängder med fisk kring 35 till dryga 40cm.
Mullbänken is the "shit" in Idsjöströmmen helt enkelt.

Fluganberg med nattharr,Granaten knyter om efter en Pikeattack och sommarnatt i strömmen.
 
Nu är vi klara i strömmens vatten för i år, någon höstresa blir det inte i år, då vi istället förlägger den hos en fiskebroder i Dalarna. Och rapporterna han förser mig med vittnar om stor fin harr även där och kanske något som lockar mig ännu mer, underbar natur och små härliga vatten som ställer lite krav på både teknik och försiktighet. Ser redan nu fram emot dagarna där.
Till sist, några bilder från våra dagar i Gimdalen och Idsjöströmmens härliga vatten.
Tack alla ni som förgyllde mina dagar där, mina fiskebröder som var med på resan och till alla er som vi träffade på kring vindskyddet.

 
Några bilder från dagarna i Idsjöströmmen
 
Fluganberg och Blidö-Matte

Granaten och rast kaffepaus vid vindskyddet
 
Jungfrusländan, kanske den vackraste sländan vi har

Levande vatten
 
Tack för i år Gimdalen och Idsjöströmmen
 
Resan var som tur var inte slut här, nu väntade en halv dags resa västerut mot paradiset och jakten på Mr Trout, men till det återkommer jag i nästa inlägg.
 
Några bilder från stoppet vid Stavre


Bäckslända version stor


Stavreströmmen.
Här ska jag försöka få till ett fiskedygn nästa år hoppas jag

Vill ni se mer från våra tidigare resor i strömmen så titta under i vänster spalt under Idsjöströmmen
 
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º> 


2 kommentarer:

Anonym sa...

Som vanligt, härliga bilder och väl valda ord. Nästan så det kändes som om man själv var med!!

//Jeanette (fiskemorsan)

Patrik sa...

Tack Jeanette!
:)