Translate

måndag 13 februari 2012

Bra Miljöval INTE likamed Jämtkraft

Ni som följer mina inlägg kanske minns att jag skrev om Jämtkraft och som jag tycker, vilseledande reklam om Bra Miljöval!!

Nu har jag åter haft kontakt med Naturskyddsföreningen  efter att ha fått detta svaret från Jämtkraft:

Jämtkraft AB har en Bra miljöval-licens. Detta innebär att de kunder som väljer Bra Miljöval som ett tillval betalar lite extra per kilowatt får en slags märkning att elen kommer från miljömärkta och förnyelsebara källor.
Och det är vi på Jämtkraft som ser till att den el dessa kunder får lever upp till dessa krav. (Det är detta som en extern revisor kontrollerar varje år)


Svaret har kommit från Naturskyddföreningen och det är INTE vattenkraften som Jämtkraft fått sitt intyg om Bra Miljöval, utan för sin Vindkraft!
Alltså, återigen så framställer sig Jämtkraft och sin vattenkraft som en bra miljöval, när det inte är det!
Naturskyddföreningen svarar bland annat så här:

Har gått igenom vårt register och insett att samtliga Jämtkrafts Bra Miljöval-godkända anläggningar är vindkraftverk. De har alltså ingen godkänd vattenkraft (de hade några tidigare, men de klarade sig inte när vi skärpte kraven) , och köper man el märkt Bra Miljöval från Jämtkraft kommer den alltså från vindkraft.
Har tagit upp frågan om Jämtkrafts och andras marknadsföring där det för kunden ser ut som att all deras el klarar kraven. I de här fallet var det ju inte ens något av vattenkraften. Vi kommer att gå vidare med det, men det är en stor process som kommer att ta ett tag.

Som jag ser det, så gör man från Naturskyddföreningen ett bra jobb och man har en god tanke med att dela ut "Bra Miljöval" till företag, men det får inte vara så att reglerna är så otydliga så att man, som tex Jämtkraft, kan utnyttja detta som ett säljargument för hela sin energiproduktion!
Ser man sedan detta i ett större perspektiv så framstår ju vattenkraften som miljövänlig för tex en sådan som Lena Ek och andra beslutsfattare. Vi skall benämna vattenkraften så som den faktiskt är, och det är inte som miljövänlig.
Lena Ek, kvinnan som numera är vår miljöminister är bara en i raden som kommer att utreda vattenkraftens påverkan på miljön. (Eller hur var det nu, hade hon lämnat in en sådan förfrågan eller?)
Hur som helst, att återigen utreda detta faktum känns för mig som att man återigen bara är ute efter en sak, att vinna tid. Vattenkraftens påverkan på miljön måste vara det mest utredda ämnet i vårt lands historia. Känns som att alla underlag finns redan och att det nu istället handlar om att gå till direkta åtgärder.
Men, så länge som kraftbolagen utger sig för att producera miljövänlig energi från förnyelsebara energikällor och också utnyttjar falsk marknadsföring som ovan därtill att en av jättarna är statligt ägt så kommer vi nog bara att hamna i nya utredningar.
Iofs så har hon ju tiden för sig nu när hon precis som vi andra skall jobba tills hon blir 75!!

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

3 kommentarer:

Emanuel Blume sa...

Hej Patrik! Emanuel på Bra Miljöval här igen. Det är väldigt viktigt att hålla isär vad vi pratar om här. Vi på Naturskyddsföreningen delar inte ut Bra Miljöval till företag som du beskriver. Vi märker produkter som klarar våra krav. Det är lite som att handla på ICA - bara för att de säljer KRAV-märkt mjölk betyder det inte att själva ICA är KRAV-märkt.

Nu blir Jämtkraft exempel men det hade kunnat handla om vilket kraftbolag som helst. Jag har gått igenom texten på deras hemsida och uppfattar informationen i sig som korrekt. De skriver aldrig att hela företaget är miljömärkt. Däremot, för en kund som inte är insatt i hur elhandel eller miljömärkning fungerar, och dessutom har sina egna ögon inställda på vattenkraft, kan man såklart lockas att tro att även vattenkraften är märkt. Vad de skrev i mailet till dig är alltså helt korrekt. De pratar om el, inte om vattenkraft.

Du skriver även att Jämtkraft fått sitt intyg om Bra Miljöval för sin vindkraft. Det vi har godkänt är ett antal vindkraftverk, inte nödvändigtvis all deras vindkraft. När vi får in ansökningar om kraftverk bedömer vi dem objektivt, kraftverk för kraftverk, oavsett vem som söker. Rubriken i inlägget är därmed missvisande, alltså att Bra Miljöval inte är lika med Jämtkraft, eftersom miljömärkningen ALDRIG är på företaget, utan på enskilda produkter. Precis som med mjölken på ICA.

Emanuel Blume sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Emanuel Blume sa...

En annan sak som är viktig men inte helt lätt att greppa i det här sammanhanget är hur elhandeln fungerar. Den el ett kraftbolag säljer behöver inte vara producerad av kraftbolaget som säljer den. Jämtkraft äger t ex inte själva vindkraftverken som producerar el inom deras licens. Och de kan sälja vattenkraft märkt med Bra Miljöval, men då produceras den inte i deras egna kraftverk.

Samma sak gäller alla elbolag. Det finns många elbolag som inte har någon egen produktion överhuvudtaget, utan bara köper in el och säljer vidare. Precis som med andra varor. Hela tiden handlar det om vilken PRODUKT man köper, inte vilket BOLAG man köper den av. Det är alltså inte "falsk marknadsföring" att föra fram nåt man säljer som Bra Miljöval sålänge den produkten klarar kraven.