Translate

måndag 9 oktober 2017

Oktobergäddan 2017

Fick ett mess skickat till mig på messenger i helgen.
- Varför tävlingsfiskar du? 
- Jag trodde bättre om dig som sportfiskare faktiskt.
Till det, som för att förstärka frågan, några emojis i form av sura munnar.
Naturligtvis kände jag att jag måste svara på den fråga och det med en motfråga.
- Hur kan du som sportfiskare inte vara engagerad i någon aktiv fiskevård?
Svaret skickade jag utan några sura emojis på söndag morgon precis innan jag sen åkte ner till Skeboån och krattade leknackar, byggde uppväxtplatser för yngel samt kompletterade lekplatser med nytt grus.
Jag har inte fått något svar än.

Men vi tar det från början. 
Det var i helgen dags för 6;e upplagan av Oktobergäddan i Hargshamn. Arrangörer ett gäng hängivna gäddfiskare från trakten som kallar sig Hargshamns Gäddfisker's.
Med och stöttar tävlingen var Harg och Hargshamns fiskevårdsförening, dessutom Hargshamns båtklubb. Dessa två upplät hamnen och bjöd på kaffe och grillad korv efter tävlingen. En i allra högsta grad lokalt anordnad fisketävling.
En trevlig tillställning med många lokala team anmälda, däribland jag och Fluganberg i Team Rospiggen Fiske och Granaten och Blidö-Matte i Team Atom. Blidö-Matte som sen tyvärr ej kom till start då hans rygg skrek om vila så Granaten fick göra en solotur.
53 båtar lämnade hamnen klockan 08:00 då man blåst till start, eller rättare sagt, 51 team lämnade hamnen. 2 team blev liggande som vanligt vid kaj, fixade i ordning grejerna och snacka lite skit, Team Atom och Rospiggen Fiske.
- Ska inte ni vara med i tävlingen?   
UNT's reporter såg lite konfunderad ut där han stod på bryggan och tittade på oss.
-Jo då, men var sak har sin tid.
Vi fick oss sedan en trevlig pratstund innan vi slutligen gav oss iväg vi också. Då hade vågorna sedan länge lagt sig efter de andra 51.

I efterhand har vi förstått att den första gäddan hade rapporterats in innan vi ens hade lämnat hamnen.

Vädret denna tävling var inget vi som flugfiskare kunde skylla på, lätt vind på morgonen som sedan blev avtagande till nästan stiltje, lite smågrått men här och var sken solen igenom. Ganska optimalt och inte som i våras på den tävlingen när vi slet oss blodiga med våra flugspön i byvindar upp emot 22-23 m/s.
Ganska snart kunde vi rapportera in vår första gädda som följdes av fler och senare fick vi fått veta att vi var uppe på 4;e plats ett tag. När vi gled in i en vik för lite lunch och då tittade så låg vi på 10;e plats.
Glada för det sjönk vi ner med en gulaschsoppa och lite mackor. Granaten hade även han noterat sig i rapporterna när vi hördes via telefon.
- En rapporterad men sen bara följare och så har jag tappat några skapliga.
Vi önskade honom fortsatt skitfiske, plockade ihop vår lunch och fortsatte vårt fiske.
Gäddorna fortsatte att ta våra flugor, men de riktigt stora uteblev. Vi hade kontakt med dem, de följde efter eller tog våra flugor och klev sen av innan håvning.
När klockan sedan började närma sig 15:30 och det var en halvtimme kvar till vi skulle vara i mål bröt vi upp och åkte mot Hargshamn där Granaten redan var.
Prisutdelningen var precis över då regnet kom, det regn som sedan inte lämnat Roslagen på hela helgen.
Årets prispall blev:
1;a Team Pusher med en total längd på 328cm. 
2;a Team Svartzonker Sweden med 322cm.
3;a Gädd Mafia med 321cm.
17;e plats Rospiggen Fiske med 275 och 46;a Team Atom
Vi själva var mer än lovligt nöjda med vår 17;e plats, 53cm till toppen, 16cm in på topp 10, och det med våra flugspön ser vi som en riktigt lyckad insats.
Här nedan hela resultatlistan.Färden hem blev en blöt resa, regnet vräkte ner bitvis. Det förlovade regnet, det efterlängtade. Det var inte utan att hur kalla och blöta vi än var när vi kom till hamnen så log vi ikapp. Regnet fyller nämligen på i länets alla havsöringsvatten nu när leken strax skall ta sin början.
Det leder mig så in på det där messet jag sen fick mottaga på lördagskvällen.
- Varför tävlingsfiskar du? - Jag trodde bättre om dig som sportfiskare.
Det finns två läger, för eller emot. Det finns utanför likväl som inom sportfisket. För eller emot, hårda ord haglar på en del forum om man googlar på det och i det här inlägget tänker jag inte utveckla det mer utan väljer att möjligen få återkomma med ett eget inlägg i just den frågan.
Det här inlägg vill jag avsluta med att rikta ett stort tack till grabbarna i Hargshamns Gäddfiskers och medarrangörer för en trevlig dag. 
Naturligtvis också, ett stort grattis från oss till de tre topplagen.

Just det, UNT's morgonpigga reporter och hans besök på tävlingen kan ni läsa om här:
Länk till UNT - Många prövade fiskelyckan


Klippen från tidningen

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
2 kommentarer:

Krister sa...

Trevlig läsning, som alltid. Ska själv ut och svinga efter silverspöken på väddö ihelgen.
/Krister

rospiggenfiske sa...

Tack Krister!!
Hoppas komma igång jag också snart.
Har lite rustning hemma som måste blir klart först.
Allt gott och skitfiske på dig