Translate

måndag 28 september 2009

Snart drar silversäsongen igång.

Det är visserligen ett litet tag kvar, men snart övergår båtsäsongen och fisket efter bland annat Gädda till det landnära fisket efter havsöring i våra vatten. Det är inte utan att en viss förväntan ligger i luften.
Att jag skall få en sådan säsong som den gångna känns som att sätta ribban väl högt.
Då krokande jag hela 16 öringar med toppen på 3,2kg. Det kanske är på sin plats att nämna att 13 av dessa 16 återfick sin frihet.
Rapporter om krokad fisk börjar dyka upp, men än så länge känns det som ströfiskar. Månadsskiftet oktober/november brukar vara min start på säsongen.
I år finns också lite idéer om att söka nya platser utmed våran kust, fisketrycket blir annars för hårt på en och samma plats, och vi vill ju alla att vi skall fortsatt ha fisken kvar utmed våra kuster.

Jag vill passa på att rekommendera att ni som skall ut på fiske i dessa trakter, laddar hem Fiskeguiden över Stockholms Län och läser den noga. Speciellt avsnittet om minimått och fredningsområden.
En sak man slås av när man läser den är att i stort sett i hela regionen så är minimåtten på öring 50cm utom i den norra skärgården, där måtten ligger på bara 40cm. Varför det är så, kan säkert någon kollegieblocksbärande äldre herre svara på. Jag förstår det inte. 40cm Havsöring är väldigt litet, och min åsikt är att den snarast skall släppas tillbaka ut i havet igen.
Detta är öring som fortfarande är inne på sitt första levnadsår i havet och chansen till att den skall fortplanta sig redan första året är liten.
En sak som också irriterar mig väldigt mycket är på vilket sätt det bedrivs nätfiske utmed kusterna. Det är oftast privata fiskare som helt utan den minsta självinsikt lägger sina nät långt in på dom grunda områdena och väldigt strandnära. Att hitta nät inom 1-3meters kurvorna är lika vanligt som tråkigt. Detta är egotrippade kaggefiskare som inte hyser den minsta respekt för varken fisket eller dom regler som finns.
Kustbevakningen och Sjöpolisen skall tillsammans med Länsstyrelsen satsa extra på just dessa regler efterföljs. Nu skriver dom själva att det är trollingfiskarna som det skall satsa extra på, men frågan är om det inte är det strandnära fisket med nät som man borde prioritera högst. Ser ni något misstänkt, gå in på deras sida och rapportera. Länk här!

Slutligen, ta erat spö i handen och gör ett besök utmed någon av våra fina kuststräckor. Det är underbart att möta morgonsolen en kall novemberdag och sköter vi bara oss är chansen till att du får kontakt med en silverblank öring ganska stor.
Jag tänkte återkomma med en titt i min draglåda och lite tips om redskap och hur du skall välja dina fiskeplatser.

¯`·.¸¸.·´¯`·.¸Skitfiske¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

lördag 26 september 2009

Gädda över bord.

Igår var det äntligen dags för en sedan länge planerad fisketur. Två vänner från jobbet var sällskapet, och hela resan hade föregåtts av planering, napp och nytts huggtabell och nya linor och beten. Kort sagt, resan var väl planerad. Vi tog alla tre några timmar ledig från jobbet för att hinna göra en lite längre tur innan kvällsmörkret sänkte sig över oss.

Per och Classe igång med jakt på Gädda.
Så här års finns massor av betesfisk i grunda vikar och gäddan följer efter. Dom vill dock ha lite djup någonstans för att kunna söka skydd i. Så sjökortet hade granskats och det första stoppet blev just i en sådan vik. Per hade förekommit mig så även i hans betessamling fanns numera några olika färgade Zalt Zam. Redan i mitt första kast så sitter en liten gädda, som dock släpper efter bara någon meter. Ribban lagd.
Jag hade tidigare på dagen kaxigt givit fångstgaranti, så det var nu upp till bevis.
Vi glider sakta utmed ett grundflak ner mot en vass och nu sitter också min första gädda. Classe, som var på jakt efter lite mat till katten är genast på hugget. Men fisken sitter så fint i underkäken och dessutom var den liten så den fick gå tillbaka.
-1-1,5kg vill jag ha dom, säger han.
Min nästa fisk är precis en sådan och nu tas gäddan in i båten, eller rättare sagt den läggs direkt i en platspåse. Den sitter också den vädligt fint och är lätt att lossa.
Och nu inträffar en scen som jag mer en gärna hade velat ha på en filmsekvens.
Påsen knyts nämnligen inte ihop, utan han lindar den runt gäddan för att sen slå ihjäl den mot relingen. Någon hundradels sekund innan gäddan skall träffa relingen glider den ur påsen och ut över relingen tillbaka ner i vattnet och försvinner snabbt. Kvar blir bara virveln på ytan och en mycket förvånad kattägare. Vi som ser allting viker oss av garv. Gädda över bord!!!
Fortfarande är det bara jag som fått fisk, men där vassen bildar en liten udde ut i vattnet lägger Per ut sin zalt. Gäddan kommer rakt underifrån och tar hans wobbler i ytan. En kort kamp och sen vägs hon in i båten, 4,5 kg och lite av ett rekord för en mycket glad Per.

4,5kg Gädda i Per´s grepp innan hon återfår friheten.
Vi intar lite fika och macka i lä innan vi ger oss ut på lite öppnare vatten för att fiska av lite stenkanter och grynnor. Kvällen blir helt underbar, och den lilla vind som funnits lägger sig när det börjar skymma. Vi glider runt bland mina favorit ställen och gäddor hugger, men betydligt oftare för kaptenen ombord än för mina vänner. Och när vi till slut motvilligt ger oss för kvällen så kan jag räkna in 7 landade gäddor, några som släppt vid fajten och några hugg. Per ståtar med sin enda men också resans största och tyvärr så Classe går tom denna gång.
Tiden börjar bli knapp, men kanske hinner vi göra en resa till tillsammans innan det är dags för båten att gå in i vintervila.
Följer några bilder från kvällen.






¯`·.¸¸.·´¯`·.¸Skitfiske¸.·´¯`·.¸ ><((((º>



torsdag 24 september 2009

Tyst för länge nu!!

Nu har det varit allt för tyst allt för länge på bloggen. Sjukdom och annat tråk har satt stopp för mycket av rapporteringen, men nu kommer åter ett livstecken.

Imorgon bär det av ut på havet för fiske innan mörkret sänker sig. Två jobbarkompisar har väntat länge på sin tur, och nu stämde tid och plats, så då är det bara att köra hårt.
Rapport kommer imorgon kväll hur fisket gick.

En anna kul sak att rapportera om är att antalet fiskebloggar har ökat.
I sommras gjorde jag en trevlig bekanskap på stranden vid Storån i Jämtland. Jens en kille från Dalarna som också visade sig vara en mycket duktig fiskare då han samma kväll vi träffades drog en vacker öring på strax över två kilo i nattmörkret.
Nu har han lite försiktigt dragit igång en egen blogg, på Temat Fiske.
Jag misstänker att vi kommer att få doser av fiske i jämtländska strömmar men också från klassiska vatten som den berömda Storån i Dalarna och andra vatten i hans omgivningar.
Kolla in hans blogg här. Öringryggar och Sländspröt.

Och sist så kan jag meddela att det inte är bara hos Lunkan som Pernilla Andersson senaste CD landat. Även i min brevlåda låg hennes senaste alster.
En Cd som inte bara är fylld med bra musik utan också ger del av inkomsterna till sportfiskarna och deras kampanj "Ge Fan i Våra Vatten"
Det rippas hårt nu Lunkan!!



¯`·.¸¸.·´¯`·.¸Skitfiske¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

torsdag 17 september 2009

Allt Fiske Förbjudet!!

Så skulle man kunna sammanfatta det rådande läget!!
Just i denna stund är mina fiskevänner, Granaten och Fluganberg påväg upp till Jämtland och Idsjöströmmen, medans jag sitter kvar hemma vid datorn otroligt frustrerad.
Sjukdom som inte ger sig, och i samråd med Läkaren råddes jag att stanna hemma för att inte riskera att det går djupare ner och blir till lunginflammation.
Nu kan jag inte annat hoppas på än att killarna får en fin resa och att jag själv repar mig snarast.
Lägger in en tomrad ______________________, där ni själva kan fylla i med diverse ord som skulle kunna passa för vad jag känner just nu.



¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

lördag 12 september 2009

White Line Fever

Låååångdraget!!
Det är vad man lugnt kan kalla flunsan som jag åkte på. Först idag känner jag viss bättring efter att ha fått en dos penicillin i kroppen.
Nu hoppas jag på att det snabbt skall lämna kroppen så att jag är "fit for fight" till torsdag då jag,Fluganberg och Granaten åter gör en resa upp till Jämtland.
Denna gång för mig till ett nytt ställe, Idsjöströmmen.
Skall bli riktigt kul att få komma dit efter att ha hört så mycket om platsen under några år nu av mina resekamrater.
Stig har bundit upp lite flugor åt mig (som ni kan se i föregående inlägg) och jag skall själv försöka mig på lite midgetbindning nu under helgen.

Så vad gör man då om man ligger totalt uttråkad hemma sjuk.
Jo!! Man köper en bok. Denna gång så långt från fiske man kan komma faktiskt. Den numera legendariske frontmannen i Motörhead, Lemmy Kilmister kom för några år sen ut med en bok om och kring bandet och sig själv. Måste säga att det är en av dom underligaste självbiografier jag läst, man absolut klart underhållande.
White Line Fever, heter boken. Jag mer eller mindre sträckläste boken som ger en god bild, tycker jag, av vilken typ av människa han faktiskt är.
Det finns mycket hjärta i den mannen om och för dom människor han har och har haft runt sig, men också ilska och vrede över andra. Skivbolagen är inte riktigt hans favoriter kan man läsa sig till. Sexs Drugs and Rock´n Roll heter det ju, och det får man i kubik. Från gruppens begynnelse till idag.


Ur boken:
Faktum är att jag inte rekommendera någon min livsstil - det allra flesta skulle dö av den. Det är inget skämt, och jag skall berätta hur jag vet det.
1980 bestämde jag mig för att byta blod - samma behandling som Keith Richards ryktas ha genomgått. Det är en smart grej att göra - man får omedelbart nytt, rent blod och kroppen slipper gå igenom påfrestningen med avgifting. Så min manager och jag gick till läkaren, som tog några blodprover och kom tillbaka med dåliga nyheter.
-Så här ligger det till, sa han. Du kommer att dö av rent blod.
Va?
Du har inte längre mänskligt blod. Och du kan inte ge blod heller, det är bara att glömma, det är så toxiskt att normala männsikor skulle dö av det.
Med andra ord, vad som är nomralt för mig är dödligt för andra människor.
På ett annat ställe i boken skriver han om när han på en konsert för en spottloska på sin bas från en kille i publiken, smetar in den i håret tar sen micken och säger,
-Jag skall tvätta mitt hår ikväll, men imorgon kommer du fortfarande att vara en idiot!!
På många sätt en mycket udda bok, men absolut läsvärd, speciellt om du som jag, då och då korsat den "Metal Road" som Motörhead färdas på.
**************

söndag 6 september 2009

Midgetflugor á la Järpen.

Inget fiske på hela helgen. Sjukdom fick mig i sängen istället.
I fredags kom ett brev på posten. Det var mina Harrflugor inför resan till Idsjöströmmen.
Min flugfiskande och flugbindande vän Stig har bundit upp lite
småttingar till mig i storlek 16 och 18.
Fantastiska små skapelser, som jag helt säkert tror på.
Från vänster, Hjorthårspuppa, eller som Fluganberg och Granaten kallar den, Mullbänken.
Vidare en liten Svart Dagslända i svart, Grayling Witch och sist en klassisk Red Tag.
Nu skall jag själv komplettera med några steklar och påfågelsnymfer så är jag klar för årets sista resa till Jämtland.

Bilden lånad från Stigs sida.
¯`·.¸¸.·´¯`·.¸Skitfiske¸.·´¯`·.¸ ><((((º>


torsdag 3 september 2009

Grus i Maskineriet.

Idag var det tänkt att bli lite fiske igen i havet, men se det gick inte. Grus i maskineriet bestående av huvudvärk, och annat satte stopp och det blev istället en kväll i soffan. Tur då att kvällen gav en säsongspremiär.

Martin Emtenäs och Mitt i Naturen var tillbaka i rutan igen. Denna gång var dom i Värmland på jakt efter landskapsdjuret Vargen.
Nästa vecka är det dags för Uppland att få ett besök. Vårat ståtliga och vackra landskapsdjur Havsörnen är det som lockar Martin till våran del av landet.
Läs mer här! och se naturligtvis programmet nästa vecka, SVT1 torsdag 10 sept kl 20.30.


¯`·.¸¸.·´¯`·.¸Skitfiske¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

tisdag 1 september 2009

Svar på Tal.

Ni såg säkert mitt senaste inlägg! En liten berättelse om en fisketur som inte i alla avseenden uppfyllde förhoppningarna på avkoppling, sinnesro och frid direkt!
Idag kom ett lika kul som oväntat svar på det inlägget. I min brevlåda låg ett paket och innehållet, en keps och en vintermössa från den i berättelsen omnämnde Takläggar´n!!
Med texten:
Hej!
Läste bloggen!
Det va en trevlig historia som jag komihåg vart efter!
Men jag måste få åtgärda kepsen med lite ränta!
Vi hörs på Fredag Kompis!
Mvh Takläggar´n

Det vart dagens garv på det kan jag säga!
Och du, takläggar´n.
Väl mött på söndag och inför fisket, skall vi slå vad igen??

-Tackar & Bockar!!

¯`·.¸¸.·´¯`·.¸Skitfiske¸.·´¯`·.¸ ><((((º>