Translate

söndag 15 maj 2011

Kan eller kan inte, det är frågan

Hur många sportfiskare krävs för att kamma noll!!
Svaret är drygt 20 stycken.
Men vi ska nu inte gå händelserna i förväg.

Imorse ringde klockan så där otäckt tidigt och redan halv sju satt jag i bilen på väg ner till hamnen.
Vi, Fluganberg, Granaten och jag själv hade anmält oss till Sportfiskarnas projekt Pikereg, som för dagen skulle hållas i vattnen kring Östhammar, en dryg halvtimmes båtfärd från min hamn i Herräng.
Enkelt beskrivet kan man säga att det går ut på att fånga och märka som många gäddor som möjligt innan dom återutsätts igen. Detta för att, vid återfångster kunna se inom hur stor område de rör sig, hur mycket dom växer och lite sånt. Och grunden till hela projektet är, att gäddan inom vissa områden i skärgården nästan försvunnit helt.


Genomgång vid Östhammars gästhamn.
Ordern var enkel, fångs och märka så många gäddor som möjligt under dagen.

Från vänster, Tobias - Sportfiskarna, Örjan - Fiskeriverket och Henrik C - Länsfiskekonsulent.

Ett tiotal båtar med tre man i varje gav sig nu iväg in mot Granfjärden för en hel dags fiske, allt i forskningens namn. Nu är ju varken forskning eller sportfiske så särskilt enkelt och slår man ihop dessa två en majsöndag år 2011, ja då kan det te sig övermänskligt.
Så många varianter och sätt att fiska på och framför allt mängden beten. En hel sportfiskebutik med beten östes nog i den grumliga Granfjärden, det var en jakt värre en den på ubåtar en gång på 80-talet.
Undrar just om gäddorna gjorde detsamma, sov.

När klockan sedan blev 12:30 och vi samlades vid Lindersviks badplats för att inta lunch så stod alla lika frågande vart efter vi klev iland.
Någon hade haft nått som kunde liknas vid en känning men i övrigt, hade alla nollat så långt.

Hmm, jag undrar vad dom tar på?

Under lunchen berättade Tobias Fränstam från Sportfiskarna att ambitionen för dagen hade varit satt till 50 fångade och märkta gäddor. Ja ni läser rätt, 50 stycken.
Ingen omöjlighet naturligtvis, om nu gäddan också hade haft samma ambition.
Så det bestämdes att operation Pikereg skulle avbrytas där och att vi sedan kunde fiska fritt under eftermiddagen. Regnet då, det skulle ju regna under söndagen i vår del av landet, när kom regnet.
Ja, naturligtvis så kom det så fort vi hade tänt upp grillarna för att inta lunchen som Sportfiskarna stod för.
Dock måste sägas att det var trevligt där bland alla huvbeklädda sportfiskare, och vi fick chansen att träffa vår Länsfiskekonsulent Henrik C Andersson, som vi fram till dags datum bara haft kontak med via mailen i vårt projekt om Skeboåns Havsöringar. Kul också att det kom fram några killar som läst vår blogg och var intresserade av vårt arbete med ån.

När lunchen var klar, och vi åter klev i båtarna så slutade också regnet.
Nu tänkte vi fiska oss hemåt i sakta mak och testa några av "våra" ställen. Så många blev det nu inte, för klockan hade runnit iväg och dagen hade varit lång. Men vi hann med en sak i alla fall, eller Granaten hann med en sak, och det var att få gädda i båten.
En rund och fin 3 kilos fisk tog en blå zalt zam vid en vasskant.
Men efter en sådan här dag undrar man verkligen om man kan det här med gäddfiske?!


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

Inga kommentarer: