Jag minns speciellt intervjun med Patrik Sjöberg. Han fick några riktigt svåra frågor av Kurtan, som till exempel, Hur fort har du hoppat? Hur brett har du hoppat? och den som jag hängt upp mig lite på, Vad är det lägsta du har hoppat?
Vad får mig att nu helt plötsligt börjar fundera på detta då?
Jo, läst några intressanta inlägg på Facebook från en fiskeborder som uttryckt sin åsikt om långa flugkast ställt mot korta, där han helt och klart har samma inställning som mig själv, korta kast gäller.
Och det var när jag läste detta som mina egna funderingar tog fart, hur fiskar jag själv och kanske viktigast, var krokar jag mest fisk?
Så med Kurtan som underlag så ställer jag mig några frågor, Hur fort har du kastat? Hur brett kastar du? och den sista då, Vad är det kortaste du kastat?
Frågor som vi alla som sysslar med flugfiske, men också andra typer av fiske där kast krävs, borde ställa oss ibland.
Okej, vi gör så här till en början, vi tittar på förutsättningarna.
Jag som inte sysslar med tvåhandsfiske talar alltså enbart utifrån flugfiske i klasserna #3 och upp till #6. Jag ser också framför mig det fiske jag själv utöva, fiske i små och medelstora vattendrag, åar alternativt mindre strömmar, men också i våra hemmavatten, sjöarna med regnbåge.
Strömmarna som jag fiskar är allt ifrån 2-4 meter och upp emot 20-25 meter som mest.
De mindre vattendragen är små strömdrag följt av kortare partier med lugna djupa delar och de större är oftast djupa klara åar, där långa lugna och djupa partier byts mot korta strömdrag, nackar och bakvatten.
Alltså, så som merparten av våra Svenska vattendrag egentligen ser ut och som säkert 70-80 % av oss flugfiskare möter varje år.
Kastet är det viktigaste för en flugfiskare?
Om man delvis läser fiskepressen eller tittar på förevisningar på mässor och dylikt så stämmer det nog. Men jag sätter nog en sak långt före kastet, rätt prylar, senaste spöna, bambustickor och nanoteknik nämligen att läsa ett vatten, att förstå var fisken kan tänkas befinna sig.
Visst är det kul med nya prylar, drömspön man längtat efter och äntligen givit sig råd att köpa, jag är också sån. Det är som det skall vara med något man kallar sin hobby, man vill utvecklas och förfina.
Men många glömmer bort att hur mycket spöt än kostar så fångar dom inte av sig själva.
För att citera min fiskebroder:
Drugge, Göran Andersson, Berggren, Mortensen - ni må hjälpa folk att kasta längre. Men jag ska ta mig fan göra det till min livsuppgift att få folk att kasta kortare!
Drugge, Göran Andersson, Berggren, Mortensen - ni må hjälpa folk att kasta längre. Men jag ska ta mig fan göra det till min livsuppgift att få folk att kasta kortare!
Och han har så rätt!!
Rätt läst vatten kräver nämligen inte att armen nästan skall gå ur led i försöken att lägga ut hela fluglinan, rätt läst så har man givit sig själv tiden, att komma i ett bra kastläge.
Rätt läst vatten kräver nämligen inte att armen nästan skall gå ur led i försöken att lägga ut hela fluglinan, rätt läst så har man givit sig själv tiden, att komma i ett bra kastläge.
Givit fisken tid att vaka sig trygg.
Under våra resor i Jämtland så fiskar vi till exempel Storån.
Ett stort, klart och djupt vattendrag med många långa partier med lugnvatten.
Utvadade så rör vi oss mycket försiktigt i vattnet, men allt som ofta så blöter vi knappt våra vadare högre än till knäna. (om vattenståndet inte var som i år dvs)
Avvaktar och väntar in den vakande fisken och lägger kast på 5-10 meter som längst.
Under årets resa så gick jag i strandkanten på ett av åns lugna partier, gjorde kast på 3-5 meter som max och fångade 6 öringar kring och strax över halvkilot, alla på torrfluga och alla på vak.
Under hela mitt fiske så gick även fin fisk och vakade mitt i ån, jag hade alltså kunnat vada ut till midjan, dängt på med ett 15-20 meters kast och på så sätt skrämt, inte bara den fisk som stod längs min del av stranden utan också fisken mitt i strömmen.
Flugfiske är så mycket mer än hur fort du kastar dig genom din tänkta fiskeplats eller hur brett område du täcker genom att hela tiden plaska omkring i vattnet, upp och ner, för att det alltid vakar större fisk längre uppströms eller nedströms därifrån du står.
Jag kan svara på den frågan direkt, det kommer ALLTID att vaka större fisk på de orörda delarna av ditt vatten.
Så vad händer om vi istället hela tiden behandlar vår tänkta fiskeplats som orörd, ja fisken kommer naturligtvis att börja våga sig upp till ytan är också.
Ett annat exempel från i år, ett område som vi fiskar har många och stora grunda grusbottnar, ganska jämndjupa och inga direkta skydd för fisken, ändå får vi fisk på kort lina inne på halvmetersdjupt vatten. Oansenliga vak, knappt synbara och lägger man en torr i de små ringarna så kommer ofta en överraskning tillbaka.
Men för den stora delen fiskare som tar sig till detta område så är detta något som man snabbt vadar över för att få fiska på, ja just det, fisken som går mitt i ån och vakar.
Om nu detta är ett vinnande koncept i ett stort vatten, så kan jag inte nog understryka vikten av detta i de små vattnen.
Är ni fler som fiskar, kör sten,sax påse om vem som fiskar. Ni som förlorade, vänta på era kamrater innan ni går vidare till nästa fiskeplats där det då blir er tur.
Gentlemannafiske helt enkelt. Ge varandra orörda vatten och chansen till att kroka fin fisk i små vatten som är och förblir det häftigaste som finns.
Min drömå, som jag numera inte kommer åt på samma sätt, har givit mig många otroliga fiskeupplevelser genom att jag tidigt lärde mig vikten av att dela hela upplevelsen med andra fiskekamrater. Och den lilla ån, inte mer än 3-4 meter som bredast har givit mig ett otal antal fiskar kring 1-2kg genom åren, alltid på kort lina men med lång tid till första kast.
Hemma övar även jag på kastlängder och vid Storån försöker jag sen praktisera detta vid valda tillfällen absolut. Det handlar om säkerhet och utveckling och det sköna i att lägga ut en lång lina sträckt på en stilla vattenspegel.
Men det är och förblir de korta kasten som givit mig och kommer att ge mig spöböj.
Så mitt råd, öva på och blir säker på linlängder kring max 8-12 meter, vanligast kring 3-7 meter.
Lägg mycket tid på att läsa ditt vatten, lär dig fiskens rörelser, förstå varför den likt en klocka går igång och vakar frenetiskt precis innan mörkret, lär dig vänta.
Och så ställer du sen frågan, Hur kort behöver jag kasta för att kroka just den där fisken?
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
2 kommentarer:
Så sant, så sant....
Riktig bra funderat, skrivet och formulerat!!
Skicka en kommentar