Men hur ser det egentligen ut?
Vattenfall AB använder sig i dessa filmer av ett, i Indalsälven (Tännforsen) Jämtland, skyddat område för att på så sätt visa på vattenkraftens miljövänlighet för gemene man.
Många är vi, som nu står inför faktum att våra elavtal skall skrivas om, och när det gäller Vattenfall så kan du där välja Vattenkraftsel eller något som de så vackert kallar för miljömix.
Fiskejournalen gjorde om deras missvisande reklamsnutt till hur det egentligen ser ut.
Mitt förslag är, säg upp ditt elavtal med Vattenfall och byt till Tranås Energi.
Där kan du nämligen få just de som Vattenfall försöker lura på dig, en miljövänlig vattenkraft, eftersom de i sitt arbete satsat på vandringsvägar förbi sina kraftverk, vilket får till följd att den biologiska mångfalden i våra vattendrag bibehålls
Tranås Energi är också billigare, vilket i sig är ett alternativ så gott som något.
Som Älvräddare så misstolka jag ofta av min omgivning, många tror att jag ständigt går omkring med en önskan om att ALL vattenkraft skall läggas ner, att ALLA dammar skall rivas osv.
Men så ser det inte ut, så är det inte.
Vi har vattenkraften och den är en stomme i att hålla detta landet rullande och förse hushåll och industrier med elkraft. Vad jag vill och många med mig, vilket också Älvräddarna strider för är att dels skydda de sista outbyggda älvarna/vattendragen som vi har kvar i landet, OCH att man inom kraftindustrin skall anlägga omlöp, vattenvägar, laxtrappor förbi sina anläggningar, vilket kan vara värt att notera för alla som läser detta.
Vi har långt mer en 2500 vattenkraftsanläggningar, dammar och kraftverk, i Sverige idag och av dessa så är det knappa 2% som idag har vandringsvägar förbi sina anläggningar. Hur många av dessa som sen fungerar bra vet jag inte i dagsläget, men en sak vet jag.
Placerar du en honfisk i ett akvarium och en hanfisk i ett annat, så blir det aldrig fler, släpp dom i samma och du skall få se vad som händer.
Kraftindustrin skyddar sig bakom lagar som skrev redan 1918 och som idag endast gäller för dom, medans all annan industri får lägga mängder av pengar och resurcer för att ta hand om sin påverkan på miljön.
Att spilla 5% vatten förbi sina kraftverk skulle innebära enorma förluster och ökade kostnader för konsumenten enligt deras sätt att räkna på det.
Men även här far man med osanning, effektivare anläggningar och den ökade mängden nederbörd kommer (om den inte redan har det) att räkna hem denna så kallade förlust redan på pappret.
Skall vi sedan börja räkna på sysselsättningen och hur den skulle påverkas av att kraftbolagen skulle satsa pengar i miljövänligare anläggningar så ser man redan här vinster i sammhället också det redan på planeringsstadiet.
Lägg därtill vad detta skulle kunna innebära för våra älvdalar i fråga om möjligheterna till ecoturism kring fiske och även här när det gäller sysselsättningen på mindre inlandskommuner så förstår även den icke insatte att kraftbolagens s.k förlust skulle kunna vändas till något riktigt bra.
Min dröm under 2013 är att detta skall spridas, så att gemene man blir mera uppmärksammad på hur det faktiskt står till med vår s.k miljövänliga energi och på vilket sätt den får din lampa att lysa där du bor.
När du sedan bytt ditt elavtal till en långt mera långsiktig miljöpåverkan så kommer du som jag sa också att spara tusenlappar om året och samtidigt ha gott samvete, då vill jag tipsa vad du kan göra för 150:- av dessa kronor.
Gå med i Älvräddarna, visa ditt stöd och engagemang och därmed ytterligare påverka att de kraftbolag som idag sitter med armarna i kors också dom kommer att inse vikten av en miljövänlig hantering av resursen, vattnet.
2 kommentarer:
Vilka skurkar..
Inspirerande planer. Ska undersöka med alla vänner och bekanta vad de har i väggen.
Skitfiske!
Kanon Kobben :)
//Rospiggen
Skicka en kommentar