Translate

måndag 4 januari 2010

Östersjön, ett Put And Take vatten

Lite här och var i fiskepressen och på Internet dyker det upp små varningstexter om hur det är ställt med vår kära Havsöring i Stockholms Län.
Sätter man sig ner och sammanställer allting så inser man att det just nu inte står så bra till.

Snittstorleken på fisken har genom åren haft en nedgång, och de fiskar som ändå fångats har varit få. Det finns säkert en mängd olika orsaker till detta, och det skulle vara kul att få era egna erfarenheter. Så kommentera mer än gärna, eller varför inte dra iväg ett mail, så publicerar jag om ni samtycker.
Att mannen vid rodret inte hinner läser allt som publiceras förstår jag.
Men Jordbruksminister Eskil Erlandsson borde omge sig med folk som kan ge honom grunderna till att fatta rätt beslut.
Och i rollen som "chef" finns ett visst ansvar.

Det är ju inte bara Havsöringen som kämpar motströms just nu. Ålen gör det, den vilda Laxen gör det och för att inte tala om Torsken och vår Gäddstam.
Och vad är modellen man fortsätter att jobba med?
Jo, det sätts i mängder med fisk i olika projekt utan att för den skull ha gjort någon form av förstudie eller projektering.
Finns det bara en liten bäck, så nog sätts smolt i massor in i den.
Eller som för ålen, kompensera med Glasålar, som man sedan har sett inte hittar hem, och som dör utan att komma varken söder eller norrut.
När det sen också dyker upp några torskar på ekolodet norr om ölands norra udde, jag då slås det på pukor för att torsken är tillbaka.

Nu har jag haft lediga dagar, och ägnat lite tid framför datorn eller i soffan med en tidningstrave.
Min enda slutsats är att Östersjön sakta men säkert håller på att göras om till ett stort "Put and Take" vatten.
Vad kan annars vara meningen med att varje år pumpa östersjön full med odlad fisk?
Ålar, Öringar, Lax, Gös mm mm.

Vad kan vi då göra åt detta faktum?
Oj, det finns många idéer, frågan är bara hur vi skall nå upp med frågorna till dom höga hästarnas män. Hör dom verkligen oss, eller kanske framför allt, vill dom höra oss.

Öringen till exempel.
Skall öring sättas ut i något vatten, skall detta först ställas iordning för att kunna hålla lekande vuxen fisk. Gör gärna stödutsättningar, men detta i fördröjd form så man kan utvärdera varje utsättningsresultat mot vattendragets egen produktion.
Och varför inte stänga flera områden under hösten för fiske, precis som man gör i dom södra delarna av landet. Förstärk bevakningen, vilken också ger arbetstillfällen.
Totalförbjud det strandnära nätfisket.
Finns det fördämningar eller liknande i den lekande fiskens vattendrag, så se till att viss del vatten alltid går genom trappor eller annan vandringshjälp.
Att bygga en laxtrappa som sen står torr ger bara dumhetspoäng.

När det gäller Ålen och Torsken är debatten så otroligt korkad att jag inte ens tänker kommentera den. Men att sätta ut ålar som redan från första dagen i sitt nya hem och fram till sin död simmar omkring och undrar var den är så dumt att man undrar om mannen som kom på detta genidrag ens kan knyta sina egna skor.
Eller att tillåta torskfiske bara för att några stackare råkat dyka upp på ett ekolod norr om gotland.
Här finns bara en enda sak som hjälper. Ett totalt fiskestopp och för ålen en sak till, att säkra ålens vandringsvägar.

Gäddan då? Är den verkligen hotad?
Ja, vi som finns ute på sjön märker dess nedgång i vissa områden.
Och här finns en del startade projekt för att rädda skärgårdsgädda. Bland annat var jag och lyssnade på Henrik C Andersson som är länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Stockholms län.
Han pratade om vikten av att återskapa lekområden för gäddorna och införa fångstbegränsningar.
Gäddans stora problem är att dess föda i yngelstadiet nästan är borta, och gäddorna svälter ihjäl. Vad är anledningen till det då?
Sillen bland annat. I avsaknad av rovfiskar, som tillexempel Torsken så har sillen bara blivit fler och fler, vilka äter samma föda som dom små gäddorna.
Så, allt hänger ihop kära Eskil Erlandsson!!!


Som jag skrev, kom gärna med egna inlägg och kommentarer. Vore kul att höra från er och era erfarenheter.

5 kommentarer:

Maria sa...

Eskil Erlandsson, Anders Carlgren mfl skulle behöva en hel del pålästa rådgivare för att fatta korrekta beslut i fler frågor än så...det är ytterst pinsamt och förargande att höra dem uttala sig dessa dagar... Fy fan! Och de sitter på styrande poster i det här landet...det är så jag skäms att vara svensk.

Lunkan sa...

Tyvärr känns det ofta som avstånden är förstora mellan oss som står med flugorna i vattnet och de som sitter på makten.

Tack för ett mycket bra och inte minst tankeväckande inlägg Patrik.

Thomas Schönström aka Itzak sa...

Med tanke på att en spöfångade fiskar i Sverige i genomsnitt har ett kilopris på 2250:- jämfört med yrkesfiskade som genererar hela 4:-/kilo så är det väl ganska enkelt att lägga ner allt industrifiske. Vore en bättre idé rent nationalekonomiskt alltså.

Jens sa...

Bra inlägg! Fast ju mer man läser in sig på ämnet desto mer nedstämd blir man. Trust mee! Debatten måste upp till beslutsfattarna och det är på detta sätt vi måste börja!Kanon Patrik!
/Jens

Alex chennaoui sa...

Vem eller vilka är det som har hand om miljön runt tex fituna kagghamra och rocklösaåarna ??

brukar se mycket öring som stiger där men nu så ligger det fördämmningar i alla dessa 3 åar
bäverdammar,ungar som byggt broar
och bråte som fastnat,

har försökt rensa men det krävs flera starka män. Sedan har vi tiden för utsättning av stora stenar som skall hjälpa öringen,den sattes ut under tiden eller efter att öringen redan stigit i tex kagghamra ån ??
vem är ansvarig ??
mvh alex.chennaoui@clinton.se