Translate

söndag 7 november 2010

Jag undrar om inte havet var som blåast igår.

Solen vaknade strax efter att vi lämnat hamnet Fluganberg och jag, minus grader i luften och en bitande vind slog emot mitt ansikte när jag tryckte reglaget i botten och banade väg i bland vågorna mot både kända och okända gäddvatten.
Det skulle ha varit över nu, båten skulle ha legat under sitt täcke, men av flera anledningar så kom den aldrig iland och när då chansen fanns för ytterligare en dag till havs, så gäller det att fånga tillfället.
När sen solen klättrat över trädtopparna och började färga öarna i novemberljusets oranga sken så kom också färgen till vattnet, till havet.
Kontrasten var knivskarp mellan det gråa klipporna och den gulnande vassen, i de penseldrag som solen använde fick vassruggarna nästan en gyllengul färg och omfamnade allt gjorde det klara och väldigt blåa havet. Jag tror faktiskt att det var som blåast igår.
Det blåa kommer nu att sakta försvinna och kvar kommer en grågrön färg att bli under vintern, men någon gång i mars, är det blå tillbaka och då skall jag stå ute vid kusten och möta färgen och solen igen.


Det var lätt packning igår, varsitt spö och några wobbler. Gäddfiske stod på dagordningen men med den starten på morgonen så var dagen redan klar, fisk skulle bli bonus. Nu gällde det att fylla sinnena med hav, ljudet från motorn, den svaga doften bensin, den sista skriande måsen, vattnets ljud mot plastskrovet.
Första kanten vi prövade låg i skugga och gav ingenting, och när vi tvärs över viken såg att solen fullsändigt dränkte en liten vik i de sista värmande strålarna, så blev lockelsen för stor och vi åkte över dit.
Helt i lä, full gas på solen och grunt kom de första kontakterna med gädda.
Uppenbart ville dom njuta detta lika mycket som vi. 


Vi vände på steken, efter att fiskat hela hösten med pålandsvind så var det lä och sol som gällde denna dag.
Det var bara att lyfta på mössan och tacka gäddorna för det fina valet.
Efter några timmars fiskande så blev det dags för lite förtäring, Fluganberg hade meddelat att jag skulle packa min kåsa, och orna lite kaffe, resten skulle han ordna.
En kryddig, hemlagad och otroligt god gulaschsoppa med tillhörande ostfralla, på detta en kopp kaffe sittandes på den scen vi trivs allra bäst på, i naturen med spö i handen.
Ibland är det så enkelt att leva, andas in andas ut, inget mer bara andas.


När dagen sedan var över så kunde vi räkna in åtta landade gäddor, ingen storlek att tala om.
Vem som tog mest, bäst, störst och vackrast, vet bara vi, denna dag håller vi det för oss själva.
Det var inte antalet eller storleken som vi kommer att ta med oss från denna dag in i vintern, utan det vi tar med oss var att vi var där, den dagen som havet var som allra blåast.

Trångt och grunt var det, men det gick.

Pråmar från förr, då det bröts malm i Herräng.


Sist att landa Harr bland mina fiskande vänner, om vi utelämnar mina fiskebröder i norr för dom vet man aldrig vad dom hittar på, var Mårtensson som med klass 9 spö och tubfluga gjorde sina första kast efter havsöring i Älvkarleby. Och rapporten sa som sagt Harr på halvkilot.


¯`·.¸¸.·´¯`·.¸Skitfiske¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

Inga kommentarer: