Translate

onsdag 12 januari 2011

Krig i Östersjöskärgården av Börje Peratt

Har precis läst en artikel skriven av Börje Peratt, som beskriver det "krig" som pågår i vår skärgårdsmiljö.
Ni kan läsa den själva här, via länken: Skärgårdskrig
Den tar upp heta potatisar som Mellanskarven, Kontroll och Övervakning bland annat.
Jag tycker absolut att ni skall ta er tid att läsa denna artikel.

Mina egna reflektioner kring detta är, till exempel Mellanskarven. Hade det varit ett landlevande djur, som sniffat runt i skogen och ätit upp allt från småvilt ner till gnagare så hade den jagats ur detta land för länge sedan. Det är bara att titta på hur vi behandlar djur som Mårdhund, Varg, Järv Mink osv.
Vad som är rätt och fel i den frågan tänker jag inte lägga mig i, utan mera titta på jämförelsen.
Skarven tar byte under ytan, sådant som vi inte ser därmed syns inte dess skador lika tydligt.
Lägger man därtill den totala utfiskningen av Torsk så förstår man, utan att berhöva ha doktorshatt, att skärgårdshjulet numera inte är runt, utan mer fyrkantigt och därmed svårt att få någon balans på.

Våra egna reflektioner är precis som det sägs i artiklen, den mellanstora fisken är borta, abborrbergen är färre till antalet idag och i ytterskärgården finns knappt några predatorer kvar.
Ytterligare en reflektion är att skarven idag flyger in över land och fiskar i grunda sötvattenssjöar. Vi har sett dom i ett flertal sjöar i området.

Jag skall också delge dessa forskare och förståsigpåare och kanske främst Kustbevakningen och Fiskeriverket att det finns ytterligare en Skarvart utmed våra kuster och skärgårdshav.
Den mycket större Kaggeskarven, en art som intet sätt är utdöende, tvärtom.
Då den har en mycket usel fjäderskrud och dessutom inte kan vara under vatten så länge så använder den sig av nät. Dessa fiskas inom tremeterskurvan, oftast småmaskigt och helt utan märkning.
Denna typ av skarv är av både kustbevakningen och fiskeriverket helt bortglömd, eller är den det?
Dessa två myndigheter är dom som skall stå för övervakningen och att fiskeregler efterföljs, men vad fiskeriverket gjorde och gör för sina pengar kunde vi ju se tidigare.


Jag har vid några tillfällen varit i kontakt med dessa båda "stormakter" dels för att få svar på vilka regler som gäller, men också försökt anmäla att i det område vi fiskar läggs ofta strandnära nät utan märkning.
INGEN av dessa har ens återkommit med svar eller på annat sätt visat intresse för det jag skrivit.
Som en parantes i detta kan ju nämnas att vi fiskar ganska ofta vid kusten och i år har vi endast fångat en havsöring under våra turer och den fick friheten åter, lägger man därtill att vi landade nästan 100 gäddor i min båt i sommras och endast 2 följde med hem av dessa.
Varken Mellanskarven eller Kaggeskarven praktiserar Catch and Release!!!
Så att ha Kustbevakningen cruisa runt bland kobbar och skär på jakt efter fiskeguider anser jag vara totalt slöseri med resurser.
Det måste vara som att anklaga landets alla cyklister för alla viltolyckor och sedan låta polisen jaga dom utmed våra vägar för att kontrollera att lyset fungerar och att sadeln sitter som den skall och naturligtvis att ringklockan fungerar, så att dom kan "plinga" på älgen som varning.

Det är en samling av kostymklädda (oftast herrar) som hellre delar en flaska vin där i sandlådan på våran bekostnad, när dom egentligen borde försöka bygga ett fint sandslott tillsammans, verktygen finns, men dom träter mest om vem som skall sköta spaden och vem som tar hinken.
Och när någon sen kommer för att se vad dom åstadkommit, så skyller dom på personen vid gungorna för uteblivit resultat.

¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skitbra att du la upp länken till denna insatta artikel! Jag har länkat den vidare på "edge" hoppas fler läser och blir upprörda/mvh leif k

Anonym sa...

Bra skrivet!!! håller med på samtliga punkter.. numera finns endast store moln av spigg överallt där jag fiskar.. har fan inte fått en endaste abborre på hela säsongen :P