Translate

fredag 3 juni 2011

Hökensås Sportfiske - Flugfiske i Tidan

Klippt från Wikipedia:
Tidan är en å i norra Västergötland, längd 187 km inklusive källflöden. Vid mynningen är medelvattenföringen 19,7 m³/s samt medelhögvattenföringen 95 m³/s.[1] Avrinningsområdet är 2 230 km².
Tidan är en av ganska få svenska åar som rinner norrut. Den rinner upp i Strängseredsjön mellan Ulricehamn och Bottnaryd, passerar den långsmala sjön Stråken vid Sandhem och fortsätter norrut genom ett sjöfattigt landskap förbi samhällena Tidaholm, Tibro, Tidan, sjön Östen, samhällena Tidavad och Ullervad samt mynnar i Vänern vid Mariestad.

Strömfiske i Tidan
Vi har nu gjort vår första och troligtvis inte sista resa till Tidan för strömfiske efter Regnbåge och Öring i den knappt tre kilometer långa strömmen mellan Baltak och Tidaholm.
Ett delvis iordningställt vatten indelat i sex olika fiskezoner, fördelat på två sträckor med små strömdrag och forsnackar och sedan delar där ån flyter lugn och ganska djup. (se kartan lite längre ner)

Under vår resa så hade vi inte riktigt tur att komma i någon större kläckning av danica, men ån har absolut förutsättningar för att hålla stora mängder insekter pågrund utav att man då delvis restaurerat den och kompletterat med, eller helt enkelt låtit träd och rötter legat kvar i vattnet.
Under det kvällsfiske vi fick så kläckte dock en mindre typ av nattslända och flugvalet som gick bra var klassiska Cone Caddis, både den ljusare varianten men också den lite mörkare.
Vi fiskade mycket med torrfluga och fick också fisk att stiga till den, men vi prövade också lite förtyngda större flugor typ zonkers. Färgvalen var gul, orange och vit.

På den övre delen, i zon 1 fick vi mängder med regnbåge i storlekar kring 3-4hg. Jag skall inte ens försöka räkna ihop dom, men uppskattningsvis fick vi ett 40 tal.
Om det är någonting som jag skulle vilja invända mot när det gäller fisket där, så var det just att det fanns så otroligt mycket av dessa mindre regnbågar. Men en förklaring till detta kan vara den vi fick vid Flugfiskebutiken i Hökensås av Martin. Han menade på att mängden sporfiskare har ökat som kommer från andra länder, tex många som använder sig av det allt mera populära tjecknymffisket, och dom vill ha mängden fisk.
Ett resonemang jag nog delvis kan köpa, men inte hade det gjort något om dessa hade haft något hekto till på sig.
Nu fick vi både fin regnbåge och framför allt öring så strömmen håller fin fisk.
En kille vi träffade utmed strömmen berättade om öringar och regnbågar utsatta i viktklassen upp mot 4kg. Och Fluganberg i vårt sällskap krokade mitt på dagen i just zon 1 en fin öring på 2,8kg.

Fast vi försökt hålla oss utanför dom kanske populäraste dagarna (vi var där måndag och tisdag) så var det ganska mycket folk och det är inte alla som praktiserar regeln om rotationsfiske.
Det var inte heller alla som följde reglerna när det gäller att strömmen bara är avsedd för flugfiske.
En man vi träffade dunkande tunga grejer ut på lugnvattnen och när jag kom närmare så såg jag att han knutit på en gummijigg istället för fluga. Linan gick rakt ner mot botten och fisk fick han.
Tyvärr finns dessa på alla ställen.

Vi hyrde stugorna som ligger alldeles intill strömmen och fiskodlingen. Jättefina stugor med allt du behöver och till priset av bara 500:-/natt, dock måste man minst boka två nätter.
Men då sitter du på verandan med utsikt mot strömmen.
Ni finner länk här till stugorna

Fiskekorten var också dom överkomliga, 200:-/dygn veckodagar, helg så var priset 300:-/dygn, fiske från 06:00 till 24:00. Max tre fiskar får tas upp och på öring råder minimimått på 50cm.


Jag kan absolut rekomendera er att göra ett besök i Tidan för lite kul flugfiske. Omgivningarna är vackra och det är ordnat snyggt med vandringstråk och annat utmed ån. Inom området finns många kulturminnen som är har prydliga informations skyltar, så som ruinerna efter det gamla pappersbruket.
Vi mötte en kille som gick och plockade sopor längs stigen, borde egentligen inte behövas om vi alla gjorde rätt för oss, men ändå en snygg gest tycker jag.
Hit kan du åka om du är den erfarne flugfiskaren, strömmen bjuder absolut på lite motstånd och det är inte bara att gå ner och kroka stor fisk. Men hit åker du också om du inte är en sådan van flugfiskare eller kanske till och med en nybörjare. Det är lätt att gå utmed ån, och du kommer åt att fiska bra från många ställen. Inga långa kast behövs och du kan i lugn och ro öva upp dina färdigheter.
Två av sträckorna är det vadningsförbud på men övriga zoner är det fritt.
Nu när vi var där tror jag inte att jag vadade djupare än till låren någongång. Så det funkar med stövelvadare och till och med gummistövlar hade gått bra när vi var där. Naturligtvis får du tillgång till mycket mera fiskbara vatten med ett bara vadarbyxor.
Det skall också tilläggas att inte alls långt från ån Tidan ligger Hökensås naturvårdområde med ett stort antal sjöar för fiske.

Ett litet videoklipp från våra dagar i Tidan
Rapport från vår fisketur kan ni läsa här.
"Rospiggar i Tidan"Ett sista litet tips är att dryga 2 timmars bilfärd från ån ligger ett ganska känt köpcenter, som även varit aktuellt i något tv program, så om inte alla vill fiska så finns ju alltid Ullared.
Skara sommarland ligger också det bara dryga 5 mil bort.


¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

Inga kommentarer: