Translate

måndag 28 november 2011

Fiskväg?

Är det detta vi kallar för fiskväg?
Då kanske vi inte längre skall jaga kraftbolagen om insatser utan istället ge oss på vägverket.





Har roat mig ikväll med att byta ut eller lägga till lite bilder under flikarna
Ädelt, Gäddhäng och Moments här intill.




.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

söndag 27 november 2011

1;a advent i blött roslagen

Man glömmer så lätt.
De två första bilderna är tagna den 27;e November förra året, snön vräkte ner och roslagen hade redan då ett snötäcke på dryga 35-40 cm som sen bara växte och växte för att inte börja ge vika långt in mars april. 



Idag var vädret lite annorlunda, 10 plusgrader och regnet vräkte ner istället, en hård vind som under dagen ökade till stormstyrka i byarna. Jag och Fluganberg drog oss in i det längsta men tog tillslut mod till oss och gav oss iväg på en kortare tur, faktiskt årets första på jakt efter öring.
På grund utav mitt skadade knä så blev det inget balanserande och halkande på hala klippor utan en stilla strandpromenad utmed Väddökanalen.
Tanken var enkel, fiska oss upp längs kanalen med öringbeten och tillbaka mot bilen med gäddwobbler.





Först när öringfisket övergick till gäddfiske så kom dagens första och andra kontakt.
Min gädda gjorde ett rejält hugg men sen inget mer, Fluganberg däremot landade sin adventsgädda, en välnärd 3 kilos fisk som naturligtvis återutsattes.
Någon skön adventsfika i naturen blev det dock inte, utan en kopp kaffe sittandes i bilen i skydd från regn och blåst innan vi gav oss för dagen och åkte hem till våra familjer och tände årets första ljus tillsammans med lussekatt och pepparkaka.

Vill nu passa på att önska alla en fortsatt riktigt skön 1;a advent, så ses vi kanske
redan nästa helg hoppas jag.

.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

söndag 20 november 2011

Den siste idioten.....

....är inte född än tydligen!!!

Fått ett mail idag från en nyvunnet bekantskap, som liksom jag har en låga tänd för våra vatten, fisken och hur vi tar hand om detta.
Mailet gjorde mig faktiskt stum.

Det beskriver ett sätt att fiska på som jag faktiskt inte trodde fanns kvar längre.
Havsöringen som kommer in nu mot våran kust är målet för detta och metoden är, om man är, ja faktiskt en idiot, rätt snillrik.
Havöringen som nu går grunt i det allt kallare kustvattnet blir helt enkelt omringad.
Flera nät kopplas ihop och läggs sedan från den ena udden av viken över till den andra, viken är då helt avstängd och fisken skräms sedan in mot nätet samtidigt som detta dras sakta ihop.
Vi pratar 2000 talet nu och människor agerar som om det vore rena stenåldern.
Skulle inte bli förvånad om samma personer gnäller på sälar, skarvar och yrkesfiske när art efter art försvinner från våran kust.
Det sista som gör utnämningen dagens idiot solklar är att personerna ifråga försvarar sitt handlande med att det just där, är deras vatten.
Vilken otrolig tur att dom inte fiskar på någon annans vatten, nu tar dom ju bara sina egna havsöringar, eller?

tisdag 15 november 2011

Lite påverkan eller död?

 "Utdrag ur Vattenfalls miljöpolicy"

Påverkan på växter och djur

Förändringar av vattennivån i regleringsmagasinen påverkar växter och djur som lever i strandzonen. Stränderna mellan högsta och lägsta vattenstånd förlorar en stor del av sin biologiska rikedom, vilket i sin tur påverkar fisken som söker föda eller lägger sin rom i strandzonen. 

Kommentar:
Det handlar inte om påverkan på strandregionen och det växt och djurliv som finns där.
Det är nämnligen så här, strandzonen är totalt död, ingenting växer där och ingenting klarar att leva där. Vi tittar åter på Håckrenmagasinet i västra jämtland dit jag åker flera gånger om året.
Strandzonen är död, botten är död, ja hela dammen är död. Det som återstår är en naken, död strand och botten där endast stubbarna av det träd som togs bort vid byggnationen av dammen finns kvar.

För mig, är det viktigt att allmänheten får se hur det ser ut på riktigt, att man får se vad många kraftbolag anser som "viss miljöpåverkan"
Finns det inget liv i dammen då? Jo då, jag kommer till det lite längre ner i texten.



Håckrenmagasinet, Västra Jämtland

Är detta möjligen en plats som har förlorat stor del av någonting eller är den död?

Det som finns kvar är ytterst lite växtlighet på toppen av några grusåsar i dammen.

Olika fiskar påverkas i olika grad. Till exempel minskar öringen vanligen vid reglering medan röding och sik klarar sig bättre. Även om vattenregleringen påverkar fisket negativt, utgör de reglerade sjöarna fortfarande en stor och välutnyttjad tillgång för husbehovs- och fritidsfiske.

Kommentar:
Det finns liv i våra dammar, inplanterad fisk som blandas upp med den instängda vilda fisken och som på sikt utarmar bestånden så pass att kontinuerlig isättning av odlad fisk är en förutsättning för det som omtalas här, nämnligen fritidsfisket och husbehovsfisket.
I Håckrendammen har man också blivit tvungen att plantera i föda åt fisken för att den om möjligt skall överleva.
Öring minskar ja, men detta bara beroende på att man i de strömmar och bäckar som fortsatt mynnar in i dessa dammar inte gör några insatser för att förstärka biotopvården för dessa lekvandrande fiskar. Rödingen klarar sig bättre sägs det. Rödingen är en fisk som delvis lekvandrar men ofta också leker i sjöarnas strandzoner, alltså dessa som när våren kommer och rödingens rom skall kläckas oftast ligger 15, 20 jag till och med 30 meter ovan vattenytan. Och som ni vet så är inte rödingen en fisk som kläcks på land och sen i motsats med evolutionen vandrar tillbaka ner i vattnet igen.
Håckrendammens rödingar har nu, 40 år efter att dammen byggdes börjat hitta upp i ån för att leka, den å som fortsatt inte fått någon form av biotopvård under samma period. Och det kanske skall tilläggas också att det inte är den ursprungliga stammen röding som gör denna omställning utan återigen bygger på utsättning av odlad fisk.

Så, visst finns det liv i Håckrendammen alltid.

Älven nedströms regleringsmagasinen och kraftverken påverkas också. Här påverkar ett minskat vattenflöde de strömlevande arterna negativt, medan arter som trivs i lugnt vatten ökar. Växter och djur som lever i strandområdet och är beroende av årliga översvämningar försvinner eller minskar kraftigt, eftersom vårfloden uteblir. Dammbyggnader och kraftverk påverkar ofta de naturliga vandringsvägarna för främst olika laxfiskar.

Kommentar:
Nedanför Håckrendammen finns inget vatten i den gamla strömfåran, den är torr och består numera endast av sly eller naken sten därtill små små vattensamlingar. Vatten från dammen leds numera i en rör i marken ner till Sällsjö där nästa damm ligger. Den så omtalade Storboöringen som en gång lekt i dessa strömmar är numera sedan länge borta.

Sammanfattningsvis så är det precis så här det ser ut vid många av våra vattenmagasin och reglerade älvar. Håckrenmagasinet är ingen undantag och detta är viktigt att förstå när man hör våra kraftbolag direktörer beskriva sin miljöinriktning och hur dom ser på vattenkraften som den miljövänligaste kraftkällan vi har i landet eller som dom själva väljer att kalla den, den förnyelsebara energin.
Vad vill nu jag och många andra som likt mig kämpar för våra vattendrag och den biologiska mångfalden? Vill jag riva Håckrendammen kanske?
Svaret är nej!! Även om jag kan få drömma om det ibland, men det funkar inte så. Det skulle aldrig att kunna återställa naturen efter en sådan damm, det skulle bli ett naket sår som för alltid skulle ligga helt öppet för vind och väder att påverka, snarare skulle det skapas ett ökenlandskap där sanden skulle bli en stort problem när höststormen river upp den från botten.
Nej, det funkar inte så att det är bara att riva, men det finns så många andra sätt man kan verkligen från kraftbolagens sida visa sin inställning till miljöarbete på annat sätt än bara ur plånboksvyn.
Jag har skrivit om det tidigare, i ett annat inlägg om hur jag ser på Håckrendammen och de åar som mynnar ut i den, Storån och Sätterån.
Finns att läsa här: Tankar kring Storån

Där jag skriver lite om vad jag tycker borde göras i området för att skapa något mer än bara en fiskdamm.

Vad kraftbolagen har skapat är egentligen jättelika uppväxtdammar för utplanterad fisk.
För om vi tittar på Håckrendammen igen så finns där knappt någon sjöfågel heller, om man jämför med hur det ser ut i en fungerande sjö där den biologiska mångfalden sträcker sig från botten av sjö och den minsta organismen via musslor kräftdjur och insektslarver via fisken upp mot strandzonen där fåglar av olika slag, vadare och andfåglar till exempel tar vid till våra fyrbenta landdjur.
Att i det fallet fortsätta sin rovdrift som kraftbolagen eller privata intressen bedriver utan att ens lägga två fingrar i kors för den miljöpåverkan man har är för mig en gåta men kanske inte så konstigt.
För så länge som normsättaren i branschen, Vattenfall, statligt ägda Vattenfall agerar på detta viset så ser nog ingen av det andra någon anledning att skapa något eget.
Pengarna på bordet Vattenfall!! jag tror det är precis så dom ser på sin vinst, att pengar som satsas på något annat än en fortsatt utbyggnad är förlorade pengar, som försvinner ner i en hål under dramatiska former och till suset från aktieägarnas skrämda andetag.
Pengarna på bordet Øystein Løseth, våga spela lite på miljön, där finns långt mycket mer att vinna på varje satsad krona, respekt tillexempel hos oss skattebetaler och tillika dina kunder.

Hela Vattenfalls miljöpolicy kan du läsa här: Miljöpåverkan från vattenkraft
(Skall tilläggas att just Håckrendammen inte ägs av Vattenfall men att deras anläggningar inte skiljer sig ett dugg från denna)

söndag 13 november 2011

Svett, knäled och regnbågsfiske

Idag är det en månad kvar till lucia. Knappt man kan tro det. Förra året så låg snön nästan 40cm djup här i roslagen så här dags, men som tur är så håller den sig borta än.
Nytt äventyr för oss idag, Göran som har Fyrväpplingen tog kontakt med Fluganberg och undrade om vi ville hjälpa till att ta upp båtarna i hans sjöar. Ja, så kom det sig då så att flugfiskesäsongen efter regnbåge fick ett nytt slut idag istället. Jag hade börjat att plocka undan dom grejerna, men det vara bara att plocka ihop och göra sig redo.
Klockan 08:00 i morse möttes vi upp för en kopp kaffe och lite genomgång. Rörsjön, Holmsjön och sist Skysjön, totalt cirka 60-70 båtar som skulle tas upp och vändas på.

Skysjön före.....

...och Skysjön efter.

När väl alla båtar var uppe så blev det korvgrillning i vindskyddet och lite småprat, fiskehistorier blandades med från året nya jaktberättelser.
Fluganberg och jag fick sen några timmars fiske i Holmsjön och precis när vi skulle kliva i våra båtar så sprack det upp och solen tittade fram, men fick jobba på ordentligt för att ge ifrån sig några ynka värmande strålar.
Tappade min första båge men i nedre delen av sjön så fick vi sen ett riktigt härligt senhöstfiske. Mängder av hugg blandades med drillningar och snart låg min första i båten, som var värd att behålla.

Dagens första

Fluganberg drillar hoppvillig höstbåge

Skymningen kommer fort så här års så redan vid tre tiden började vi ro mot land efter några riktigt roliga timmar. Jag tog tillslut med mig två stycken hem som kan vara bra att ha i dessa tider då gravat och rökt snart finns på varje findukat bord.

I och med detta fotsteg så avslutades säsongen

Tyvärr så lyckades jag med konststycket att kila ner foten till mitt sedan tidigare opererade knä mellan två stockar i vassen när vi drog iland båtarna i Rörsjön, just då kändes det inte så värts mycket, men nu sitter jag här med ett fotbollsknä, vackert svullet runt om.
Det blir väl till att trycka i sig inflammationshämmande dom närmsta dagarna och sen se vart det leder.
Bortsett från det så var det en riktigt kul dag, om än en aningen svettigt bitvis.
Flugorna för dagen var naturtroget så det förslog, gult och orange var de klart bästa färgvalen.


.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>



torsdag 10 november 2011

Som ett barn i en godisbutik

Nu väntar en helg på mig igen, denna gång med en jourledig Fredag också som plus i kanten.
Fiskeplaner finns det och idag kom ett erbjudande som det var svårt att säga nej till och det gäller söndag och regnbågssjöarna vid Fyrväpplingen.
Göran behöver hjälp att stänga anläggningen för båtfisket och alla båtar skall upp ur sjön och efter det så skulle det bli korvgrillning och sedan fiske på det sista vaken innan isen lägger sig.
Kan jag motstå detta? Nej, naturligtvis inte.
Kanske kan jag också hittat tid till att göra ett första besök i havsöringsvattnen någon morgon, vi får se hur det blir med den saken men sugen som bara den är jag.
Annars så står båten hemma på gården och kräver sitt vintertäcke nu, så det lutar åt att jag ger mig själv beting på att det skall vara klart innan nu kylan träffar roslagen.
Ja, helt enkelt som ett barn i godisbutiken, vad skall jag välja att göra och vad är måsten.
Men jag satsar på att det som är måsten skall vara klart, så får vi se sen vart jag hamnar efter det.

Istället för att jag också lägger in det, så tycker jag att ni skall ta er tid att läsa det som Fiskemorsan har som sitt senaste inlägg! En artikel som nu sprids på Facebook bland annat och som är väl värd att läsa igenom.
Länk här
Litet utdrag ur texten:
”Av ett internt PM inom miljödepartementet framgår att om inte villkoren för vattenkraften skärps kommer det att ta Sverige 150 år att klara kraven i EU:s vattendirektiv. Pm:et nådde aldrig miljöministern.

tisdag 1 november 2011

Du & jag - levande sjöar och vattendrag

....eller med undertiteln
Du, jag & Svensk Vattenkraftförening - levande sjöar och vattendrag

Nej gott folk, nu är det jag som skall börja tjäna lite pengar, nej förlåt nu sa jag något tokigt, jag menar att jag skall säkerställa energiuttaget i vår del av landet.

Min idé är den ansökan jag nu lämnat in, för att få bygga ett småskaligt kraftverk i vår havsöringså här i norra Roslagen. Havöringen är ändå inte en fisk som finns i ån året runt, och andra arter som ål, gös, id och asp är ju sedan länge ändå borta från vattendraget.
Uttern, ja den har ju ben och kan således gå runt för att sedan simma vidare både uppströms och nedströms om kraftverket.
Nu ligger hon, ån alltså, bara där som en enorm resurs, eller som Svensk Vattenkraftförening säger,
-en naturnära framtidsenergi med traditioner.I Sverige finns idag cirka 2 000 småskaliga vattenkraftverk, snart är det 2001, i drift på max 10 MW. Dessa producerar cirka 4,3 TWh/år, vilket motsvarar 860 000 hushålls elförbrukning/år.
Nu kommer vi snart att klara 860 050 hushåll.
Du kan själv bli medlem och därmed stödja vårt arbete med den småskaliga vattenkraften - för miljön & klimatets skull. Tanken är nu att jag med mina investeringar, alltså de pengar som ni betalar till mig, i form av bland annat elcertifikatet och de EU pengar som finns att hämta, skall bygga vidare på denna förnyelsebara resursen som nu vattenkraften är.

Ja, ni förstår väl att jag är sprungen ur den ironiska generationen!!
Nu skall vi istället titta lite närmare på vad Svensk Vattenkraftförening har för tips kring miljön runt våra vattendrag och sjöar.
Så här står det att läsa på en länk på deras sida på nätet under en rubrik som är
-Du & jag - levande sjöar och vattendrag.
(Deras text i blå kursvi text.)

Det är inte bara de storslagna besluten som har en roll att spela för att vi ska nå miljökvalitetsmålen. Vad vi gör som individer hemma eller på jobbet har också stor betydelse.
Här är tre tips till dig som vill bidra till att vi når miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag.



1. Visa hänsyn mot naturen

Detta är särskilt viktigt när du åker motorbåt, fiskar eller lägger till med kanot längs stränderna. Strandmiljöerna är mycket värdefulla för de växter och djur som finns både i vattnet och på stranden. Samtidigt är de känsliga för störningar.

Ja, som ni ser,  Svensk Vattenkraftförening är något på spåret här.
Så tänk på det nästa gång ni DRAR upp kanoten i någon av våra reglerade älvar eller åar, var försiktiga med stränderna, försök att påverka så lite som möjligt. Skulle ni sen mot förmodan färdas med er motorbåt längs någon av alla våra vattentomma stenrännor till älvar och åar, tänka på att köra på miljövänligt bränsle och helst 4-takts motorer då dessa släpper ut mindre koldioxid.

2. Sprid inte främmande arter

Töm inte ut ditt akvarium i naturen, och sätt inte ut signalkräftor eller andra djur- och växtarter i sjöar och vattendrag – inte ens i den minsta bäck!
Växter och djur som inte hör hemma i Sveriges natur kan sprida sig okontrollerat och ”kväva” de inhemska arterna, och de kan också sprida sjukdomar (till exempel kräftpest).

Här är det av yttersta vikt att ni verkligen följer dessa råd då våra dammar oftast numera innehåller endemiska arter som absolut inte får blandas upp med andra arter.

3. Värna kulturarvet

Hjälp till att bevara lämningarna av gamla kvarnar, flottningsleder, sjöbodar och andra spår efter människornas liv vid vattnet.
Vårt kulturarv binder samman tidigare generationer med kommande, och kulturarvet är viktigt för att vi ska känna att vi ingår i ett sammanhang.

Också här är det viktigt att dessa riktlinjer följs noga. Jag drar mitt står till stacken genom att varje sommar, från att isen går och fram emot hösten, arrangerar dyksafari bland annat i Håckrendammen i Västra Jämtland för att titta på de bevarade lämningarna efter vårt kulturarv, som fäbodar, fiskarstugor.
Man får en unik inblick hur livet måste ha varit där innan den förnyelsebara, naturnära framtidsenergin tog över och dränkte kulturarvet, spolade bort de känsliga stränderna och skapade endemiska arter av öring, röding.

Till sist:

VATTENFALL, enligt wikipedia så betyder detta, en plats där ett vattendrag faller rakt ned. Vattenfall bildas där rinnande vatten ej kunnat erodera ner marken lika mycket överallt, varför ett slags stup bildas på botten. Uppströms och nedströms från detta stup rinner vattnet som vanligt, men över stupet störtar vattnet brant ner.
Tänk på dé du Øystein Løseth, VD för Vattenfall.