Translate

torsdag 30 augusti 2012

Nya tidens rovfiske – som ett dataspel....eller?

Vad vi gör av vårt sportfiske och hur vi agerar ute vid våra vatten är och förblir en fråga som stöts och blöts i det oändliga, men en sak kan vi dock enas om, om vi fortsätter att rovfiska våra vatten på det sätt vi idag gör så kommer vi inte att ha möjligheten till att fortsatt få stor, grov och fin fisk i välmående vatten i en ganska snar framtid.
Därför blir man så glad när man i olika medier kan läsa om tex Sibbofjärden, där man idag, efter mycket och hårt arbete kan uppvisa ett otroligt fiske på framför allt gädda, abborre och gös.
Tidigare så var det, om jag minns rätt, så att en man fiskade i dessa vatten med fällor i någon form, fångade all fisk och exporterade denna till bland annat Frankrike, detta fiske fick ett slut då man löste in fiskerätten, införde hårt styrt catch and release fiske och idag lockar man istället sportfiskare från mellan Europa att komma dit för fiske efter storvuxen fisk.
Alltså, catch and release fungerar och det med eftertryck.

Vad skulle tillexempelvis alla våra fjällvatten vara om vi tilläts åka dit fritt och ta upp all fisk vi får på våra krokar?
Det finns mängder med vatten som idag skyddas i någon form, bland annat av catch and release men också andra typer av fångstbegränsningar och styrning av antalet sportfiskare per dygn osv.
Som sagt, catch and release fungerar och vi har ett stort ansvar som sportfiskare att fortsätta vårt arbete med att skydda våra vatten även i framtiden.

Därför reagerar jag starkt när jag igår fick läsa vad som stod i den Fria Tidningen under rubriken
Nya tidens rovfiske – som ett dataspel.

Utdrag ur artikeln:
Den så kallade “gösdrottningen av Storsjön”, Cecilia Grönberg, kan dra upp ett hundratal gösar om dagen. Hela sommaren har jag fascinerats av reportage som hyllat den sponsrade ”fisketalangen” Men inte av beundran, utan med bekymmer för bristen på kritik av den teknik som möjliggör en ny form av rovfiske.

Jag tänker inte ge mig in i att bedömma artikelförfattaren Nettan Enström som människa eller på annat sätt skria över på vilket sätt hon skriver sin artikel, det är att ge sig ut på samma svaga is som hon själv är ute på, att gå till personangrepp.
Cecilia som hon skriver om är inte ensam, vi är otroligt många som har förstått att värna våra vatten och återutsätta så mycket fisk vi bara kan för att få en livskraftig och storvuxen stam.
Däremot så vill jag att hon flyttar sitt fokus, från att ge sig på en enskild person som bedriver ett sportfiske på gös och stället lägga sin ilska och hennes brydderier över hur fisken har det på helt andra områden.
Exempelvis alla spöknäten i östersjön, som varje år kräver dödar tusentals ton av fisk och djurliv, eller kring våra älvar som ständigt är under hot för att exempelvis hon och många andra skall få ström till sina uttag.
Titta på kvoteringen av fisket, lyssna på våra politiker och deras inställning till våra naturvärden när man blundar och ser mellan fingrarna för nya gruvor som australiensarna vill starta upp i unika naturvärden i vår svenska fjällvärld.
Jag kan hålla på länge och räkna upp exempel på åt vilket håll hon bör lägga ditt fokus.
Gör något för helheten istället, skriv något, skapa en debatt som kan göra skillnad istället för att jaga en enskild människa och hennes fiske.
I en värld där våra vattendrag och sjöar sakta men säkert utarmas på den biologiska mångfalden så lägger hon fokus på en person som återutsätter sin fisk igen.
För oss sportfiskare så är det ett trauma att se på när alla som har möjligheten att påverka vår miljö till det bättre väljer att inte göra det.
Nettan Enström borde istället möt oss och ta en öppen diskusion, välja den sida som värnar istället för sidan som blundar.
Väl den sidan som jobbar aktivt istället för den som väljer att sitta ner i soffan och tiga.
Vi är en bra gäng att hänga med, vi sportfiskare, för matchen är igång mot kraftbolag, politiker, den s.k marknaden och fiskindustrin.
Vi vill inte bara återutsätta fisken vi fångar, och om möjligt plocka räntan av kapitalet, vi vill också värna om fiskvägar, naturlig reproduktion, satsningar på den vilda fisken istället för den odlade.
Så valet är hennes, hon väljer det hon anser vara bäst för miljön, för våra vatten och den biologiska mångfalden.
Med så otroligt mycket energi och en vilja att värna om fisken, som Nettan verkar ha så är det i mitt tycke resursslöseri att hon nu sitter och jagar en person för att denna är en otroligt skicklig sportfiskare och samtidigt är en hejare på att utnyttja de hjälpmedel som finns att tillgå för oss idag.
Samma hjälpmedel som bara några mil längre ut mot kusten användas för att släpa en trål igenom ett fiskstim och därmed fånga allt i sin väg för att sedan, enligt de otroligt korkade reglerna som finns inom EU tex bli tvungna att slänga tillbaka merparten av sin fångst, i de som kallas dumpningen.
Där har hon något att skriva om, där skulle en sådan här artikel kunnat göra skillnad, nu blir det precis tvärtom, istället för att visa att hon vill förändra och vara en del i att förbättra för det levande i våra vatten så går hon rakt emot oss sportfiskare och hamnar därmed i en korseld som hon tyvärr står nästan helt ensam i, för ingen från den andra sidan kommer att ställa sig till försvar, dom vill nämnligen inte ha debatten om rovfiske.

Sen funkar det ju också så här, och det är kanske viktigt för Nettan att förstå.
Vi inom sportfiskevärlden är ganska duktiga på att sålla bort de som inte sköter sig, och det är inte heller dom som driver bloggar och hemsidor om sitt fiske.
Dessa människor, som jag hoppas är dom som hon verkligen vill åt, syns inte på ytan, dom fiskar just nu i denna stund med omärkta nät i strandnära vatten, dom står precis just nu och fiskar med mask agnad krok i vatten där endast flugfiske tillåts, dessa människor vill inte bli sedda och skyltar därmed inte heller med sitt fiske.
Och jag tror att Nettan själv kan räkna ut att en sådan sida på nätet inte heller skulle bli så välbesökt som tillexempelvis Cecilias sida är.
Nettan är naturligtvis välkommen att läsa igenom även min lilla fiskeblogg, men jag måste varna henne, det är otroligt många starka scener där fisk på löpande band återutsätts.


Jag driver, tillsammans med några fiskevänner, ett projekt i norra Roslagen som går ut på att stärka en liten stam av havsöring i vår lokala lilla å, Skeboån.
Naturligtvis så är siktet inställt på fiske i någon form i förlängningen, det under hårt styrda regler för hur sportfisket får och skall bedrivas.
Det funkar nämnligen så här, att för att få en livskraftig stam så måste det till investeringsmedel och eftersom den ena efter den andra politikern blundar och stoppa plånboken i bankvalvet för den här typen av arbete så måste vi själva stödja, sammarbeta och bidra för att kunna jobba vidare med våra vatten.
Netta är när som helst välkommen ner till oss för en träff och få lyssna på oss och andra som på ett eller annat sätt finns i och kring projektet.

¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>








Inga kommentarer: