Translate

lördag 3 november 2012

Havöringspremiär

Vågor mot stenklädda stränder, doften av tång och en horisont att fästa blicken på, det var äntligen dags för havöringspremiär.
Jag fortsätter på den inslagna vägen för i år, att välja flugspöt framför spinngrejerna.
 
Ålandshav

Flugspöt som använts under årets gäddfisken fick nu fungera som öringstång och på rullen så satt en ny Visionlina, Vision Vibe 85 #8 flyt.
Så när som på lite rullminnen så var det en riktigt skön lina att kasta med, löper lätt genom ringarna och får man bara lite mer kläm på att ladda med lite tyngre grejer så kommer jag nog att kunna skjuta ännu mer lina.
Havet låg näst intill helt stilla så när som på små dyngingar, så i änden på fluglinan fick det bli en intermediatetafs och som avslut en variant på "magnus".
Jag behöver nog inte säga hur skönt det var att åter vara på öringfiske och får man sådana här eftermiddagar så kan jag nog stå ut med att det kan bli ofta.

Med mig på trippen var Fluganberg och Granaten, namn som jag misstänker börjar bli ganska välbekanta. Snart kanske jag istället skall nämna när dom inte är med mig ut på äventyr.
Fluganberg och jag stod för flugandet och Granaten hade valt spinn för dagen.

Fluganberg lägger på vak

Efter en stunds vadande längs stränderna så visade sig den första fisken, en stund senare en till.
Ytan krusades när de mindre öringarna jagade spigg bara ett tiotal meter från där jag stod, nu var det kastläge. Men, ni vet hur det brukar kunna bli vid sådana tillfällen, viljan sätter stopp för allt vad teknik heter och linan rasar ihop i en klump precis där fisken nyss vakade.
Ja ja, man lär sig aldrig tydligen.
Men det dröjde inte länge förrän det åter blev en virvel i ytan och nu ville lina, teknik och jag samma sak och flugan gick i vattnet någon meter framför, tre fyra drag i flugan, pang!
Två snabba dunk och sen en sådan där retsam virvel bakom flugan.
Kontakt men inget mer.
Ungefär samma hade hänt för Fluganberg på udden bortanför mig berättade han när vi i pannlampornas sken vände åter till bilen.
En som vanligt skön premiär och nu är säsongen igång, det lär bli mer rapporter om silverjakt i Roslagen vad det lider var så säkra.
Någon som hade mer tur när det gäller landad fisk var Mr Troutlaw i sällskap med Experten som jagat silver under dagen. Läs om deras fiske på Mr Troutaw.
Kvällen avslutades tillsammans med nära och kära som lämnat oss i saknad med med många goda och fina minnen.¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

7 kommentarer:

Henrik sa...

Hejhopp! Antar att ni fiskade på det vanliga stället. Och vi fiskade som vanligt strax söderom. Det verkar vara fisk nära land i år, eller hur?

/ Henrik

Patrik sa...

Halloj :)
Jo vi tog det vanliga som inledning, men i år måste jag försöka hitta luckan så att jag kan komma in strax söder om också.
Och sen får vi väl se till att få något ihop också tycker jag.
Jo, vi såg en hel del fisk innan det mörknade som gick och rullade i ytan eller jagade spigg.
Hoppas dom hänger i :)

Kristofer sa...

Hej hopp igen,

Och vi fiskade mitt emellan. Fast bara en liten kortis... Vi hade också en hel del odlad fisk till båten. Är det Sverkers öringar verkligen? Eller är det älvkarlebyfisk som är inne? Klippt fettfena på de flesta. Några med intakt sådan men rediga veck på rygg och bröstfenor. Hur skiljer man dem åt nuförtiden?

/Kristofer

Patrik sa...

Halloj Kristofer :)
Va det ni som kom i båt?

Vad jag vet så har man inte gjort någon föränrdig på det, utan är det fettfena så är den att klassa som vild.
Men ärligt så har även jag slagits av tanken, fick en liten förra året med fullt utvecklad fettfena men trubbigi nosen och stumpar till bröstfenor.

Kristofer sa...

Jajjemän. Ber om ursäkt för att vi knyckte udden längst bort av er och det hade kanske varit på sin plats att kliva in och säga hej. Vi förutsatte att det var ni som var ute och viftade. Vi får ta det när vi är landburna istället!

Rapport kommer från vårt lördagsfiske.

/Kristofer

Karki sa...

Härlig skymningsrapport :).

Extra kul att du kör på hårt med flugspöet nuförtiden!

Patrik sa...

Ingen fara Kristofer, havet är stort och vi hade ju kontakt vi också :)
Hoppas vi springer på varandra, ses då!

Japp John, tanken är att fortsätta nöta med flugspöt, lite ovant dock med så stor klass. Nästa gång kanske Loop Cross;en får åka med som test. En klass 5;a kan bli kul på öringen :)