Så här på hösten är vinden kall, så när solen tittar fram och värmer mina stela fingrarna sprider sig värmen genom hela kroppen. Sorg över att i och med denna färd så är båtsäsongen nu slut. Den grönglittriga kreationen landar alldeles intill vasskanten och sjunker sakta ner i djupet. Efter några sekunder börjar jag ta hem flugan i långsamma drag blandat med långa stopp som för flugan och nästan sväva i vattnet.
Vinden viner genom de skelett som är kvar av träden och de sista löven virvlar bort.
Som från ingenstans så exploderar plötsligt vattnet några meter ut från båten.
Jag höjer spöet och känner de välbekanta tunga knyckarna. Gäddan gör en lång och kraftfull rusningen, flugspöet böjer sig när linan far igenom spöringarna.
Jag vill verkligen slå ett slag för gädda på flugspö.
Rusningarna från en av världens snabbaste fiskar på kort distans är något ut över det vanliga, är det sedan lite höst i luften eller för den delen någon månad efter leken, när gäddan hunnit äta upp sig igen och vattnet fortfarande är kallt, eller som på hösten har gått från badtemperatur till fisktemperatur, ja då kan en gädda på bara några kilo ge dig en häftig kamp.
Mina mest spektakulära fajten har kommit från gäddor kring 1-3 kilo, snabba rusningar blandas med hopp eller likt en krokodil vrider sig och slår av och ann med huvudet för att bli kvitt flugan i mungipan.
Skall sägas direkt, jag tänker inte ge mig in i någon debatt för och emot någon annan typ av fiskemetod, men kan bara konstatera att jag upplever krokningen och framför allt när man skall ta bort kroken igen och återutsätta gäddan som mycket enklare då det är bara en krok som skall lossas, och som oftast också sitter i mungipan.
Spö & Rulle & Lina
Jag lämnade mina spinngrejor hemma för två säsonger sen nu, och dom har inte varit med sedan dess, och faktum är, att antalet fångade gäddor har inte blivit mindre för att wobblern byttes till fluga.
Idag fiskar jag med två spön, ett Vision 3Zone #8 10fot, som jag i första hand använder till flytlina och lite mindre och lättare flugor. Mitt andra spö är ett Vision det också, fast ett Big Daddy #9 9fot med EVA-handtaget.
Ett spö som är direkt framtaget för fiske på stora gäddor och som rår att få iväg en fluga på dryga 20cm genom luften. Kan flika in också att om jag skulle tipsa någon om spö för gädda så är detta absolut ett av dom, och EVA-handtaget gör att du efter en dags dängande, kanske i kallt blåsigt väder inte är lika trött i handflata och handled som med ett korkhandtag, dessutom så blir inte handtaget kallt på samma sätt som med korken.
Överst Vision 3Zone och under Big Daddy´n
Rullen som kom med Big Daddy paketet har istället hamnat på 3Zonespöt med Cortland Precision Pike WF9 Flytlina och min Vision Extreme 79 tog plats på Big Daddy´n med en Big Daddy Intermediate WF9 med en 8,5m klump. Den bättre bromsen vill jag ha på det spöt som jag dänger tyngsta och största flugorna på.
Överst Extreme´n och under den vita Vision Deep rullen
Rulle och spö avklarat, men som tillägg kan jag säga att jag är mer än lovligt nöjd med Big Daddyspöt. Det bär tunga flugor bra genom kasten och trots storleken på glittret så börjar jag kunna placera flugorna på samma sätt som med mina mindre klassade spön för öring och harr.
Jag blir inte trött i rygg och axlar på samma sätt som med det något mjukare 3Zonespöt.
Ett spö som jag starkt rekommenderar om ni tänker er att börja med detta och vill lägga ut lite pengar direkt från start.
-Går det inte att köra på det jag har?
Allt beror på, gäddorna slår på hårt som sagt och flugorna är ganska yviga och stora, men har du en klass #6 eller en #7 står, som det är lite ryggrad i, så skaffa dig en flyt- eller en intermediate lina och ut och pröva vet ja, du kommer inte att bli besviken.
Tafsen
Jag hade ingen som helst aning om hur jag skulle göra, så det blev att läsa tips som andra gav, kolla vad som fanns i butikerna och pröva sig fram. Därför så var också mina första gäddtafsas ganska dyra då jag köpte dom färdiga i affären. Prövade några alternativ, bland annat Visions Wire Leader, gjorde egna med grov nylon 0,50 - 0,60 med beteslås, men också grov nylon och en vanlig tafs för spinnfiske, det sista.....pröva inte det är ni snälla. Tafsen betedde sig som en dirigentpinne under den rivigaste delen av Nyårskonserten.
Jag prövade också med silverringar och betesringar, men allting ledde fram till att jag numera har mina små pysselstunder hemma och tillverkar egna.
Vajern som sitter i slutet av Visions Wire Leader finns nämligen att köpa lös på spole, samma gäller den grova nylonen.
Verktygen är som behövs är en vass avbitare för vajern och en tändare, no more.
Då, kalsongpåse, nu tafspåse
Jag börjar med att kapa en nylonlina på cirka en meter, gör sedan en perfection ögla i båda ändarna. Den ena lite större för att kunna skjutas igenom tubflugorna.
T.v Som ni ser är öglan till höger mycket större än den till vänster.
Nu har du en nylontafs på cirka 70-80cm och nu återstår bara vajern.
Jag gör den på två sätt, beroende på vilken fluga jag skall använda vilket ni ser på bilden nedan.
Om det är för tuberna så kör jag med en stingerkrokrigg, som syns överst i bilden och för de mindre flugorna så kör jag med lekande.
Jag klipper av en ungefär lika lång bit som av nylonen, gör en ögla som är så pass stor att jag kan träda en fluga igenom den, tvinnar den som på bilden nedan i mitten och smälter sedan ihop med hjälp av tändaren. Gör sedan en lika dan i andra änden, men sätter dit en stingerrigg alternativt ett lekande i öglan och smälter sedan ihop den också.
Vad jag också gör, innan jag smälter ihop dom är att skjuta på en tunn krypslang över den tvinnade öglan.
-Varför då?
Jo jag har märkt att jag på så sätt förlänger livslängden på tafsen ett bra tag, då slangen skyddar vajerns platshölje från gäddans vassa tandgarnityr. Lekandet har jag prövat ett antal, och de flesta går sönder på ett eller annat sätt på grund utav påfrestningen vid kastet skulle jag tro, då jag skickat ett antal glittrande flugor en bra bit ut i havet, och kvar sitter en brustet lekande.
Men så hittade jag ett som har hållit riktigt bra och det är av samma typ som man använder till jerkfisket på ståltafsarna.
T.v Visions Wire Line på spole. I mitten hur du smälter en ögla och till höger mina två typer av tafsar.
Flugorna
Jag använder som jag sagt tidigare två typer av flugor, dels mindre till det något lättare spöt och sedan stora tuber till det styvare spöt.
Man får prova sig fram för det har hänt att gäddorna absolut inte vill ha de stora tuberna utan går loss på små flugor. Mitt första år så körde jag bara med det mindre och det funkade riktigt bra.
En gädda på 7,8kg tog en blåsilvrig glitterfluga och det blev en fajt som varande nästan en halvtimme innan gäddan kunde lyftas ombord.
I år har jag dock kört mer med de betydligt större tuberna och det slutade med att jag putsade med pers på flugfångad gädda till 8kg.
Tuberna till vänster och de mindre, som jag använder på tafsen med lekande till höger.
Jag binder inga gäddflugor själv, än så länge kan jag väl passa på att säga, utan köper dom från bland annat Flugor.se eller Flyfishing Master eller när jag är inne i stan och besöker Patrik och gänget på Sundbybergs Sportfiske, då oftast Niklas Bauer´s kreationer.
Om jag skall säga någonting om flugorna och dess tillverkning, och som jag skulle göra om jag själv band dom, så är det att lägga in en liten nylonlina i en ögla ovan krokböjen i bak på flugorna.
(Gäller inte tubflugorna)
För Materialet har en tendens att hela tiden vilja slå sig ett halvvarv runt i krokböjen, vilket gör att flugan inte fiskar så som du vill att den skall göra då materialet "dör" i sin aktion.
Några tillverkare har börjat med detta, men lång ifrån alla.
T.v Materialet hamnar runt kroken istället för att "leva" bakom krokböjen.
T.h, den lilla nylonöglan som gör att materialet stannar kvar och inte snor in sig i kroken.
Överst, en nyinköpt blåglitter, stor yvig och klar för fiske.
Flugorna under är när dom gått varma i några gäddkäftar under ett vårfiske.
Jag har inte hunnit skaffa mig en glitterask i alla regnbågens färger än så länge, men av dom jag fiskar med så är det utan tvekan, blå/silver, grön/guld eller grön/silver och vit som gått allra bäst och givit mestadels av fångsten.
Fiskesätt
Flugfisket är otroligt häftigt på våren när gäddorna lekt färdigt men fortfarande står kvar inne på grunt vatten och äter upp sig på vit fisk som kommer in för sin lek. Ofta kan du få riktigt fina gäddor att ta inne på en halvmeters djup och det bildas en stor plog strax före dom slår till mot flugan.Var och när du skall söka gädda får bli din egen expedition, testa olika platser och olika färger på dina flugor, det är ju ändå det som är en av det häftiga med sportfisket i allmänhet, att man söker sig till nya platser, upptäcker, lär sig vattnet och fiskens rörelser för att sedan lyckas kroka, kanske sin dröm fisk.
Att fiska med flugan däremot kan jag väl säga något om. Om du plockar det bästa från Jerkfisket och det bästa från Jiggfisket, ja då har du flugfisket.
För det är precis så som jag vill ha mina flugor gå, kunna ta hem dom långsamt med långa stopp där flugan får sväva fritt en stund eller sakta sjunka mot botten, eller rycka hem den likt jerkfisket, korta tvära stopp som får flugan att "vända upp sidan" mot sin jägare.
Fram till dags datum så har jag hållit till från ytan och ned mot kanske 2-3 meter om jag väntat ut flugan när den sjunker.
I vinter skall jag försöka hitta en metod som gör det möjligt att fiska på större djup. Har sett lite idéer om koner och/eller snabbsjunkande linor, så det får bli vinterns lilla pyssel.
Så får jag återkomma till våren, om jag hittat en lösning som verkar fungera bra.
Men lova nu att ni ger detta otroligt häftiga fiske en chans.
Kolla igenom vad ni har för spön och rullar, lägg på en hel del backing och en fluglina och ut och pröva. Här nedan följer lite bilder från sköna dagar tillsammans med havets gröna vargar.
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
Min första flugfångade gädda, klart man är glad även över det lilla
Skönt spöböj när Granaten drillar en 4,5kilos på sitt lite mjukare spö.
Hans nu gällande pers på flugfångad gädda.
Du har något i mungipan
Gå från land på våren kan vara otroligt häftigt.
Bilden uppe till höger, en 5,5 kilos gädda som jag tog på en halvmeters djupt grumligt vatten.
Fluganberg´s pers på fluga, sattes med denna fina fisk på drygt 6,5 kg.
T.v 7,8kg & t.h från i höst 8kg
¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>< ((((º>
3 kommentarer:
Tack för bra tips!
//Stefan
Jag precis beställt ett gäddflugfiskeset och hoppas på ett givande vårfiske. Abborre och gädda pratas det ofta om,när det gäller fluga. Går det inte att flugfiska gös?
Tack Stefan!
Hoppas dom lönar sig :)
Halloj Håkan.
Helt rätt, och som du säger Gädda och Abborre är inga problem.
När det gäller gös så har jag faktiskt inte testat, men kan tänka mig att det går utmärkt om man bara hittar en "hot-spot" där man kan ligga en sensommarkväll/natt.
Vi har pratat om att testa eventuellt till kommande säsong.
Skicka en kommentar