Translate

tisdag 20 januari 2009

Sportfiskarna On Tour & Havsöringsrapport

Ikväll var det så dags. Sportfiskarna landade med sin "On Tour" föreläsningsturne i Norrtälje.
Tema för kvällen var Gädda & Gös.
Vi fick av Siv Jansson och Linda Svensson från Sportfiskarna, information om deras arbete och organisation.
Vidare höll kvällens arrangörer, Studiefrämjandet och Norrtälje Sportfiskeklubb, korta föredrag om sina respektive arbeten i Norrtälje med omnejd.

En av kvällens föredragshållare var Mikael Boettge från Sportfiskeboden, som talade om vertikaljiggning efter Gös. Ett fiske som är på stark frammarsch, och enligt Mikael för säkert för att inte testas. Ett viktigt budskap var fiske på hårda bottnar, något som han återupprepade gång på gång. 90% av fisken som krokas tas på eller över hårda bottnar.
Han talade vidare om vikten av samarbetet mellan ekolodet och elmotorn, men också om den hårfina gränsen som skiljer just drivande jiggfisket från trolling.
Tänk på att ha motorn avstängd vid själva fisket, och använd den sen endast för förflyttning.

Kvällens höjdpunkt enligt mig, var Henrik C Andersson från Länsstyrelsen, som höll ett mycket intressant föredrag om Gäddan i Roslagen.
Och precis som jag själv skrev tidigare i ett inlägg, så är Gäddan i ytterskärgården i stor fara.
Och det på grund utav att ynglen svälter ihjäl under dom första 10 dagarna.
Matbristen är total i stora områden.
När väl gäddynglen går över på fiskdiet så är chansen större till överlevnad.
Han beskrev arbetet som pågår med skyddade områden, totalt fiskeförbud och återutplanteringar, även att det forskas om hur betande kor skall kunna hjälpa gäddan att hålla lekplatser på sjöängar öppna.
Han pratade om överlevnaden hos lagd gäddrom, och talet var smått häpet att bara 0.0001% eller motsvarande en HALV gädda på lagda 500000 romkorn överlevde till 2 års ålder.

Många intressanta projekt pågår i och kring fisket i Roslagens/Upplands kustområden, och vi som fiskar i området måste dra vårt strå till stacken.
Varför inte diskutera ett begränsat antal upptagna fiskar till exempel, skyddsområden eller dylikt. Mycket görs, men mycket mer finns att göra.

En liten parentes kan nämnas att en rapport från Norrtälje Ån avlades, och sen premiären den 1 Januari, har ett 80 tal Öringar krokats.
Fortfarande är en fisk på runt 4,5 kilo den största rapporterade. Vi fick också höra att en fiskare krokade hela 13 fiskar under första dagens fiske.

Jag hörde idag på radion att om 3 månader så börjar fotbollsallsvenskan.
Sammanfaller med den period som båten görs iordning och sjösätts.
Jag bara uuuundrar var jag kommer att lägga mitt fokus.

-=skitfiske på er=-

Inga kommentarer: