Translate

tisdag 4 oktober 2011

Debatten idag var bra

Jag har tillbringat nästan hela dagen i tv soffan tillsammans med en hel hög med tillbehör så här i sjuktider.
Kopplade upp datorn till tv´n för att vid 11:00 idag följa med i debatten om biologisk mångfald i våra vattendrag.
Allt på plats, bara att köra igång

Detta stod att läsa på FishEco´s hemsida en stund efter avslutad debatt. Länk här

Christer Borg direkt från Riksdagen" jag är nöjd"...

Jag talade precis nu med Christer Borg för att få en snabb kommentar till dagens utfrågningar i riksdagen. Det var en mycket nöjd Christer Borg som kunde konstatera att alla inblandade statliga myndigheter förstått problemen med vattenkraft och biologisk mångfald samt vill verka för en förbättring. Undantaget som också fick göra sin röst hörd var Föreningen Svensk Energi (bransch.org för kraftproducenter.) samt flera enskilda kraftproducenter som inte kunde se några större problem med vattenkraft kontra biologisk mångfald.
Christer underströk också det positiva med att riskdagen tagit initiativ till denna utfrågning, det visar att problemen med det sneda systemet med elcertifikat samt vattenkraftens ovilja att ta eget ansvar för faunapassager mm nu verkligen börjar att nå våra beslutsfattare. För att kunna verka för en förändring måste man ha insikt i problemet, det har nu våra folkvalda fått via Christer Borg, Stefan Nyström mfl . Vi får hoppas att det nu kan tillsättas beslut i rätt riktning...


//Jan O +FishEco

Min egna reflektion efter avslutad debatt är att jag tycker absolut att Christer skall vara nöjd, men också Stefan Nyström Sportfiskarna.
Båda gjorde mycket bra framträdanden och tryckte på vikten av samarbete kring denna fråga.
Något som jag själv reflekterade över var hur många som ändå hade samma tankar kring att även vattenkraften skall omfattas av samma regler som andra miljötunga industrier. Att alltså vara ansvariga för den miljöpåverkan som deras industri har på våra vattendrag.
Idag är det nämnligen inte så, kraftbolagen har inte samma skyldigheter som andra tunga industrier i vårt land att ta hand om sin egen påverkan.
En viktig punkt som nu inte får försvinna.
Undantaget i dagens debatt var ändå Föreningen Svensk Energi, som inte riktigt ser det som alla andra ser.

En mycket viktig boll är nu i rullning, låt nu inte detta falla ner i någon utredningslåda.
Det finns utredningar nu så att det räcker för att visa på vad som är fel och vad som borde göras.
Och här borde det nya myndigheten HaV tilldelas ett stort ansvar som drivande kan jag tycka.
Nu måste det börja synas i realiteten att man menar allvar med ord som sammarbete, krafttag och tiden är mogen.
Debatten höll också en bra nivå och där man istället för att hela tiden visa på andras fel, presenterade sin bild av och sina egna idéer på lösningar kring den biologiska mångfalden.
Det var väl Jämtkraft då, som bara måste smyga in en påpekan om en rättelse i ÖP angående deras miljöengagemang.
Naturligtvis är det bra att dom som första kraftbolag startat en fond som skall bättra på deras miljöarbete vid sina anläggningar, och förhoppningsvis visar dom nu vägen för andra, lite större energibolag att göra samma sak.
Men nog visade hans mycket lilla utspel ändå på hans egna osäkerhet mer än på att Älvräddarna med flera har haft fel angående deras vilja till miljöarbete.
Jag menar fonden startades väldigt lämpligt precis dagen före detta debattforum.
Men som sagt, nu hoppas jag på, att det i och med detta,  nu är öppet för att hitta tydliga samarbetsformer till slut och att vi också börjar synas ute vid våra vattendrag att man menar allvar.

Vill ni se debatten i efterhand, klicka på länken nedan.
Debatt om biologisk mångfald i rinnande vatten

 
.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

Inga kommentarer: