Translate

söndag 30 oktober 2011

Bonus lyx för en båtåkar själ

Att skriva på önskelistan till tomtefar, matrial till ett garage för båten på gården och en trailer.
Det är vad jag skulle behöva för att förlänga säsongen ända fram tills isen lägger sig.
Jag trodde att det var slut redan förra helgen, så dagens resa bland kobbar och skär såg jag som ren lyx och en jätte bonus. Blåsten och det gåra vädret till trots så for vi ut imorse Fluganberg och jag. Tanken var först ett svep i bland ytterskären på silverjakt, men jobbet kallade för Fluganberg så det skulle inte hinnas med. Som tur var så var inte gäddprylarna undanplockade än, så det var mot sådana platser vi for.
Mer fart på di gröna idag och dagen slutade med mängder av tappad fisk och hugg, tillslut 14 stycken som fått syna insidan på Grisslan.

Dagens första gör entré

Lite motstånd i alla fall

Fluganberg var den som lyckades bäst med krokningen med sina 9 för dagen. Jag kämpade på i aktern med att styra och hålla båten från land, för bäst fiske hade vi där vinden och vågorna slog mot stränderna. Kring 3 meterskurvan och upp mot grunt vatten, plus mycket sten var melodin.
En del riktigt spektakulära hugg hade vi och några av gäddorna gjorde härliga hopp när dom försökte ta våra wobbler.

Ur vår serie, passager av trånga sund.
Varför? -För att vi kan.

Nu återstår bara sista färden hem för i år och sen hoppas ja att tomten ser min önskan om julklappar till båten. Imorgon går jag åter på en jourvecka och sen är vi en bra bit inne i november så det är väl bara att ta tjuren vid hornen och bädda in henne för vintern, lika tråkigt som alla andra år.
Nu skall det spolas på lite ny lina på rullarna, köpas ett nytt spinnspö för öringfisket, vilket vet jag inte än, och sen bär det av ut till kusten så snart möjlighet ges för havsöringsfiske.
Får lite rapporter redan nu om bra fångst på lite djupare vatten, strax utanför 3 meterskruvan.


.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>


onsdag 26 oktober 2011

7 öringar i varierande storlek på nät

Idag har jag svarat på ett tråkigt men väldigt engagerat mail.
En man som jag kommit i kontakt med vi mitt arbete med Skeboåns havsöringar har som jag, gjort ett nedslag ute vid Väddökusten och besökt Tullviksbäckens naturreservat.
Ett litet reservat som har till uppgift att skydda Flodnejonögorna men också de havsöringar som går upp i bäcken för lek så här i hösttid.
Till detta har man också avlyst ett skyddsområde ute i havet vilket innebär att fiske är förbjudet under tiden fr.o.m. 1 september t.o.m. 31 december i havet intill 500 meter från mynningen av Tullviksbäcken i båda väderstrecken.
Mannen i mailet beskrev det vi också sett när vi varit där, att mynningen ut i havet blir för varje år svårare och svårare för fisken att passera, då den har slammat igen av allt som bäcken för med sig, men även uppe i bäcken finns nu behov av en insats för att rensa så fisken kan röra sig fritt upp i bäcken.
Idag är det förbjudet att på något sätt påverka miljön, vilket gör våra händer bakbundna trots att vi ser att insatser nu snart är ett måste.
Ni kan själva läsa på ett tidigare inlägg från mig, när jag och mina vänner lossade våra händer och gjorde en insats för att rädda en stor havsöring från att bli instängd i bäcken.
Läs inlägget här
Det som kanske gör mig mest upprörd i hans mail var det om nätfiske i området.
En rad ur hans mail "Förra hösten tog de vid ett tillfällen 7 öringar i varierande storlek på nät"
Jag kommer att rapportera detta återigen till Länsstyrelsen i förhoppning om att dom behandlar ärendet och skickar berörda på lite spaning utmed Väddökusten, för tyvärr är det inte bara där som det begås fel.
Där vi normalt håller till för vårt fiske under vintern så är det ibland så tätt mellan näten, och detta långt innanför 3 meterskurvan, att man har svårt att kasta i området.
Finns en del att läsa i Fiskeguiden för Stockholms Län.
Länk här

Kanske skall sägas att vi i vårt fiske återutsätter nästan 90% av vår fångst, vissa år 100%.
Ett val som en nätfiskare aldrig kan göra.
 
 
 
 
.·´¯`·.¸¸.·´Ingen glad fisk idag¯`·.¸




söndag 23 oktober 2011

Kan ha varit säsongsavslut idag

Ytterligare en säsong som kanske tog slut i och med idag, gäddsäsongen.
Kanske kan det bli en tur till nästa helg, men sedan väntar en jourvecka och efter det är vi nästan inne mitt i november. Men idag var idag och det gällde att passa på att njuta så länge det gick.
Det första vi gjorde Fluganberg och jag var att åka förbi där sälarna har hållit till, och visst var dom där idag också. Flera nyfikna huvuden kom närmare och närmare båten, men så fort vi gjorde hastiga rörelser, som när jag försökte fotografera, så dök dom illa kvickt.
Vi stannade inte så länge, utan far vidare mot första gäddviken.

Två av flera nyfikna huvuden

Fem kast senare så hade tre gäddor synat insidan av båten och vi bara tittade på varandra, vad kan detta bli för dag. Nu var det kanske lite för tidigt att fundera på det sättet, för resten av dagen var riktigt seg om man bara skall nämna fisket ut ifrån resultatnivån. Kampen mellan Zalt vs Bomber vann tillslut Fluganberg med sina Zalt,  4-3 till hans fördel.

Morgongädda

Nu väntar inpackning av båten i sitt vintertäcke och gäddgrejorna in i garderoben. Tur då att jag samtidigt tar fram nya lådor, dom med havsöringsbeten.

En gäddfiskares vedermödor


.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

fredag 21 oktober 2011

Oktoberbåge

Riktigt klar och kall morgon, termometern i bilen visar minus 4 grader och här och var är det riktigt halt på vägen upp mot Regnbågssjöarna.
Jag var till och med före solen ut på sjön men efter bara en liten stund så smeker sig solens strålar ned utmed granarnas stammar och snart träffar den även mig där jag sitter i båten och låter blicken svepa över sjön, i jakten på vak.
Längst upp i sjöns västra del så hittar jag till slut en fisk som går upp en gång, går upp två gånger när han sedan går upp för en tredje gång så ligger min fluga där och väntar. Så här under senhösten så är det verkligen inga plaskvak som bågarna gör, utan mer smyger sig på flugan och suger i sig den.
Det är knappt så att det blir ringar på ytan.
Fiskeglädje kan man absolut säga när jag står där med fast fisk på mitt Guideline Act4 klass 3;a, och eftersom håven låg hemma så fick det bli fajt tills fisken var färdig att plockas för hand. 
En riktigt knubbig 7hg båge men med alla fenor i behåll vilket glädjer ett fiskarhjärta.

Årets sista båge?

Solen har nu hunnit upp så pass att dess strålar värmer gott på kinderna och jag fortsätter mitt span efter vakande fisk. Fiskar på ytterligare en som bryter ytan vid två tillfällen utan att lyckas locka den till hugg och jag bryter för en fika i morgonsolen.
Visserligen skall jag ha mor och hennes sambo på fiskmiddag imorgon, men den fisken ligger redan i frysen så den här dagen är det inte i första hand för att fylla frysen som jag är vid sjön, nej mera för att få njuta en ledig dag tillsammans med flugspö och kamera.   

Morgonkaffe

Med kaffe och macka i magen och en stund med kameran på land så är jag åter i båten på jakt efter vakande fisk. Ror lite planlöst runt längs vindkanterna i mitt spanande och får under en stund sällskap med en havsörn som också den njuter solen och sträcker ut vingarna över sjön.

Ser ni havsörnen?

Enstaka löv dansar i den stilla vinden på sin färd mot sjöns vattenspegel och längs en av stränderna så leker en liten minkfamilj tafatt bland stenblocken. Havsörnen har nu fått sällskap av det lite mindre muntra slaget, två korpar låter tydligt upprörda över hans närvaro och efter en stund så ger hans sig också av bort över skogen.
Den ena efter den andra lilla viken i sjön kollas av, men fisken är allt annat än vakvillig, men allt roende håller mig i alla fall varm. Det har hunnit bli tidig eftermiddag när jag åter hittar fisk som rör sig i ytan. Tar några årtag och glider sedan in mot den plats där den sist var uppe.
En Redtag, torr sådan, landar någon meter från stranden och blir inte liggande mer än kanske 15 sekunder innan den försvinner i en liten bubbla och försiktiga ringar, fast fisk.
Fisken gör flera luftsprång innan jag kan lyfta den in i båten, även denna är jätte fin i fenorna men inte lika stor, så den får gå tillbaka.
Får ytterligare en fisk i samma vik innan jag ror sakta mot bryggan och avslutar det som kan ha varit åtets sista dag med flugspö i handen.

Avslut.


Detta låter som en helt perfekt fredag, och det var det verkligen, men jag måste ändå få avsluta detta inlägg med en näsbränna.
För när jag druckit mitt morgonkaffe så gjorde jag en liten tur i närområdet för lite fotograferande.
Tanken var ju närbilder på höstlöv, vackra färger och sköna former på vridna gamla tallar.
Nu blev det inte riktigt så, utan det blev istället engångsgrillar, ölburkar, petflaskor, plastpåsar och allt möjligt annat som man INTE vill hitta ute i skogen.
Bland det bästa, eller värsta kanske man skall säga, var den lilla högen av engångsgrillar.
Någon har säkert lämnat den första och sen har nästkommande naturdyslektiker lagt sina på det som nu hade hunnit bli en fin liten hög av 7 stycken blänkande skelett.

Hur många kan det bli på en säsong?

Nu tror jag mig veta vem det var som gjort detta illdåd, för personen hade varit osmart nog att skriva sitt namn på en av tetrorna som lämnats kvar!
 

Är det förnamn eller efternamn tro?


.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

måndag 17 oktober 2011

Vadarfrågan löste sig

Så kom då äntligen mailet jag väntat på, angående mina vadare som började läcka redan in på andra säsongen.
Fly-Dressing har svarat på mitt mail, men också varit i kontakt med dom som jag köpte mina vadare hos och nu är det klart, att jag får full ersättning för dessa.

Förslaget som finns är att lägga pengar emellan för att få de nya OPAS som kommer senare under året, alternativt redan nu få ett par IKON skickade till mig. Tyvärr måste jag avböja IKON, eftersom jag inte tyckte att dom passade lika bra på mig som Gillievadarna gjorde, som bortsett från det att mina började läcka var riktigt sköna att röra sig i och hade goda andningsegenskaper.
Men som sagt, skönt att den här historien nu har löst sig till det bästa och nu kan läggas till handlingarna. Naturligtvis en upprättelse i mina ögon för Vision och Fly-Dressing, som lyssnade på kunden och insåg att jag inte är någon som misshandlar mina flugfiskegrejer.
I mångt och mycket så väljer jag ju grejer som jag känner verkar vara bra efter att ha fått känna på material och dyligt. Det handlar oftast om ganska mycket pengar plus det faktum att när man väl sätter sig i bilen för att åka norrut på en fisketripp så vill man kunna lita på spön, linor, rullar och vadare. Det är resor och dagar som man kanske gått och sett fram emot under hela vintern, så när sånt här sen händer så blir besvikelsen extra stor, men omvänt då när detta nu har löst sig.


.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

lördag 15 oktober 2011

Mads Mikkelsen´s honnörs ord

Ny helg, ny tur i skärgården.
Hemma står tomten och väntar på att få sin årliga vinterinpackning, men jag har så svårt att välja bort en dag vid eller ute på sjön så här års. Det är ju som att hela alltet drar en djup inandning innan den kommande vintern, så jag bara måste ut så fort tillfälle ges.
Vapendragarna för dagen var samma trofasta lirare som vanligt, Granaten och Fluganberg.
Målet för dagen? gäddfiske.
Allt eftersom vattnet nu blir kallare så blir också dom mer aktiva. Förra helgen krokade vi 11 och idag slutade det med 14 och där också storleken börjar krypa sakta uppåt. Idag snitta gäddorna kring 2,5 - 3 kilo.
Beten och färger var, precis som det kan vara när dom börjar jaga efter en lång period stillastående, varierat, färgerna blå, gul, grön och röd var alla gångbara och storleken på våra wobbler var också dom varierande.
En sak som gav utslag dock var vevstoppen!
Flera gånger kändes små stötar, så gjordes en kortare, eller flera korta vevstopp och då kom huggen.

Han i aktern

Han i fören 

Han mitt emellan

Skillnaden mellan poseringsfoto och snabb catch and release är ibland hårfin.

Abborre på våra Zalt är numera ingen överraskning

Ytterligare en fin dag till sjöss, och som sagt, jobben hemma på gården kan jag ju alltid göra imorgon.
I tider som dessa måste man ta till vara på sådana här dagar, eller som Mads Mikkelsen skulle ha sagt, Livet består av 29000 dagar, de tar fort slut alla dagarna, så var rädd om dem. För livet är inte dagarna som passerar, det är dagarna du minns.





.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>



söndag 9 oktober 2011

Säl, Gädda och så lite blod

Fluganberg och Granaten, börjar bli namn ni känner igen och faktum är att jag fått några mail där jag ombetts att delta lite själv också på bilder och lite mer beskrivning om vem jag är.
Nu kommer inte det att hända just idag, men det kommer längre fram, jag lovar.
Nu då, till dagen, det utlovades ju både både Gädda och Säl och lite blod.
Och vi börjar väl från början.
Sol och riktigt vackert väder, strax över fem grader och den första nattfrosten drog sig sakta undan när vi lämnade hamnen. Siktet inställt på lite gäddfiske, denna gång på väl beprövande vatten.
Har varit lite si och så med gäddfisket under hela säsongen, men idag var det bättre fart på de gröna.
Först att landa två var jag, inga stora men kul med lite böj på spöt.
Längre in i viken så var det Granatens tur att lyfta sin första för dagen över relingen.
Redan där insåg vi att valet av bete verkade inte bli avgörande, jag fick mina på en abborrfärgad Bomber och Granaten sina på en ilgrön Zalt Zam.

Granatens förta för dagen

Vi fiskade på en stund men sökte sedan en helt vindstilla vik för att inta dagens första fika.
Nu värmde solen strålar, så det var riktigt skönt att driva omkring där i viken, helt stilla och tyst, luften är lätt att andas så här på hösten, frisk och klar och det är bara att passa på att njuta, snart ligger viken med fruset vatten och snöbyarna piskar naturen öde.
När vi sedan skulle göra platsbyte så gjorde vi en tur förbi förra helgens sälkobbe, och visst, dom var där idag också. Två stycken låg på var sin sten och njöt i solskenet medans ytterligare 3 nyfiket kom riktigt nära båten.


Nyfiken i strut

När sedan dagen började lida mot sitt slut så bestämdes sista fiskeplatsen till att bli precis utanför hamnen.
Fluganberg som hade det lite trögt i början hade, precis som Granaten, kommit igen mot slutet med 3 stycken lockde till hugg medans jag själv stoltserade med 4 krokade. Granaten hade återigen inte haft turen med sig då en riktigt fin gäddmadam krökt hans spö ordentligt och givit ifrån sig tunga knyckar, innan hon beslöt sig för att lämna honom med bara tomheten kvar.
Nu drog Fluganberg sin wobbler rakt in i en fin lite öppning längs vasskanten och mitt i den lilla viken så tog gäddan, en skaplig gädda kring 3,5kg

Fluganbergs 3,5 kg gädda.

Men det är nog inte vikten vi kommer att minnas från just den gäddan, utan mer det som händer när han skall lyfta henne ombord. Jag hör bara ett -Aj!! och sen får jag snabbt kroka loss fisken från wobblern, medans Fluganberg fortfarande satt kvar i den.
Trots gäddgreppet så hade gäddan ruskat till så pass att wobblern slog upp och drev en av trekorkarna rakt in i fingret.



Som tur är så finns det alltid grejer med ombord, så det vara att knipsa av hullingen och sedan dra kroken tillbaka samma väg som den kom in, genom fingret och vanten.
Hur är det dom brukar säga vid utförsåkning, "skippa alltid första åket, och skippa också det sista"

.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

lördag 8 oktober 2011

Frisk igen, svamp i skogen och öring i ån

Ja, det är en ganska bra sammanfattning av denna dag.
Frisk från dagarna här hemma i soffan var det bara ut som gällde idag, och det fick bli en promenad i svampskogen helt enkelt. Bäst att passa på, nästa vecka är det fullt av män i lustiga oranga hattar i skogen och att då komma flåsande med sin dåliga kondition, låter nog mer som en brustig älgtjur än en svampplockar, är nog ingen bra idé.


Fler som letade godsaker, fast lite blyg var han nog


Jag kan nästan höra hur smöret fräser i pannan

Dagens fångst

Det är så otroligt mycket svamp i skogen, så man kunde lugnt plocka de med lite storlek och sen lämna resten till senare eller någon annan som också tar sig ut.
Dagen blev ju inte sämre när jag stannade till vid ån för att titta om vädret, främst regnet gtjort att öringarna vågat sig upp. Och glad är en underdrift när en fisk, runt 3 kg, kommer simmande uppströms, under bron där jag står och målmedvetet fortsätter uppåt.
Öring i ån

En bra dag i Roslagen helt enkelt. Nu skall det rensas svamp för sen bär det av till Norrtälje för ett resturangbesök.
Sa jag förresten att det blir skärgården imorgon med Fluganberg och Granaten.
Det är rätt skoj att vara frisk.

.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>




torsdag 6 oktober 2011

Bland det värsta jag sett

Mållös, torr i strupen, illamående och visst, jag anade en del och har därför inte köpt och ätit Norsk Lax på massor av år samtidigt som jag uppmanat alla i min närhet att göra samma aktiva val, men att det var så här (ursäkta språket) jävla illa kunde jag inte ana.
Tyvärr så sänder SVT denna programserie när många inte ens har hunnit hem från sina jobb och annat.
Men en uppmaning från mig, är att sprid detta, sprid länken till denna dokumentär till så många som möjligt.
För någonstans måste ju startskotten gå, till en bojkott och till en förändring.
Och bland det värsta som framgår av dokumentären är sammankopplingen mellan dessa båda loggor!!!





Lite kring kommande idéer

Dagarna hemma i sjuksoffan blir långa och det gäller att fördriva dom med vettiga saker.
Mail och telefon är bra verktyg när man då vill engagera sig.
Just nu pågår ett arbete att skapa ett seminarium under våren i Norrtälje, naturligtvis med inriktning på fiske men kanske främst om fiskarna. Bågens spänns högt för att sprida kunskapen om den biologiska mångfalden även i våran del av landet.
Vattendrag behöver inte ha vilda forsar, djupa dalgångar med dramatiskt landskap för att vara intressanta.
Fallhöjden i Roslagen/Uppland är ju att likställa med trappen vid ytterdörren, men det innebär ju inte att vi skall värna våra egna vatten och det liv som finns eller fanns däri.
Därav detta arbete, vilket jag hoppas se slutresultatet av under våren.
Kontakt har tagit med de främsta inom ämnet, och just ju jagas det sponsring för detta, därav allt mailande och telefonerande.
Lite förtegen är jag i dagsläget, men blir det bara en bråkdel av vad jag hoppas, så kommer det här att bli riktigt bra och så långt kan jag ju säga, att Skeboåns Sportfiske, alltså vi, kommer att finnas med under dagen för att ytterligare sprida vårt budskap och visa på vilket arbete vi gör kring det projektet.
Angående just Skeboån, så har vi börjat se öring i ån, än så länge mindre fisk som trotsat det lite för varma vattnet och vandrat upp i ån. Vädret vi nu har i Roslagen, med regn, blåst och allmänt rusk borde vara väckarklockan för den större fisken att vandra upp dom också.
I år har vi tänkt komma oss ännu närmare den lekande fisken då Granaten har skaffat sig en undervattenskamera för film, som vi tänker fästa in på en stång och smyga ner i närheten av fiskarna.
Hoppas helt enkelt på inte allt för humusfärgat vatten och lekvillig öring.
Rapport på det kommer på Skeboåns blogg.

I övrigt då.
Ja när det gäller följetången kring mina vadare, så har dom fortsatta problem med sin mail hos Fly-Dressing, för något svar har inte kommit därifrån ännu.
Väntar ivrigt deras slutdom, om huruvida det fortsatt blir Vision eller om det skall tittas på annat märke.
Och nog vore det väl ändå roligt att få någon form av besked, då havsöringssäsongen nu närmar sig med stormsteg i våra kustvatten. Än så länge fiskar jag inte, då jag inte vill riskera att kroka fisk som kanske är påväg till sina lekplatser. Men i november så startas säsongen upp är det tänkt.

Sitter också och leker lite hemma med datorn och foton från i sommar.
Gjort om två bilder till lite mer blyertstecknade varianter.
Lite kul, när man ändå sitter vid burken.

Fluganberg - Dagens fångst

Blidö-Matte - Fiske på nacken



.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

tisdag 4 oktober 2011

Debatten idag var bra

Jag har tillbringat nästan hela dagen i tv soffan tillsammans med en hel hög med tillbehör så här i sjuktider.
Kopplade upp datorn till tv´n för att vid 11:00 idag följa med i debatten om biologisk mångfald i våra vattendrag.
Allt på plats, bara att köra igång

Detta stod att läsa på FishEco´s hemsida en stund efter avslutad debatt. Länk här

Christer Borg direkt från Riksdagen" jag är nöjd"...

Jag talade precis nu med Christer Borg för att få en snabb kommentar till dagens utfrågningar i riksdagen. Det var en mycket nöjd Christer Borg som kunde konstatera att alla inblandade statliga myndigheter förstått problemen med vattenkraft och biologisk mångfald samt vill verka för en förbättring. Undantaget som också fick göra sin röst hörd var Föreningen Svensk Energi (bransch.org för kraftproducenter.) samt flera enskilda kraftproducenter som inte kunde se några större problem med vattenkraft kontra biologisk mångfald.
Christer underströk också det positiva med att riskdagen tagit initiativ till denna utfrågning, det visar att problemen med det sneda systemet med elcertifikat samt vattenkraftens ovilja att ta eget ansvar för faunapassager mm nu verkligen börjar att nå våra beslutsfattare. För att kunna verka för en förändring måste man ha insikt i problemet, det har nu våra folkvalda fått via Christer Borg, Stefan Nyström mfl . Vi får hoppas att det nu kan tillsättas beslut i rätt riktning...


//Jan O +FishEco

Min egna reflektion efter avslutad debatt är att jag tycker absolut att Christer skall vara nöjd, men också Stefan Nyström Sportfiskarna.
Båda gjorde mycket bra framträdanden och tryckte på vikten av samarbete kring denna fråga.
Något som jag själv reflekterade över var hur många som ändå hade samma tankar kring att även vattenkraften skall omfattas av samma regler som andra miljötunga industrier. Att alltså vara ansvariga för den miljöpåverkan som deras industri har på våra vattendrag.
Idag är det nämnligen inte så, kraftbolagen har inte samma skyldigheter som andra tunga industrier i vårt land att ta hand om sin egen påverkan.
En viktig punkt som nu inte får försvinna.
Undantaget i dagens debatt var ändå Föreningen Svensk Energi, som inte riktigt ser det som alla andra ser.

En mycket viktig boll är nu i rullning, låt nu inte detta falla ner i någon utredningslåda.
Det finns utredningar nu så att det räcker för att visa på vad som är fel och vad som borde göras.
Och här borde det nya myndigheten HaV tilldelas ett stort ansvar som drivande kan jag tycka.
Nu måste det börja synas i realiteten att man menar allvar med ord som sammarbete, krafttag och tiden är mogen.
Debatten höll också en bra nivå och där man istället för att hela tiden visa på andras fel, presenterade sin bild av och sina egna idéer på lösningar kring den biologiska mångfalden.
Det var väl Jämtkraft då, som bara måste smyga in en påpekan om en rättelse i ÖP angående deras miljöengagemang.
Naturligtvis är det bra att dom som första kraftbolag startat en fond som skall bättra på deras miljöarbete vid sina anläggningar, och förhoppningsvis visar dom nu vägen för andra, lite större energibolag att göra samma sak.
Men nog visade hans mycket lilla utspel ändå på hans egna osäkerhet mer än på att Älvräddarna med flera har haft fel angående deras vilja till miljöarbete.
Jag menar fonden startades väldigt lämpligt precis dagen före detta debattforum.
Men som sagt, nu hoppas jag på, att det i och med detta,  nu är öppet för att hitta tydliga samarbetsformer till slut och att vi också börjar synas ute vid våra vattendrag att man menar allvar.

Vill ni se debatten i efterhand, klicka på länken nedan.
Debatt om biologisk mångfald i rinnande vatten

 
.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

måndag 3 oktober 2011

Lite om mycket.

Imorgon är det så dags!
Öppen utfrågning om biologisk mångfald i rinnande vatten och vattenkraft

Tisdag 4 oktober klockan 11.00-14.00
Plats: Förstakammarsalen, ingång Riksplan

Miljö- och jordbruksutskottet håller en öppen utfrågning om biologisk mångfald i rinnande vatten och vattenkraft. Utskottet har gjort en uppföljning, och syftet med utfrågningen är att få ytterligare kunskap om möjligheter att bevara och återskapa biologisk mångfald i samband med vattenkraft.

Programmet för dagen finner ni här. Klicka på länk
Öppet för allmänheten och det finns plats för cirka 400 besökande.
Debatten kommer också att sändas via webb-tv, länken till det hittar ni på samma sidan som länken ovan.
Tyvärr så blir det ingen resa in dit för egen del. Sjukdom sätter på för detta, men jag tänker följa debatten via webb-tv istället. Lösningen fick bli att koppla den bärbara datorn till tv´n, så kan man ligga nerbäddad och ändå följa debatten.
Hoppas nu bara att det blir en saklig och konstruktiv sådan, jag är på det planet inte alls orolig för de som representerar våra vattendrag med Christer Borg i speten.


Till någonting helt annat så.
Jag har börjat snegla på ny kamera. Just nu kör allt foto med min Panasonic DMC-FZ38 en otroligt kompetent kamera, och skall jag nämna något som den inte har som jag borde ha, så är det att vara vattentät. Missade ju min livs harr i sommras på grund utav att kameran låg kvar i tältet istället för att hänga runt halsen, men i övrigt så är den precis vad jag vill ha ut av en kamera. Nu har jag dock börjat så smått att titta på en uppgradering till Panasonic DMC-FZ150.
Stora skillnaden är bland annat zoom omfånget som på FZ-150 är från 25 mm vidvinkel till 600mm och detta med bländare 2,8 f/ - 5,2 f/.
Den nya har också fått förutom den lilla inbyggda blixten även fäste för extern blixt.
Förbättringar i antalet bilder per sekund från tidigare endast ha klarat 3 bilder i serie så klarar den nya nu kan ta upp till ca 12 bps i full upplösning med mekanisk slutare och 5,5 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus.
Man kan också ansluta fjärrutlösare vilket ytterligare hjälper till vid långzoom.
Med kameran på stativ så det kan vara bra att ha om, man nu köper till 1,7X konvertern som finns som tillbehör.
Hur gör jag då om storharren hugger igen?
Det får helt enkelt bli en liten vattentät kamera att ha i jacka och väst när man står utvadad i strömmen.

Och till sist!
Vision, ni vet dom som tillhanda håller vadare till folk med starkt hjärta, dom fick i förra veckan ett mail från mig angående mina vadare, där jag frågade lite kring deras sätt att dömma ut mina läckande vadare som icke reklamation.
Jag har fortfarande inte fått något svar, men återkommer så klart när detta kommer.

.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

lördag 1 oktober 2011

Skitdag, kanondag.

Vissa dagar är inte som alla andra. Idag var det en sådan dag.
Solen stod högt på himlen och värmen var kvar i Roslagen. Efter lite pyssel hemma så bestämde jag och Granaten oss för att ta en tur till sjöss.
Jag var på plats i marinan före min fiskebroder och tänkte mig vara klar att lämna bryggan när han anlände, men redan här så sprack bilden av den perfekta dagen i skärgården.
Döm om min förvåning när jag skall koppla  bensindunken och den är borta!!
En full 22 liters dunk hade lämnat båten, inte helt frivilligt misstänker jag.
Fan!!!
Min första tanke, som trots att timmarna har gått, lever kvar var -Må du spilla bensin på dina ben och självantända!! Jag kan inte hjälpa det, men folk som inte kan låta andras grejer vara vill jag bara ont.
Inte nog med det, så hade bensinmiffot också stängt kranen till självlänsen, så det blev att fixa det också.
Ja ja, detta skulle inte få stoppa turen till havs, ringa Granaten och meddela att jag måste hem och hämta ny dunk, och fylla med 22 nya fräscha liter bensin.
Vi möttes halvvägs. När jag sen var på väg tillbaka så ringer mobilen.
Granaten, -Ingen bra dag idag, jag har överdel till fel spö med mig!!
Vi möttes halvvägs.

En timme senare så var vi äntligen på väg ut i en solbadande skärgård allt medans andra lyft upp sina båtar för säsongen.
Vik efter vik, uddar, stenkanter, grynnor, färger, typ av beten ja allt testades.
Men ingen gädda visade det minsta intresse för våra ansträngningar.
Kanke var det just anträngningarna som vände dagen från mindre lyckad till lyckad, för på vår väg mot att fiska av ett stort grundflak så mötte oss en otroligt häftig syn.
På toppen av grynnan ligger fyra stora gråsälar och solar. Tre av dom tar det säkra före det osäkra och glider ner i skydd av det stora blå, men en av dom ligger kvar så pass länge att jag hinner få upp kameran och knäppa några bilder.




Vi stängde av motorn och drev en stund bland de nyfikna sälarna som flera gånger kommer upp bara ett tiotal meter från båten, tittar lite, frustar och dyker för att snart vara uppe i ytläge igen.
Som om inte det vore nog med det, en havsörn sveper över ön en bit längre bort och det vara bara att ta in, och njuta av naturen.
Efter den stunden så åkte bullpåsen fram och i avnjöt stunden i en höstfärgad vik.
Vi vände tillbaka till kända gäddvatten och nu kom äntligen dagens första gädda på Granatens zalt zam.



En vassudde med en liten vindkant och Granaten lägger sin wobbler strax utanför vasskanten, vattnet är klart och när wobblern dyker upp så får jag ur mig att, -visst vore det läckert om man såg en gädda komma och ta......mer hinner jag inte säga innan en stor, riktigt stor gädda glider fram från intet och slukar hans bete bara dryga metern från båten.
Uppskattningsvis väger gäddan kring 7-8kg.
Jag, och kanske ännu mer Granaten blir så häpna, att jag tjoar till och Granaten drar undan betet efter att bara ha låtit henne smaka lite.Gädda glider stilla mot den skyddande vassen och vi kommer loss i ett sådant där härligt fiskekackel, som det kan bli när man upplevt något lite extra.
Ytterligare en gädda naffsar lite i Granatens zalt och en skaplig abborre biten fast i min bomberwobbler innan vi bryter och beger oss hem genom en vackert höstfärgad skärgård, riktigt blått vatten, lövtröden som börjar övergå i gul till brandgult och allting belyst av en underbar sol.
På väg hem så doftar det kolgrill från en av öarna, och i lä sitter några och precis som vi njuter av den sista smaken av sommar vi fick i skärgårdshavet.


.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>