Translate

tisdag 12 maj 2009

Första färska stekströmmingen för året.

Klockan står på 02:00 och det ringer elakt i telefonen intill sängen. Tunga ögonlock och en skråvlig röst väser fram, -Ja-a Patrik!
En lite stressad röst beskriver i grova drag vad som hänt. Och jag får kränga på mig kläderna och åka ut på jouren.
Ett strömavbrott som drabbat stora delar Roslagen och däribland den industri som jag jobbar på har gjort det mesta svart. Nu fanns mycket att göra.
Efter jourmöte och lite överlämning så lämnar jag arbetet vid nio-tiden. Gör någon timme i soffan med morgon tv, mer dåsar än sover. Vid elva-tiden får det vara slut, kan inte ligga längre och försöka tvinga mig till sömn.
Nej, bättre då att ta ett spö och ge sig ut i det fria.
Strömmingsfiske fick det bli.


Gullvivor vid Trästabron.

Åkte till Ångbåtsbryggan vid Trästa. Väl där så var alla platser upptagna. Pratade lite med gubbarna som stod ute på bryggan i den kalla nordanvinden. Det kommer någon strömming lite då och då, men absolut inte så som det kan vara där ibland.
Kör tillbaka till Trästabron och går ner på Väddösidan under bron och börjar mitt fiske.
Strax efter mig kommer en av gubbarna som stod på den förra platsen ner och gör mig sällskap.
Jag kastar och vevar hem tomma krokar hela tiden.
Mitt sällskap börjar redan i första kastet att dra fisk, kast efter kast.
Mina krokar är däremot fortsatt tomma.
När han i femte sjätte kastet drar nästan fullt, blir jag lite av en fiskespion, sneglar lite på hur han gör, och vips så glittrar även mina krokar i silver när jag vevar upp.Tar upp så mycket att jag kan steka en omgång när jag kommer hem och sen fylla den lilla röken med en omgång.
Farbrorn stannar till och pratar lite när han är påväg att gå tillbaka till bilen, och han skrattar glatt när jag erkänner mitt spioneri.
Gubbar i keps är bra att ha.
Jag plockar ihop mina grejer jag också, men rensar min fångst innan jag skall åka hem, och från klar himmel dyker Roslagens vita gamar upp.Nu har jag precis ätit stekt strömming på hårdbrömacka och skall nu börjar förbereda mig för ännu en journatt. Förhoppningsvis får jag sova lugnt.

-=Skitfiske=-
*En tanke skickar jag också till en god vän, som tvingats ta ett svårt beslut i dagarna*

1 kommentar:

Lunkan sa...

Shit vad gott :-)