Translate

söndag 31 maj 2009

Gädda och Strömming på Mors dag.

Bilens termometer visar på 21 grader, och klockan är inte mer än halv tio när jag parkerar bilen i hamnen. Havet ligger så när som på någon krusning nästan spegelblankt.
Vi har stämt träff vid tio tiden, så jag börjar packa och göra färdigt till Granaten och Fluganberg anländer.
Mors dag som det är så har vi valt en hel dag på sjön.

Första stoppet på vår väg är Hargshamn, vikarna kring det området brukar ge fisk. Värmen och den starka solen till trots dröjer det inte länge innan den första gäddan krokas av. Det är Fluganberg, som också han numera är ägare till den nästan klassiska vobblern Zalt Zam, som först får kontakt.

Vi kör båda samma färg och efter en stunds fiske står det ett lika mellan honom och mig. Granaten söker i sin låda för att hitta något som ger fisk. Och Flugenberg och jag är snabba och göra reklamjinglar om förträffligheten i våra Zaltvobblers där han plöjer bland sina drag och vobblers.

I nästan varje grund vik stöter vi på mängder av lekande Braxen, tusentals vältrar dom sig i ytan och jagar varandra. Flera följer våra beten och slutligen har vi alla tre fått varsin braxen in till båten.
Gäddfisket för dagen slutar med totalt 7 krokade gäddor, med maxvikten runt 3 kilo. Alla utom en tog på Zalten.
När vi driver med vinden in i en av vikarna landar en havsörn i ett träd på andra sidan. För långt för min kamera. Men i fören morras det ordentligt då Granaten lämnat 500;a telet hemma på hyllan. Han sitter länge och tittar ut över viken och oss innan vi kommit för nära och han ger sig av. I samma stund sveper också en fiskgjuse över oss.
Mäktigt med två sådan stora och vackra rovfåglar i samma synfält.
Vi bryter åter fisket för en stund och intar kaffe och hembakta bullar. Klockan har runnit iväg och vi ger oss av ut mot öppnare vatten för ett sista fiske, nu efter strömming.


Ganska snabbt får vi en halv hink full och nu återstår inte mycket av dagen. Strand hugg på en liten ö för att skölja strömmingen innan vi drar oss hemåt.

Det är just sådana här dagar man bara vill stanna tiden och fortsätta existera i nuet. Men alla hade vi ju en uppgift kvar att ordna, mors dag.
Min mor fick en blomma och strömming.


-=Skitfiske=-

2 kommentarer:

Lunkan sa...

Som tidigare sagt.
"Vissa dagar är lätta att leva"

:-)

Patrik sa...

Så sant som det är sagt.

Och nu snart startar denräkningen till 1;a jämtlandsturen.

//Patrik