Translate

torsdag 14 oktober 2010

Ny säsong både för havöringsfiskare och energibolagen

Gränsen mellan regn och snö är hårfin idag i Roslagen, det ena molnet gråare än det andra.
Nu skulle man ju kunna tro att man som fiskare, ställer grejorn i garderoben och slumrar in för vintern, men icke sa nicke. Nu börjar årets riktiga höjdpunkt i skärgårdsvatten, Havsöringssäongen!!
Här i Roslagen har vi väntat länge nu på att få ta revansch på föregående säsong som bokstavligt talat frös inne.
Rapporter om öringkontakt börjar komma in, bland annat från Blidö-Matte som startade upp redan förra helgen med fisk i båten kring 3kg strecket och med bud på mer.
Nu till helgen så gör jag, Fluganberg och Granaten honom sällskap för jakt på silver i hans hemma vatten.
Sist vi fiskade ihop alla tre, så hade sommaren precis börjat i Jämtland, då gjorde vi gemensam sak i Idsjöströmmen.

Gäddsäsongen då? Nja, jag hoppas kunna locka med mig en vän ut på ytterligare en åkning på den gröna Barracudan till nästkommande helg, men sen har nog båten gjort sitt för året och det är dags att packa in henne i vintervila och satsa på silversäsongen.
Alltid lika tråkigt, men hade jag haft en egen trailer så hade hon fått tjänstgöra så lång havet låg öppet.

Övriga saker som är på gång då?
Jo, som en del av er säkert läst så är vi några stycken som haft ett projekt under året angående Havsöringen i vår lokala å, Skeboån.
Vi håller nu som bäst på att sammanställa alla insamlade data och utförda arbeten under året till en rapport som i November kommer att lämnas över till Länsstyrelsen, Stockholms Stads Idrottsförvaltning, Sportfiskarna och Hallstaviksnätverket, de sistnämnda har funnits delvis vid vår sida och stöttat arbetet med bland annat kontakten med Leader/UROSS.
Ett väldigt kul projekt har det varit och vi känner verkligen att det finns fina förutsättningar för att få en fin och livskraftig stam av egenproducerande havsöring i ån.
Något som vi tidigt var inne på är just detta med att trycka på vikten av att få en stam som reproducerar sig själva, och ser vi på dagens aktuellt inslag, (hoppa fram till att det gått 24 minuter av sändningen)
så borde vår inställning till Skeboåns Havsöringstam få bifall.

I samma Aktuellt sändning, (om ni tittar från 22:45 minuter) så kan man få årets Elbolagsnyhet.
Inte helt oväntat så varnar flera riskbedömmare för högre elpriser till vintern.
Jag kan ärligt säga, utan deras svindyra konsultarvoden, att hade ni frågat mig, så hade jag kunnat riskbedömma detta till halva priset redan i våras, och kommit fram till samma slutsats.
Det var ingen högoddsare skulle man kunna säga, och orsaken sägs återigen vara den samma, tomma vattenmagasin och stoppade kärnkraftverk nu under årets kallaste period.
Underhållsplaneringen skulle kanske ses över en aning, eller?
Som sagt ingen ny ko på isen där inte, och att det skulle ha något som helst med vinstsyften att göra förnekar dessa herrar ända in på banken. Eller på kartellmötena.
Det skulle ju kunna vara så här också i och för sig, att när dom är i värmen och spelar golf under vinterhalvåret så ser dom inte samma termometer som vi.
Nä, jag skulle bli långt mycket mer stum om nyhetssändningen istället hade låtit så här:

Flera riskbedömmare gick idag ut i strejk efter att elbolagen sagt sig ej längre behöva deras tjänster, då man i år tänkt om och förlagt underhållstoppen under årets varmaste period, allt för att tillgodose landets alla konsumenter med full drift i anläggningarna och därmed ett år utan höjningar inför vintern.
Vi har tänkt om i detta, säger Øystein Løseth VD och Koncernchef på Vattenfall. Jag stannade i Sverige föregående vinter och såg till min fasa att termometern gick under +25grader vid flera tillfällen, och när jag sedan en morgon fick skrapa rutan på väg till banken för att räkna mina surt förvärvade pengar såg insåg jag att något måste göras, fortsätter Øystein.
Riskbedömmarnas fackförening RBF menar dock att detta inte är något som en "vanlig Svensson" kan förutspå och kräver nu att få förutspå huruvida kolkraften är miljövänlig eller inte.
Vi på Aktuellt har sökt en vanlig elkonsument för en kommentar, men ingen har gått att nå så när som på en femåring som svarade men sa att pappa och mamma gråter.

Ska det vara så förbannat svårt att planera och tänka till en aning.
Miljöminister Andreas Carlgren ge dig själv en åkarbrasa i julklapp.
Energiminister Maud Olofsson, kliv upp ur Øystein Løseth knä och ta ditt jobb på allvar nu.

2 kommentarer:

mats sa...

Inte kan du ge upp gäddsäsongen redan, nu när gäddfisket är bättre än nånsin. Grymt bra blogg dessutom :-)

Patrik sa...

Halloj Mats!!
Kul att även du fått igång en blogg!
Gäddsäsongen är inte helt över än, det lutar åt ett fiske till i helgen, men sen så går jag helt upp i jakten på silver. Är man öringfiskare, så är man :-)