Translate

fredag 15 april 2011

Är fiskindustrin så sjuk som den verkar

Bacalao, eller torkad Torsk som det är, är en delikatess och till och med nationalrätt i Portugal.
Om den nu kommer från den Norska fiskindustrin så kan det mycket väl vara så att det egentligen är gammal fisk som till och med börjat att lukta, som saltas ordentligt och sedan säljs dyrt!
I ett mail jag fått skickat till mig från en tidigare anställd inom den Norska fiskindustrin så är det precis så det ofta går till med fisk som legat för länge och där lukten avslöjar att förruttnelsen har startat.
Vidare i sitt mail skriver personen att varje vecka så dumpas tonvis med fin fisk, detta för att man helt enkelt ibland inte hinner ta reda på allt eller så har det blivit "kvarglömt"
Men tyvärr så är det inte det enda som dumpas i havet, personen har inte jobbat vid någon fabrik som inte dumpar sopor och kemikalier varje dag i havet.
Vidare i mailet står det att, på fabriken användes blekmedel på all vit filéfisk så som torsk och sej för att få riktigt vitt kött.
Blek-baden i stora tunnor var så starka att de använde gasmask när de arbetade med det.
Ingen på fabriken äter själv den fisk som producerat efter blekprocessen, och ingen fiskar utanför fabriken eller i viken pga alla utsläpp.

Jag ställer mig frågan, varför skall då vi äta den?
Nu tror jag tyvärr inte att detta är något som är unikt inom just den Norska fiskindustrin utan något som förekommer oavsett vilken färg landets flagga har.

Men jag ställer fråga igen, -Är fiskindustrin så sjuk som den verkar???

2 kommentarer:

Terje sa...

Tja, hva vet man egentlig om maten vi spiser?

Kjøttet man kjøper her er vannbehandlet, det vil si at etter slakting legges det i tønner med vann for å absorbere så mye vann som mulig slik at salgsvekten blir høyest mulig og dermed gir høyest mulig profitt. I stekpanna ligger det og koker før vannet er bortdampet og stekningen begynner. En 300 grams biff er redusert til 150 gram.
Det er som om man skulle selge utvannet cognac på systemet med alkoholgehalt på 29 % til en pris av 450 kr pr. flaske. (dette skjer dessverre ofte på diverse lugubre barer, der man vanner ut drinker).

Et stykke bacon som som vi alle vet er et stykke sideflesk som saltes, tørkes og kaldrøkes. Hvorfor kommer baconet da ut av sin plastemballasje som som en våt svamp. Hvor i svarte kommer vannet fra? Baconet har jo ligget tørt og godt i en røkovn?

Når det gjelder fisk må man undres desto mer. En kilo fersk torsk koster her rundt 80 til 120 kroner.

En norsk tradisjon til jul er lutefisk. Dette er tørket torsk,tørrfisk, som er fisket i januar,februar, tørket på stativer, lagt i lut, vasket, renset, plastpakket og lagt ut til salgs før jul til den elegante sum av 19.90 pr kilo! Man kan spørre seg hva dette er!

Når det gjelder mitt hjertens største glede klippfisk finnes det nok sikkert svin på skogen men jeg har aldri opplevd å spise dårlig fisk.

Jeg stiller meg mer skeptisk til røkt fisk og lutefisk. Det finnes mange glimrende matprodusenter her i Norge, det er bare så ille at de store matkjedene som Rema 1000, Rimi, Kiwi og Coop har all makt.

De dirigerer på detaljnivå kvalitet og pris fordi de ikke har noen reell konkurranse fra utlandet. Vi er (desverre) ikke med i EU og derfor er vi prisgitt våre egne matbaroner som blir rikere og rikere.
Det selges 90 % prosent norskprodusert mat.

Det kalles Harry (et norsk skjellsord) å reise over grensen til Sverige å kjøpe kjøtt og god drikke.
Jeg gjør det svært gjerne. Håper dere aldri blir utsatt for det svineriet vi har her i landet. Norge er vakkert land, men ta med dere mat når dere kommer.
Velkommen over.

Patrik sa...

Först och främst TACK för ditt inlägg Terje!

Jag kan inte annat än hålla med dig, det är så tråkigt att vi, när vi planerar våra middagar alltid blir lurade när vi går bland hyllorna i affären.
Och som jag sa, det är inte färgen på landets flagga som styr, det finns överallt tyvärr.

Idustrin kring mat är också så stark och så bred att ingen media riktigt orkar ge sig på dom.
Tittar man på bolagsformerna så har de stora matkedjorna hela linjen och kan däremd "gömma" sig bakom sina egna murar.

Tur då att vi har möjligheten att få tillaga en färsk nyfångad Harr eller Öring på våra turer intill någon av alla vattendrag.

Tack Terje och skitfiske