Translate

fredag 29 april 2011

Bygg ut Vindelälven!!

Tro nu inte att jag ligger hemma i total feberfrossa med en sådan rubrik på mitt inlägg.
Nej, det handlar om det jag läste igår kväll innan jag sedan skulle försöka somna i senaste nummret av "Allt om Flugfiske".
Det är en intervjuv med Assar Holmström som är, hör och häpna ordförande i Arjeplogsströmmarnas Fiskevårdsområdesförening och tillika positivt inställde till en utbyggnad av Arjeplogsströmmarna.
Det är han, som på frågan -Varför satsar ni inte på sportfisket istället? kommer med detta svar att,
-bygg ut Vindelälven och alla andra outbyggda älvar!
Han svarar också att han tror att hotellen i området inte vill ha några turister sommartid, eftersom de har så mycket att göra under vintern.
Men det är inte slut på hans dumheter i sina svar.
Fisket kommer att bli bättre efter utbyggnaden och inte påverka stammen överhuvudtaget.
Han tror sig veta att den odlade fisken som kommer att kompensationsutsättas ej heller kommer att påverka den vilda stammen och att trollingfiskare tar långt mycket mer fisk än vid nätfisket.
Behöver jag säga att denne Assar Holmström också är delägare i skogsallmänningen och alltså en av de 1200 människor som kommer att få tilldelning varje år på den beräknade vinsten på hela 1000:-

1000:-/år i vinst för cirka 1200 personer är det priset som öringen, strömmarna och det andra i området måste betala?

Jag känner en del personer runt om i landet som driver både hotell. privata stugbyar eller hyr ut rum och jag kan aldrig för mitt liv tänka mig att dom skulle avstå en hel säsong för att dom under andra delar av året har, citat, "så mycket att göra"
Och vad skulle hända om vi omvände dessa hotellägare att låsa upp sina portar även under sommaren,
tänka bredare i sitt utbud och satsa på annat än att något bilmärke sladdar runt i skogarna
förklädda till oigenkännlighet.
Det borde gå eftersom området ganska nyligen fick 30 miljoner i bidrag för att satsa bland annat på fisketurism.

Kan jag sitta här nere i Roslagen och tycka överhuvudtaget?
Ja i detta fallet så kan jag faktiskt det, för jag är en av alla dessa människor runt om i hela vårat avlånga och även utomlands som åker långa sträckor för att få njuta av det vi tycker är det bästa, nämnligen sportfiske.
Om jag nu skulle ta mig till Arjeplog för fiske så är jag helt säker att jag ensam kommer att lägga pengar i området för minst motsvarande 2 av dessa 1200 personer.
Detta fördelat på boende, fisket, maten och annat.
Säg då att vi fyller en bil med ytterligare 3 fiskevänner för att ta oss dit, så kanske till och med Assar kan träffa rätt tangenter på en miniräknare och se vad slutresultatet blir.
Vi fyra är inte ensamma som sagt, vi är många som gärna söker välskötta fiskevatten med möjligheten till storvuxen fisk.
Har jag rätten att sitta här nere i Roslagen och tycka att Assar har fel?
Ja även det faktiskt, för när man så tydligt bevisar sin okunskap, trots att man påstår motsatsen, så måste man bli emotsagd och då spelar inte hur nära eller långt ifrån man bor någon roll.
Assar har delvis lite rätt i ett av sina påståenden och det är att fisket kommer att bli bättre, dock skall sägas att det är på en väldigt kort sikt.
Jag har fått berättat för mig av lokalbefolkningen kring Håckrendammen i Västra Jämtland vilket otroligt fint Rödingfiske man hade i Storån de första två åren efter att Håckrendammen byggdes.
Fiskar från 8hg och upp till 2kg var ingen ovanlighet.
Men redan det tredje året så började man se en drastisk minskning, för att sedan försvinna nästan helt från Storån.
Så du har rätt Assar, du kommer att ha fantastiskt fiske i dina nät, ryssjor, saxar och ljuster de närmaste åren, men sen är fisken borta, strömmen tyst och hotellet håller fortsatt stängt för vila sommartid och 1200 personer får hela 1000:- mer i plånboken/år.
Det är precis så man bygger för att avbefolka små orter och områden som egentligen borde få möjligheten att växa med fler turister året om och en satsning på de resurser man har idag och kan förädla, tex med ett bidrag på, låt säga 30 miljoner!

Min fiskebroder i Jämtland har i dagarna besökt ett facit för hur det kan komma att se ut.
Besök flugbindarn´s sida och se hans bilder från Håckrenmagasinet i "vacker" vårskrud.
Klicka på länken "Lite grön el nån?"

Mitt råd, köp tidningen och läs hela intervjuvn själva.
Och gör också ett besök på Älvräddarnas sida för att läsa mer om detta.

Och Assar, du har rätt, jag har aldrig varit i Arjeplog så det är väl klart som
korvspad att jag klagar, för i och med din och dina 1199 vänners idé så kommer
jag ju aldrig att komma dit och fiska på det ni har IDAG men dämmer bort IMORGON!!¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>

8 kommentarer:

Anonym sa...

Assar är en kvarleva från en tid som tack och lov alltmer försvinner. Han saboterade aktivt sportfisket genom att vid premiären fylla Sällasjön med sina nät...

Kul kille... NOT!
Men mest tragisk förstås...
Christer

Patrik sa...

Tack för ditt inlägg Christer!

Ja med sådana tilltag och hans syn på fiskarna och fisket så kanske det inte är så konstigt att det pågår sådana dumheter som det gör, där uppe.
Oerhört tragiskt!

Stig Torniainen sa...

Det är också synd, som det står i artikeln, att de inte gör mer reklam för sitt fiske. Med en stark sportfiskeaktör på orten skulle det kanske bli annorlunda. Nu ska ju vinsten från kraftverket gå till skogsvård o dyl, och inte till exempelvis förbättra fisket, enligt Assar. Jämför artikeln efter om Ammarnäs, där de lever på sin outbyggda älv. De har fattat ! Tyvärr finns det ännu sådana som Assar och hans gelikar kvar, som med sina handlingar förstör för lång tid framöver, kanske för alltid.

Patrik sa...

Att vi idag gör om samma misstag som man gjorde på -50 och -60 talet är för mig en gåta.
Vad vi kan göra är att driva detta ännu mera publikt, så "Svensson" också kommer med på banan och ser vad som händer bakom kulisserna.

Anonym sa...

Hej,
Jag har fiskat i Arjeplog-strömmarna ett antal gånger och kan garantera att man går miste om ett vatten som är någonting utöver det vanliga. Detta gäller både fisket och hela området som har varit exemplariskt skött med fina rastplatser med ved och soptunnor. Har aldrig lyckats lura en stor öring men har sett dem hoppa hundra meter ut. Däremot har jag haft ett problem då vi skulle ta upp tre harrar för att röka och ville ha dem på tre fyra hekto men det fanns bara harrar på halvkilot och uppåt.
Jag hoppas innerligen att Assar tänker om och tänker lite mer långsiktigt än tusen kronor. Hoppas han har barn och barnbarn som kan få honom att se lite längre än näsan är lång. Ungarna nuförtiden är inte lika snikna utan sätter mer värde på naturen än vad vi äldre gör.
Bo Söderholm, Märsta

Patrik sa...

Tack för ditt inlägg Bo!
Och jag kan bara hoppas att du får rätt i dina ord.

//Patrik

Anonym sa...

Har fiskat arjeplogs strömmar i mer än tio års tid , ofta två tre ggr per säsong och då träffat å pratat med lokala sportfiskare som försökt prata med fiskevårdsföreningen otaliga gånger om tex regelbundna fiskekortskontroller men fått blankt nej , att de sköttes som de skulle blev svaren. Jag kan bara svara för mej själv men under alla dessa år jag varit där har jag aldrig blivit kollad om fiskekort eller överhuvudtaget sett röken av några kontrollanter. Jag har till och med hittat nät utlagda i strömmarna och då kanske begått en brottslig handling enligt vissa då jag helt sonika. tagit kniven å gjort slarvsylta av dom. Men de bekräftar ju bara vad så många anser vara " vanligt" där uppe , att ingen i styrelsen verkar var speciellt intresserad av vare sej öringen eller någon som helst fiskevård. Nä tryck in hela bunten i en buss å tvinga iväg dom till tex ammarnäs där dom verkligen fattat å insett vad ett väl fungerande sportfiske inbringar i pengar till fiskevårdsföreningen å samhället i sej ,så kanske de går upp ett ljus för dom om hur de skulle kunna se ut ,gissar bara men skulle tro att i slutändan generar nog sånt mer än dom 1000 kr mer i plånkan till dom " lyckliga" stackare som kommer att få se sitt samhälle sakta avfolkas pga av att arbetstillfällen försvinner då hotell å vandrarhem , campingen tvingas stänga sommartid kanske på grund av att dom tappar några hundra sportfiskare som väljer att spendera fisksemestern nån annanstans än spendera sina pengar i arjeplog. Nä upp till kamp å väl mött i arjeplog , då gör vi våra röster hörda.........salmo trutta

Anonym sa...

Fiskare och fisk bojkottade premiären i Arjeplogsströmmarna.
http://www.pitea-tidningen.se/arjeplog/artikel.aspx?ArticleId=6206124